"Süper Lig'de oynamanın bedeli ağır oldu"
Süper Lig'e 2010-2011 sezonunda 26 yıl aradan sonra çıkma başarısı gösteren ancak 2012-2013 sezonu sonunda tekrar PTT 1. Lig'e düşerek ekonomik açıdan zor günler geçiren Orduspor, umudunu altyapısından yetişecek genç oyunculara bağladı.
Karadeniz ekibinin kulüp başkanı Nedim Türkmen, AA muhabirine, Süper Lig'e çıkmanın bedeli olduğu kadar oradan düşmenin de bir bedeli olduğunu söyledi.
Türkmen, 2010-2011 sezonunda 26 yıl aradan sonra Süper Lig'e çıktıkları için ekonomik açıdan riskler alarak yatırım yaptıklarını anlatarak, "Eğer aldığınız riskin karşısında Süper Lig'de tutunamaz ve bir alt lige düşerseniz bizim gibi ciddi problemler yaşıyorsunuz" dedi.
"Hepsi mi kötü yönetiyor?"
PTT 1. Lig'de kendileri gibi ekonomik sıkıntı yaşan birçok kulüp olduğuna işaret eden Türkmen, özellikle Süper Lig görmüş kulüplerin bu sıkıntıyı daha fazla yaşadığını savundu.
Bir kulüpte mali sorun yaşandığı zaman ilk akla gelenlerin "kulüp başkanları" olduğunu vurgulayan Türkmen, "PTT 1. Lig'de son dört sıradaki takımlara bakın hepsi Süper Lig'e çıkmış ve bir şekilde tekrar alt lige düşmüş. Bunların tamamı maddi sıkıntı yaşıyor. Belki kötü yöneten vardır ama hepsi mi kötü yönetiyor? Biz diyoruz ki bu işin matematiğinde zaten risk var. Sonuçta risk alıyorsunuz ve bu tablo ortaya çıkıyor" diye konuştu.
"Oyuncular takım bulmakta zorlanacak"
Spor dalları arasında dünyada en pahalısının futbol olduğunu kaydeden Türkmen, Türkiye'de futbol kulüplerinin gelirlerini artırmada zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Sürecin böyle devam etmesi halinde oyuncuların takım bulmakta zorlanacağını öne süren Türkmen, şöyle konuştu:
"Süper Lig'de iki sene oynamanın bedeli ağır oldu, biz geldiğimiz noktada bu bedeli ödüyoruz. 3-4 yıl bu yaraları tamir ederek, kadromuzda yabancı oyuncu bulundurmadan kendi yağımızda kavrulan bir sistem kurmak zorundayız. Bunu sadece biz değil, bir müddet sonra bütün takımlar yapmak zorunda kalacak. Çünkü önümüzde örnekler var. Mesela son olarak Parma kulübünün yaşadıkları ortada. Yani futbol çok pahalı bir spor dalı. Oyuncularla sözleşme yapıyorsunuz, işler yolunda gitmeyince borçlarla uğraşmak durumundasınız."
"Taşıma suyla değirmen dönmüyor"
Nedim Türkmen, şehir takımlarının mali açıdan ayakta kalabilmeleri için günlük çözümlerin çare olamayacağını, mutlaka kalıcı çözümlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Süper Lig'de önünde farklı bir firmanın veya belediyenin ismi bulunmayan iki, üç kulüp bulunduğunu dile getiren Türkmen, "Bazı şehirlerde kulüplere otopark ve döküm alanları tahsis ediliyor. HES projeleri yapan kulüpler var. Bunlar çok önemli. Bunları yaptıktan sonra taraftarlarınız ve iş adamlarınız da belli bir katkı sunduğunda federasyon ve diğer kaynaklardan gelen paralarla kulübünüzü ömür boyu ayakta tutarsınız. Aksi takdirde taşıma suyla değirmen dönmüyor" ifadesini kullandı.