TFF, VAR’a bak! Çıta artık Euro 2020
Video Yardımcı Hakem(VAR) uygulamaya başladığı andan itibaren tüm dünyada tartışmaları beraberinde getirdi. Türkiye futbolunda da tartışmanın ana konusu olan VAR için çıtayı EURO 2020 belirleyecek.
Özellikle Türkiye’de Süper Lig’de VAR, neredeyse her dahil olduğu pozisyonda eleştirilerden kurtulamıyor. Ancak şu bir gerçek ki Süper Lig’de VAR uygulamalarında bir standartsızlık olduğu kesin.
VAR merkezinde görev yapan hakemlerin gereken yerlerde müdahale etmesi veya etmemesi tartışmaları en üst noktaya taşıyor.
Bunun yanında çok ince ofsayt pozisyonlarında çekilen çizgiler de ülkemizde çoğunlukla tartışılmakta. Öyle ki, iş VAR sistemine en ufak bir müdahale ihtimali olmayan operatörün suçlanmasına kadar varmış durumda.
Oysa VAR’ın felsefesi çok net. Yalnızca açık, bariz ve kanıtlanabilir hatalara müdahale. Ancak insanlar kendilerine göre %100 doğru ve bariz olarak kabul ettikleri, kişiye göre değişebilecek pozisyonlarda, VAR’dan müdahale bekliyor. Hatta yorumculuk yapan eski hakemler “gidip bir baksan ne olur” söylemleriyle kitleleri etkilemekteler.
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde VAR uygulaması maçlarda kullanan UEFA, bir Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez Euro 2020’de VAR sistemini uyguluyor.
UEFA maçlarda yalnızca VAR görevi yapan hakemler kullanıyor. 1 VAR, 3 AVAR, 3 Operatör ile UEFA’nın Nyon’daki merkezindeki VAR odasında maçlarda görev yapıyorlar. Bunlarda 1 AVAR ve 1 Operatör sadece ofsaytları incelemekle görevli.
Euro 2020’de geride kalan 36 grup maçında VAR görevi yapan hakemlerin çıtayı başka bir yere koyduklarına şahit olduk. Hakemler tüm maçlarda yalnızca aslında IFAB’ın başından beri uygulamak için çaba gösterdiği açık, bariz ve kanıtlanabilir hatalara müdahalede bulundular ve diğer pozisyonlarda yorumu tamamen sahadaki hakemlere bıraktılar.
Peki grup maçlarında VAR müdahaleleri nasıl oldu;
Euro 2020’de 36 karşılaşmada VAR müdahalesiyle 12 karar değişti.
Bu müdahaleler sonucunda:
İptal edilen 2 gol verildi.
Verilen 5 gol iptal edildi.
VAR müdahalesi ile çalınmayan 5 penaltıda karar değişti.
Bunun yanında kalkan ofsayt bayrağı nedeniyle sayılmayan 2 gol VAR’ın tespiti ile verilirken kalkmayan bayrak sonrası atılan 4 gol iptal edildi. Elle oynama nedeniyle iptal edilen gol sayısı ise 1’de kaldı. Maç başına ise 0.33 müdahale gerçekleşti.
IFAB CEO’su Lukas Brud, kendisiyle 2019 yılı kasım ayında yaptığımız röportajda VAR sisteminin anlaşılıp oturması için en az 2-3 yıllık bir sürece ihtiyaçları olduğunu belirtmişti. Euro 2020’de yapılan uygulamaların VAR’da artık istenen seviyeye yaklaşıldığını tüm dünyaya çok net şekilde gösterdi. Merkez Hakem Kurulu (MHK) da yeni sezonda artık çıtayı Avrupa Şampiyonası seviyesine koyup tartışmaları azaltmak için çalışmalı.