Rus atletizmine doping damgası!
Rusya atletizmi kısa bir süre önce patlak veren doping skandalı gölgesinde zor bir süreçten geçiyor.
Rusya spor kamuoyu, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF), Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) raporu üzerine, Rusya'yı geçici olarak müsabakalardan men etmesi, WADA'nın Rusya'nın üyeliğini askıya alması ve IAAF'ın eski Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov'a ömür boyu men cezası vermesiyle sarsıldı.
Rusya'nın 2016 Yürüyüş Dünya Kupası ve 2016 Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası ev sahipliklerinin de elinden alındığı süreç kamuoyunda yakından takip ediliyor.
Rusya'nın önemli spor gazetelerinden "Sport-express"in haber dairesi şefi Oleg Şamonayev, Rusya'da doping sorununun çözülmesinin madalya kazanmak için her yolu mübah görmeyen yeni bir neslin yetişmesiyle mümkün olacağını söyledi.
Şamonayev, yaptığı açıklamada, WADA ve IAAF raporlarıyla patlak veren doping skandalı nedeniyle Rusya'nın ciddi bir imaj kaybı yaşadığını ve atletizmde olası birçok sportif başarıyı daha yarışmadan kaybettiğini ifade etti. Rusya'da atletizmin büyük oranda devlet desteğiyle yürüdüğünü ve yapılan yatırımların karşılığının madalya olarak görüldüğünü anlatan Şamonayev, "Bu sadece Rusya'nın sorunu değil ama Rusya'da sistem bunu derinleştiriyor. Bu nedenle devlet sporculara açıkça, 'bize ne pahasına olursa olsun kazanılan madalya değil sporcunun şerefi lazım' demeli. Rusya'da doping sorununun tam olarak çözülmesi madalya kazanmak için her yolu denemeyecek yeni bir neslin yetişmesiyle mümkün" diye konuştu. Rusya'da dopingin kullanımının kanuni olarak suç kabul edilmesi yönünde çalışmalar olduğunu aktaran Şamonayev, "Mevcut yasaya göre sadece antrenörler doping nedeniyle sorumlu tutuluyor ancak bu değişebilir. Doping kullanan sporcunun iki yıl men edilmesi yerine hapis istemiyle yargılanması daha caydırıcı olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Halkın dopingli sporculara bakışı değişti"
Şamonayev, Rusya'da halkın doping kullanan sporculara karşı bakış açısının değiştiğini ifade ederek, "Örneğin 5 sene önce halk bunun (raporların) Rusya'yı cezalandırmak için yapıldığını düşünürdü. Ancak şimdi, doping kullanan sporcuları sahtekar olarak görenlerin sayısı oldukça arttı" dedi.
Doping sadece Rusya'nın değil, dünya sporunun genel sorunu olduğunu aktaran Rus gazeteci, "Ancak şimdi Rusya örneği üzerinden diğerlerine caydırıcı mesaj da verilmek isteniyor" diye konuştu.
- "Rus sporu imaj kaybetti"
Şamonayev, Rusya'nın atletizmde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu anımsatarak, "Rus sporu imaj kaybetti. Ayrıca Rio'da atletizmde rekabet edecek düzeyde sporcumuz kalmadı, en az 2-3 altın madalya kazanabilecek sporcumuz yarışamayacak, ayrıca eğer atletizmde takım çıkartamazsak, bu eski 5 madalya anlamına gelir. Bu durumda Rusya, genel klasmanda takım olarak ilk üçe girme şansını kaybediyor" dedi.
"Championat.com" haber sitesinin genel yayın yönetmen yardımcısı Evgeniy Slyusarenko, Rus sporunun farklı branşlarında doping kullanan sporcular olduğunu ve bunlarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Rusya'da sistematik bir şekilde doping kullanıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını savunan Slyusarenko, "Bunu gazetecilik tecrübem ve Rus sporunun üst makamlarındaki kişilerle bağlantılarıma dayanarak söyleyebilirim. Eğer Rusya'da yönetimin göz yumduğu bir doping kullanım sistemi olsaydı, sporcularımız bu kadar basit ve alenen bu durumlara düşmezdi" dedi. Slyusarenko, "Rus sporunun farklı branşlarında dolandırıcı gruplar var. Bunlarla mücadele etmek lazım. Bunu da kimse inkar etmiyor" ifadelerini kullandı. Rus atletizmi için kötü senaryonun tüm takımın Rio Olimpiyatları'ndan men edilmesi olduğunu aktaran Slyusarenko, 2016'dan sonra ne olacağını ise şu an kimsenin tahmin edemediğini savundu.