4 Yılda 6 Takımla Şampiyonluk Yaşayan Rekortmen Profesör
Geçmişte Fatih Terim ve Şenol Güneş ile de çalışan mentor Prof Dr. Turgay Biçer, son 4 yılda çalıştığı tüm takımlarla şampiyonluk yaşadı. İşte detaylar...
Fatih Terim'den Şenol Güneş'e
Mentor, yani zihinsel performans antrenörlüğü Türkiye'de gerekliliği kabul edilen fakat uygulamada istikrar sağlanamayan bir pozisyon. Türkiye'de mentor denilince akla gelen isimlerin başında Prof. Dr. Turgay Biçer gelir. O Türk futbolunun büyük atılım yaptığı 2000'lerin başında en büyük başarıları yakalayan hocaların ekibindeydi. Örneğin Fatih Terim ve Şenol Güneş... Zihinsel Performans Antrenörü-Mentor Prof. Dr. Turgay Biçer, mesleğinin futbolda ne kadar elzem olduğunu kırdığı rekorla somut olarak gösterdi.
Son 4 yılda Turgay Biçer'in 6 şampiyonluğu
Biçer, son 4 yılda hangi takımla çalıştıysa o takım Süper Lig bileti aldı. İşte bu kulüpler:
-2018-2019 Karagümrük TFF 1. Lig'e çıktı
-2018-2019 Gaziantep FK Süper Lig'e çıktı
-2019-2020 Karagümrük Süper Lig'e çıktı
-2019-2020 Erzurumspor Süper Lig'e çıktı
-2020-2021 Giresunpor Süper Lig'e çıktı
-2021-2022 İstanbulspor Süper Lig'e çıktı
Sivas da Lefke de vardı
Biçer'in elbette önceki yıllarda da buna benzer başarılarda payı var. Örneğin 2004-2005'te Sivasspor Süper Lig'e ilk çıktığında Biçer de oradaydı. 2018-19 sezonundaki final maçında Biçer ile çalışan Çorumspor da TFF 2. Lig biletini almayı başardı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefke Türkspor, 2013 yılında tam 43 yıl sonra kupayı kazandığında da ekipte Prof. Dr. Turgay Biçer vardı.
Kareteden satranca kadar mentorlük
Prof. Dr Turgay Biçer, futbolun yanı sıra basketbolda Anadolu Efes ve Ülkerspor; voleybolda VakıfBank ile çalıştı. Karate Milli Takımı'ndan santrancın büyük ustalarına, dünya şampiyonu yelkencilerden olimpik branşta yarışanlara kadar onlarca yüzlerce yönetici, antrenör ve sporcuya mentorlük yaptı.
Her kulübün mentore ihtiyacı var
Ajansspor'a konuşan Prof. Dr. Turgay Biçer, işini öncelikle 'zihinsel performans antrenor'ü yani mentor olarak tanımlıyor. Biçer, "Bizim işimiz kişiyi zihinsel beceri yönünden geliştirmek. Zihinsel dayanıklılığını artırmaktır amaç. Sadece sportif kariyerini değil, hayatının tamamını doğru yönetmesi için yol gösteriyoruz sporculara ve spor insanlarına. Sporda mentorlere çok büyük ihtiyaç var" diyor.
Başkanlara da yol gösteriyoruz
Son yıllarda ilginç bir şekilde özellikle kulüp başkanlarının kendisini göreve çağırdığını vurgulayan Biçer, "Başkanlara da yol gösteriyoruz. Kulüplerin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda danışmanlık yapıyoruz. Biz aynı zamanda antrenörün de kurmay ekibindeyiz. Onun sporcularıyla kurduğu ilişki ve performans yönetiminde daha sağlıklı ve de verim alması için danışmanlık yaparak destekliyoruz" diyor.
Takımda mentor yoksa çok eksik vardır
Dünyada futbolda gelinen noktada artık mentorlerin yok sayılmasının bilimsellikle de bağdaşmayacağını kaydeden Prof. Dr. Turgay Biçer, "Biz yoksak çok eksik var demektir! Elbette başkan, antrenör ve oyuncu temel bileşendir ama mentorler de bu üçlünün en büyük destekçisidir. Çünkü biz bilgi ve bilgeliği temsil ediyoruz. Sadece sorun olduğunda çağrılan değil, en başından itibaren orada olması gereken uzmanlarız" diye konuşuyor.
Antrenör mentorle işbirliği yapmalı
Mentorlerin gerçek anlamda katkı vermesinin başkan, antrenör ve sporcuya bağlı olduğunu kaydeden Biçer, "Onlar bizim uzmanlığımıza ne kadar saygı duyarsa, kendini açarsa zihinsel performansta da o kadar zirveye çıkılır. Bizimle gerçek anlamda bir işbirliğine girmeleri lazım. Fiziksel çalışmalar ve sahip olunan doğal yetenekler zihinsel performansla desteklenmedikçe istenilen seviyeye ulaştırmaz" diyor.
Arda Güler ve Emirhan İlkhan dağılabilir
Geçmişte Muhammed Demirci gibi bir çok üstün yetenekli futbolcu yitip gitti. Bugün de herkesi çok heyecanlandıran Fenerbahçeli Arda Güler ve Beşiktaşlı Emirhan İlkhan gibi yeni isimler var. Ve herkes bu çocukların doğru yönetilmesi gerektiğinde hem fikir. Prof. Dr. Biçer, bu noktada çok özel bilgiler veriyor:
"Arda'nın da Emirhan'ın da mentorlere ihtiyacı var. Böyle yetenekleri kendi haline bırakamazsınız. Evet, bunlar yetenek dehaları ancak birden de dağılabilirler. Mentorler onlara yaşam planı yapar. Nasıl bir profesyonel olmasını anlatacaklar ama aynı zamanda spor sonrasına ve spor dışındaki hayatlarının yönetilmesinde de yol gösterecekler. Bu işler artık baba-oğul veya otoriter bir anlayışla olmaz. Biz sporcuyu sadece sporcu olarak değil, onu insan olarak görüyoruz. Onu olabileceği en iyisi olmaya hazırlıyoruz."
Mentor padişahın lalası gibidir
Mentorleri padişahların lalalarına benzeten Biçer, "Bizler, yönetici veya antrenörlerin sporcuların nasıl davranması gerektiğini bilimsel veriler ışığında sufle veririz. Özellikle antrenörlerin artık her konunun uzmanıyla çalışması lazım. Başarı kadar başarısızlığı da doğru yönetmek lazım. Elbet işe başarının tanımını yaparak çıkmak gerekiyor. Bizim anlayışımıza göre iki büyük final kaybeden Liverpool başarısız! Ve bize göre dağılıp gitmesi gerekiyor. Ama öyle olmadığını görüyoruz. Çünkü başarıya yaklaşım bizden çok farklı" ifadelerini kullandı.