"Tekvandodaki başarılar, Rio için umut veriyor"
Türkiye'de tekvandoda yürütülen çalışmalarla lisanslı sporcu sayısının 350 binlere çıkması ve son yıllarda şampiyonalarda elde edilen başarılar, 2016 Rio Olimpiyatları öncesi umut verdi.
Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Dünya Tekvando Grand Prix müsabakaları açılışı için geldiği Samsun'da yaptığı açıklamada, ülke genelinde 350 bine yakın lisanslı, 60 bin civarında da aktif sporcunun tekvando yaptığını söyledi.
"2004'te 90 bin olan lisanslı sporcu sayısının 10 yılda 350 binlere gelmesi, tekvandodaki başarıyı gözler önüne seriyor. Bu, tekvandonun sevildiğini ve Türk halkı tarafından tutulduğunu gösteriyor" diyen Şahin, sadece sporcu değil, aynı zamanda iyi bir vatandaş modeli için de federasyon olarak eğitim verdiklerini kaydetti.
Son yıllardaki başarılara bakıldığında hem erkek hem kadın sporcuların çok başarılı olduklarını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:
"Tekvando, özellikle olimpiyatlarda Türkiye'nin gururudur. 2004, 2008 ve 2012 Olimpiyatları'nda ülkemize altın, gümüş ve bronz madalya kazandırdık. Önümüzde 2016 Rio Olimpiyatları var. Bu sene yapılan şampiyonalarda sporcularımız çok başarılı oldu. Hem Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda hem diğer şampiyonalarda ekibimiz çok büyük başarılar kazandı. Dünya Şampiyonası'nda takım halinde üçüncü olduk. 2016'da da iyi bir başarı bekliyoruz. Madalya almak için var gücümüzle çalışıp en azından elimizde olan başarıyı tekrar etmek, üzerine çıkma hedefindeyiz."
- "Sürdürülebilir başarı noktasında tekvando iyi gidiyor"
Metin Şahin, olimpiyatlara katılım için puan müsabakalarının devam ettiğini, kota mücadelesinin yıl sonuna kadar süreceğini belirtti.
Sporcuların oldukça bilinçli olduğunu vurgulayan Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Sürdürülebilir başarı noktasında da tekvando iyi gidiyor. 2008'de olimpiyatlarda üçüncü olan bir sporcu 2012'de şampiyon oldu. Şimdi de dünya şampiyonu, dünya ikincisi oldu arkadaşlarımız. Bu çok önemli. Onlardan ve yanlarındaki arkadaşlardan ümitliyiz. Çalışmalarımız devam edecek. Özellikle altyapıya çok önem veriyoruz. Yaptığımız projelerle çocuk yaştaki sporcularımızı tekvando sporuna kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız yıllardır devam ediyor."
Tekvandodaki sporcu sayısının fazla olmasının bu spora verilen değeri gösterdiğine işaret eden Metin Şahin, "Özellikle yaz gelişim kamplarında, kışın okul tatillerinde sporcularımızı alıyoruz, özel antrenmanlara tabi tutuyoruz, spora devam etmelerini sağlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri projesi gibi çok güzel teşvikler geliştirdi. Bu, sporcuların desteklenerek olimpiyatlara gitmesi için çok önemli bir proje" şeklinde görüşlerini aktardı.