UEFA, Statlarda Kadın-Erkek Ortak Tuvalet Şartı Koydu
UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na dair çevresel stratejiyi açıkladı. Almanya'da yapılalcak turnuva için getirilen tuvalet kriteri çok konuşulacak. İşte tüm detaylar.
Plan 28 konu başlığından oluşuyor
Kısaca ESG stratejisi olarak adlandırılan plan 28 konu, 48 hedef ve 83 temel performans göstergesi tarafından desteklenen 11 eylem alanını birbirine bağlayan üç temele sahip.
Tüm ayrımcılığa karşı mücadele şartı
Stratejinin odak noktası en belirgin şekilde şu noktalardan oluşuyor:
• İklim koruma ve atık yönetimi alanları da dahil olmak üzere çevre üzerindeki etkinin azaltılması
• Turnuvayla ilgili kaçınılmaz emisyonları azaltmaya odaklanan projelere adanmış bir iklim fonuna yatırım yapmak
• Her türlü ayrımcılığı önlemek ve bunlarla mücadele etmek, herkesin haklarına saygı gösterilmesini ve korunmasını sağlamak
• Stadyumlar ve turnuva mekânlarında fiziksel aktiviteyi savunmak ve sağlıklı yiyecek ve içecek seçenekleri sunmak
• Taban futboluyla bağları güçlendirerek ve destekleyerek Alman ve Avrupa toplumu içinde dayanışmayı teşvik etmek
• Etkinlik operasyonlarında şeffaf, sorumlu ve hesap verebilir davranış biçimlerini benimsemek
• Paydaşlarla sürekli tartışmalarda bilgi ve iyi uygulamaları paylaşmak
• Sürdürülebilir bir miras oluşturmak için ev sahibi şehirler, ortaklar ve diğer futbol paydaşlarıyla işbirliği ve yenilikçi geliştirmeler yapmak
Tartışma yaratacak tuvalet maddesi
Yayınlanan strateji planının yirminci sayfasında “Hakların Korunması Ayrımcılıkla Mücadele” (Rights Protection Anti-Discrimination) başlığı altında yayınlanan maddelerde özellikle Türkiye’de tartışma yaratacak bir konu göze çarpıyor. Cinsiyet ayrımı olmayan tuvaletlerin stadyumlarda yer alması. UEFA’nın bu stratejiyi yayınlamasının hemen ardından Schalke kulübü bu konudaki ilk adımı attığını internet sitesinden duyurdu. Alman kulübü Twente ile 22 Temmuz günü Veltins Arena’da oynanacak hazırlık karşılaşmasında stadın belirlenen 4 bölümünde cinsiyet ayrımı yapılmayan tuvaletlerin de sunulacağını duyurdu.
Türkiye 2028 veya 2032’yi alırsa ne olur?
Diğer yandan hepimiz Türkiye’nin 2028 ve 2032 Avrupa şampiyonalarından birini almak için adaylık başvurusu yaptığını biliyoruz. Cinsiyet ayrımı yapılmayan tuvaletlerin ilk kez Almanya’daki turnuvada hayata geçirilmesi sonrasında UEFA bundan sonraki turnuvalarda da bu tuvaletlerin statlarda bulundurulmasını talep edecektir.
10 statta karışık tuvalet yapılacak
Bu konu 2028’deki rakiplerimiz Britanya Grubu ile 2032’deki rakibimiz İtalya’da bu talep bir sorun teşkil etmez. Ancak Türkiye eğer bu turnuvalardan birini alırsa UEFA’ya bildirilen 10 statta cinsiyet ayrımı yapılmayan; yani kadın ve erkeklerin ortaklaşa kullanacağı tuvaletler de sunmak zorunda kalabilir. Bunun da ülkede ciddi bir tartışma ortamı yaratacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Uniseks tuvaletlerde ayrım yok
Uniseks denilen tuvateletler Batı'da giderek yaygınlaşıyor. Uniseks umumi tuvaletlerde herhangi bir cinsiyet veya cinsiyet kimliği kısıtlaması yapılmıyor. Bu tür tuvaletleri erkek, kadın, transseksüel, interseks gibi kendisini farklı cinsel kimliklerde tanımlayan herkes kullanma hakkına sahip.