Formula 1'de Bahreyn ve Suudi Arabistan GP’si İptal Olursa Takvim Çökecek
2026 Formula 1 sezonunda Bahreyn ve Suudi Arabistan GP’leri iptal olursa takvime yeni bir yarış eklenmeyecek. Türkiye Grand Prix ihtimali ise şimdilik askıya alındı. İşte detaylar...
Bahreyn ve Suudi Arabistan GP’leri tehlikede: Takvime yeni yarış gelmeyecek
Formula 1’in 2026 sezonu, Orta Doğu’daki güvenlik sorunları nedeniyle önemli bir sınavdan geçiyor. 10-12 Nisan’da yapılması planlanan Bahreyn Grand Prix ve 17-19 Nisan’daki Suudi Arabistan Grand Prixlerinin kaderi belirsizliğini koruyor.
Edinilen bilgilere göre, iki yarışın iptal edilip edilmeyeceğine dair nihai karar en geç 20 Mart’ta açıklanacak. Ancak, iptal olmaları durumunda takvimde yeni bir yarış eklenmeyecek. Geçmişte alternatif pistler olarak gündeme gelen Portekiz’deki Portimão ve İtalya’daki Imola, FIA tarafından “yeni yarış için yeterli zaman yok” gerekçesiyle değerlendirilmedi.
Takvim 24 yarıştan 22’ye düşebilir
Her iki GP iptal edilirse, 2026 sezonu 24 yarış yerine 22 yarış üzerinden tamamlanacak. Bu durumda, sezonun üçüncü yarışı olan Japonya Grand Prix (27-29 Mart) ile Miami Grand Prix (1-3 Mayıs) arasında yaklaşık beş haftalık boşluk oluşacak.
FIA Başkanı Domenicali: Öncelik güvenlik
Formula 1 Başkanı Stefano Domenicali, basına yaptığı açıklamada karar sürecinde güvenliğin öncelikli olduğunu vurguladı:
“Karar verirken ilk odağımız herkesin can güvenliğini sağlamak. Şu anda herhangi bir açıklama yapmak istemiyoruz çünkü durum sürekli değişiyor. Doğru kararı vermek için hâlâ zamanımız var. Bu karar ilgili kişilerle birlikte alınmalı.”
Domenicali, sakin kalınması ve doğru zaman beklenmesi gerektiğini belirtti.
Takımlar, Orta Doğu durumunu masaya yatıracak
Domenicali, bu cumartesi Melbourne’de Formula 1 takım patronlarıyla toplantı yapacak. Toplantıda Bahreyn ve Suudi Arabistan GP’lerinin iptal ihtimali gündeme gelecek.
McLaren takım patronu Zak Brown, güvenliğin her şeyden önce geldiğini vurgularken, “İlerleyen günlerde olayların nasıl gelişeceğini göreceğiz ve herkesin sağlığı için doğru kararları vereceğiz” dedi.
Toto Wolff: Böyle bir ortamda ‘Grand Prix ne olacak?’ diye sormak bile zor
Mercedes takım patronu Toto Wolff ise bölgedeki durumun sporun önüne geçtiğini ifade etti:
“Formula 1 şu anda ikinci planda kalıyor. Bölgede çok daha önemli gelişmeler yaşanıyor ve böyle bir ortamda ‘Grand Prix ne olacak?’ diye sormak bile zor. Elbette yarışmayı umuyorum ama şu anda bu beklentimin gerçekçi olup olmadığından emin değilim.”
Lojistik zorluklar sezonu etkiliyor
2026 sezonu Avustralya Grand Prix ile planlandığı şekilde başlasa da, Orta Doğu’daki gerilim lojistik sorunlara yol açtı. Avrupa’dan Avustralya’ya giden birçok personel, normalde Körfez üzerinden seyahat edecekti. Ancak çatışmalar nedeniyle uçuş rotaları değiştirildi.
Benzer sebeplerle Pirelli, Bahreyn’de planladığı lastik testini iptal etti. Takımların gece çalışmasını sınırlayan kurallar ise Melbourne’de geçici olarak kaldırıldı.
Domenicali, yaşanan süreci şöyle özetledi:
“Dışarıdan bakıldığında bir takımda 30–40 kişi olduğu düşünülebilir. Ama aslında dünyanın dört bir yanında çalışan yaklaşık 3000 kişi var. Tüm takımları düşündüğümüzde F1 gerçekten dev bir organizasyon.”