TFF göreve! beIN Sports, röportajları yayınlamayabilir mi?
Yayıncı kuruluş beIN Sports'un, Fenerbahçe'nin maç önü ve sonrasındaki röportajlarını yayınlamamasının gündemde sıcaklığını koruyor. Peki Yayıncı kuruluş, takımların teknik direktörlerini ve futbolcuların röportajlarını verme zorunluluğu var mı? Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)'nin yayın talimatı ne diyor? İşte tüm detaylar...
Madde 8 Röportajlar
(5) “Kulüpler, müsabaka sonrasında yapılacak flaş röportajlarda teknik sorumlusu (teknik sorumlusunun olmaması, veya cezalı/tedbirli olması halinde antrenörü) ve müsabakada oynamış oyunculardan, yayıncı kuruluş sorumlusunun maçın 80. dakikasına kadar belirleyeceği ve TFF Medya Temsilcisi’ne ve kulüplerin medya sorumlularına bildireceği 5’er kişilik listeden galip takımdan en az 3, mağlup takımdan en az 2, beraberlikte en az 3’er futbolcusu ile temsil edilmek zorundadır.”
Burada amaç yayın haklarına para yatıran kuruluşun içeriğinin kalitesinin korunması yanında maçları izlemek için satın alan tüketicinin de hakkının korunmasıdır. Çünkü tüketicinin ödediği paranın içinde o röportajında payı vardır ve bu haklı bir uygulamadır.
Bu konuda bu sezon yaşanan en can alıcı örnek Yukatel Denizlispor ile Konyaspor arasında 4 Ekim 2020 tarihinde oynanan ve 0-0 sonuçlanan karşılaşma sonrasında PFDK’nın 8 Ekim 2020 kararlarında Denizlispor’a verdiği para cezasıdır. Maç berabere bittiği için 3’er oyuncusunu flaş röportaj alanına göndermek zorunda olan takımlardan Denizlispor röportaja 2 oyuncu gönderince 150.000 TL para cezasına çarptırılmıştı.
Ceza açıklaması ise şu şekilde yapılmıştı:
!YUKATEL DENİZLİSPOR Kulübünün, 04.10.2020 tarihinde oynanan YUKATEL DENİZLİSPOR-İTTİFAK HOLDİNG KONYASPOR Süper Lig müsabakasında, müsabaka sonrası flaş röportaja belirlenen 5 kişilik oyuncu listesinden sadece 2 futbolcunun katılımının sağlanmasından dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatının 8/13. maddesi uyarınca 150.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına..."
Peki yayıncı ihlal ederse...
Peki amacı o röportajları izlemek isteyen tüketiciyi korumak olan bu uygulama yayıncı kuruluş tarafından ihlal edilirse ne olur?
Bunun bir yaptırımı olmadığı Fenerbahçe-Ankaragücü karşılaşmasının bitimiyle yaşanan olay sonrasında ortaya çıktı. Yayıncı ile sorunlar yaşayan Fenerbahçe kulübü, protesto için mesaj içeren T-Shirt giymiş oyuncularını flaş röportaj alanına gönderdi. beIN Sports yönetimi de röportajları yayınlamayarak bir anlamda karşı protesto gerçekleştirdi.
'Fenerbahçe taraftarları mağdur edildi'
Buna kesinlikle hakları olmadığını düşünüyorum. Bununla birlikte başta maçı kazanmış Fenerbahçe’nin taraftarları olmak üzere para ödemiş tüm izleyiciler mağdur edildi ve paralarının tam karşılığını alamamış oldu. Bugün akşam saatlerinde açıklanan PFDK 19.01.2021 sevklerinde bu konuda bir açıklama yapılmadığı da görüldü. Zaten yayın talimatnamesi de işin bu tarafında tüketiciyi koruma altına almıyor ve işin kulüp tarafı ile ilgileniyor.
Türkiye Futbol Federasyonu, işin bu boyutunu da göz önüne alıp yayıncı kuruluşa yasalara kurallara aykırı bir şey olmadığı sürece böyle bir hakkı olmadığını hatırlatıp bunu yazılı olarak talimata eklemelidir.