Rahvan Binicilik Türkiye Şampiyonası finalleri İzmir'de başladı!
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından düzenlenen Rahvan Binicilik Türkiye Şampiyonası finalleri İzmir'de başladı.
Şirinyer Hipodromu'nda gerçekleştirilen organizasyonda, Türkiye genelinde 22 ilde düzenlenen yarışlarda dereceye girerek finalllerde yarışmaya hak kazanan 100'e yakın at yer aldı.
Bin 200 ile 2 bin 200 metre arasında değişen pist uzunluğunda 3'lü tay, 4'lü tay, küçük orta, büyük orta, baş altı, baş, ithal A ve ithal B olmak üzere 8 kategoride koşulacak finallerde dereceye girenlere toplam 197 bin lira ödül verilecek.
Şampiyona bu akşam sona erecek.
- "Amacımız rahvan at biniciliğini tanıtmak"
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 22 ilinde nisan ayından bu yana yapılan ön eleme yarışlarına katılan yaklaşık bin 500 attan, 100 kadarının İzmir'deki finallerde yarışmaya hak kazandığını söyledi.
Kazancı, Rahvan Binicilik Türkiye Şampiyonası'nda 2017 finallerini İzmir'de düzenlemekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Amacımız rahvan biniciliğinin Türkiye genelinde başta gençler olmak üzere herkese tanıtılması, geliştirilmesi ve ileride de yurt dışına açılması. Türk ırkına ait atlarla bunu yaymak için çabamız var. İzmir Şirinyer Hipodromu da bu yarışların yapılması için güzel bir ortam. Ayrıca rahvan biniciliği Ege Bölgesi'nde daha çok yaygın olduğu için burayı tercih ettik." dedi.
Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci de at sporunun ihmal edildiğine dikkati çekerek, "Ata binmek bizim temel sporlarımızdan. Ata binmekle ilgili dünyada bir spor türemiş. Bu sporu ortaya çıkaran atların ata babası da Osmanlı'dan Avrupaya giden ırklar." diye konuştu.
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Rahvan Binicilik Asbaşkanı Ziya Gökalp Ceylan ise rahvan biniciliğin Türklerin Asya'dan Anadolu'ya getirdiği kadim bir gelenek olduğunu belirterek, "Bu atların, çeşitli rivayetler olmakla beraber tarihte ilk yarıştırıldığı yer İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan Çaylı Mahallesi. Bugün halen rahvan yarışlarında Çaylı büyük bir öneme sahip." ifadelerini kullandı.
Ceylan, rahvan geninin atlarda bilimsel olarak tespit edilmesinin ardından federasyon olarak bu geni taşıyan atları tescillenip koruma altına alınmasıyla ilgili çalışma başlattacakları bilgisini verdi.