Rio'da umutlar yeni nesilde
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, 2016 Rio Olimpiyatları'na yaklaşık 40 sporcuyla katılmayı hedeflediklerini ancak kadronun, 2012 Londra Olimpiyatları kafilesine oranla yeni isimlerden oluşacağını söyledi.
Çintimar, Anadolu Ajansı'nın ziyaretinde yaptığı açıklamada, dopingden ceza alan sporcular nedeniyle verilen kaybın otomatik olarak olimpiyat kadrosunu etkilediğini dile getirdi.
Diğer taraftan ise alt yaş gruplarındaki derecelerde yakalanan ivmenin sevindirici olduğunu vurgulayan Çintimar, "Sadece dünya şampiyonasını bile baz alsak, bu yıl yıldızlarda, cumhuriyet tarihinin toplam katılımcı sayısı kadar sporcuyla şampiyonaya katıldık. Şu an yıldızlar kategorisinde, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) sıralamasında en kötü sporcumuz 10. durumda. Şampiyonalarda yer aldığımız final sayılarını bir öncekine oranla yüzde 30 artırmalıyız ki 2020 için devamı sağlayabilelim" diye konuştu.
"Yüksek atlamada 2 yıl önce bir tek Alperan Acet vardı. Şimdi ise aynı seviyede 6 çocuk var" diyen Çintimar, şöyle devam etti:
"Bekir Karayel, barajı geçtikten sonra olimpiyata gitme şansının yüzde 30 olduğunu söylediğinde ona kızanlar oldu ama Bekir haklı. Son 15 yıldır maratonda 2 saat 20 dakikanın altına inen Bekir ve Abdi Ceylan vardı. Bugün itibarıyla olimpiyat barajını geçmiş 4 sporcunun yanında barajı geçmek üzere olan 4 atlet daha var. Arkadan gelenlerin hepsi genç. Dün kimse bunlara maratoncu diyemezdi. Bayanlar maratonda ise bundan önce olimpiyatlara gidenlerin hepsi dopingli çıktı. Onların yerine 5 yeni çocuğumuz var. İkisi kota aldı, 3'ü kota bekliyor."
-"Artık sadece Nevin, Fatih, Eşref'le yürümek istemiyorum"
2016 Rio Olimpiyatları'nda 40'a yakın sporcuyla temsil edilmeyi istediklerini belirten Çintimar, "2020'de ise hedef 100'ün üzerine çıkmak. Şu an 4'te biri 2020'ye kota alacak 400 kişi sayabilirim" dedi.
"Artık sadece Nevin, Fatih, Eşref'le yürümek istemiyorum" ifadesini kullanan Çintimar, şöyle konuştu:
"Hepsinin yedeği olmalı. Göreve 2014'te geldim. 2 yılda bu kadar sporcu yetişmiyor, elimizde olanları hazırlayabildik. Bir önceki olimpiyat listesinden elimizde sadece 4 sporcu kaldı. Bunlardan da sadece Bekir Karayel olimpiyat kotası almış durumda. Buna olimpiyatta madalya alan sporcumuz da dahil."
- "Ülkenin prestiji için Gamze'nin gitmesi çok daha önemli"
Çintimar, 2012 Londra Olimpiyatları'nda bayanlar bin 500 metrede gümüş madalya kazanan Gamze Bulut'un, o tarihten bu yana pistlerde gözükmemesiyle ilgili de şunları söyledi:
"Bunun bana göre de bir izahı yok ama 2016'ya ciddi bir şekilde hazırlanıyor, kota alacağına inanıyorum. Federasyon olarak bizim görevimiz, ona her yerde sahip çıkmaktır. Bir süre Kenya'ya gönderdik. Döndükten sonra sakatlığı vardı, yarışması için zorlamadık. Olimpiyatlarda kürsüye çıkan bir sporcunun, profesyonellik adına, 'koşamam' deme lüksü olmalı. Araya evlilik girdi, okul girdi. Sonra antrenörüyle koptu. İstediği antrenörü getirdik. Şu an yabancı bir antrenörle çalışıyor. Gelecek ay yeniden Kenya'ya gidecek."
Gamze'nin olimpiyat kotası alıp finallerde yer almasının, ülke prestiji açısından gerekli olduğunu anlatan Çintimar, "10 tane fazla sporcunun barajı geçmesindense, ülkenin prestiji için, Gamze'nin gitmesi çok daha önemli" dedi.
- "Elvan'ın Rio şansının olduğunu düşünmüyorum"
Geriye dönük incelemelerde 2007 yılına ait numunelerinde yasaklı maddeye rastlanan, bayanlar 5 bin ve 10 bin metrede olimpiyat ikincisi Elvan Abeylegesse'nin, savunmasını henüz tamamlamadığını ifade eden Fatih Çintimar, milli atletin Rio Olimpiyatları'na katılma şansının olmadığını düşündüğünü kaydetti.
Elvan'ın iki numunesinin de pozitif çıktığını hatırlatan Çintimar, "Savunması ne durumda bilmiyorum çünkü biz federasyon olarak sporcuların savunmalarına müdahale etmiyoruz. Eğer Elvan'ın başarılarında bir sıkıntı varsa o dönem çalıştığı hocaya bakmak lazım. Bunlar da zaten ceza alan antrenörler. Elvan'ın sonraki her yarışta temiz olduğunu biliyoruz çünkü numuneleri temiz" diye konuştu.
Bundan 8 yıl önceki müsabakanın o günden bugüne bekletilmiş olmasının da hoş olmadığını dile getiren Çintimar, "Bu o gün çıksa cezasını çeker yeniden toparlanırdı. Elvan, sadece Türkiye'de değil, Avrupa ve dünyada seyircisi ve seveni olan bir sporcu, kaybı gerçekten herkes için önemli" diye görüş belirtti.
- "Hala numunelerinden şüphesi olan sporcular mevcut"
Fatih Çintimar, tüm dünyayı saran, IAAF'ın da içinde bulunduğu doping ve rüşvet skandalına ilişkin, "Dopingden canı yanmış bir ülkenin federasyonunun başkanı, en büyük acıyı çekmiş, kaybı vermiş bir camianın başındaki kişi olarak, bu konuda her şeyi söylemeye hakkım var. Eğer Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), zamanında her türlü tedbiri alarak bu işi sıkı tutsaydı, bugün bunlar yaşanmayacaktı" şeklinde konuştu.
Bir eksikliğin bulunduğunu ve insanların bu açıkları kullandıklarını savunan Çintimar, "Siz 8 sene önce numune alıp bunu ilan etmiyorsanız, bugün sizin güvenirliğiniz tartışılmalı. Hala numunelerinden şüphesi olan sporcular mevcut. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde yarış seyrederken, 'acaba bu 3 gün sonra dopingli çıkar mı' şüphesi herkeste var" ifadelerini kullandı.
IAAF'ın eski başkanı Lamin Diack'ın içinde yer alması nedeniyle bunun kontrolden çıkmış olduğunun görüldüğünü anlatan Çintimar, "Dopingli çıkan sporcu bizim ya da değil, korunmaya değmez ama dünya atletizminin yönetimini verdiğiniz insanların, bu sporcuların bu noktaya gelmelerinde katkılarının olduğunu bilmek çok kötü" değerlendirmesinde bulundu.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a, bu konudaki tutumundan dolayı minnettar olduklarını vurgulayan Fatih Çintimar, "Her beyanında üstüne basarak dopinge ne kadar karşı olduğunu söylüyor. Bu da bize mücadelemizde güç veriyor" diyerek sözlerini tamamladı.