TFF, Yasa Dışı Futbol Yayınlarının Önlenmesi Talimatını Yayınladı
Son dakika haberleri... Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu, yasa dışı futbol yayınlarının önlenmesi talimatının yayınlandığını açıkladı. Detaylar.
TFF'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"TFF Yönetim Kurulu’nun 04.08.2022 tarih ve 15 sayılı toplantısında alınan karar uyarınca Yasa Dışı Futbol Yayınlarının Önlenmesi Talimatı kabul edilerek TFF.Org'da yayınlandı ve yürürlüğe girdi. "
YASA DIŞI FUTBOL YAYINLARIN ÖNLENMESİ TALİMATI
MADDE 1 - AMAÇ
Bu talimatın amacı, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un Ek Madde 1 uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki futbol müsabakalarına ilişkin yayın haklarının internet ortamında hukuka aykırı olarak kullanımının engellenmesine ilişkin yapılacak başvuruların usul ve esaslarının tespiti ile bu kapsamda TFF’ye yapılacak başvurularda karar verme usulü ile İdari Birim ve Danışma Kurulu’nun oluşumu, işleyişi ve çalışma esaslarının belirlenmesidir.
MADDE 2 - TANIMLAR
Bu talimatta geçen;
a) Kanun: 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu,
b) TFF: Türkiye Futbol Federasyonunu,
c) İdari Birim: TFF Yönetim Kurulunca belirlenecek sayıda Yetkili Kişi(ler) ile teknik ve idari personelden oluşan birimi,
ç) Yetkili Kişi(ler): TFF Yönetim Kurulu tarafından 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un Ek Madde 1 kapsamında erişimin engellenmesiyle ilgili iş ve işlemleri yapmak ile erişim engellenmesi kararı vermek üzere yetkilendirilen kişi veya kişileri,
d) Danışma Komitesi: TFF Başkanının önereceği 1’i Danışma Komitesi Başkanı olmak üzere 3 kişi, ESB’den 1 kişi, Erişim Sağlayıcılarından 3 kişi ve en üst iki profesyonel ligin resmi yayıncısı/yayıncıları veya UEFA müsabakalarının yayın hakkı sahibi yayıncı kuruluşlardan 2 kişi olmak üzere TFF Yönetim Kurulunun onayıyla atanacak toplam 9 kişilik Komiteyi,
e) Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB): 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 6/A maddesi uyarınca kurulan birliği,
f) Erişim Sağlayıcıları: Kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişileri,
g) URL: Birörnek kaynak bulucuyu (Uniform Resource Locator),
ğ) Yayıncı Kuruluş: Türkiye sınırları içindeki futbol müsabakalarını yayınlama hakkı olan kuruluşlar ile Türkiye sınırları dışındaki futbol müsabakalarını Türkiye sınırları içinde yayınlama hakkı olan kuruluşları ifade eder.
MADDE 3 – YAYIN HAKLARININ KORUNMASI
(1) Türkiye sınırları içindeki futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında hukuka aykırı olarak kullanıma sunulduğunun tespit edilmesi halinde, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb. şeklinde) erişimin engellenmesine TFF Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulunun yetkisini devrettiği Yetkili Kişi(ler) karar verebilir.
(2) Teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.
(3) Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışındaki futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında hukuka aykırı olarak kullanıma sunulduğunun tespit edilmesi halinde, Yayıncı Kuruluşun talebi üzerine birinci fıkra hükmü uygulanır.
MADDE 4 –İDARİ BİRİM’İN OLUŞUMU VE GÖREVLERİ
(1) İdari Birim, TFF Yönetim Kurulunca belirlenecek yeterli sayıda Yetkili Kişi(ler) ile teknik ve idari personelden oluşur.
(2) Yetkili Kişi(ler)in aşağıdaki koşulları haiz olması gerekir:
(a) En az üniversite mezunu olmak,
(b) Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa dahi, kasten işlenen bir suçtan dolayı iki (2) yıldan fazla süreyle hapis cezasına veya Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
(c) TFF Disiplin Kurullarınca altı aydan fazla kesinleşmiş ceza almamış olmak.
(3) Yetkili Kişi(ler)in görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:
a) Erişim engellenmesine ilişkin yapılan başvuruları inceleyerek başvurular hakkında karar vermek,
b) Erişim engellenmesine ilişkin kararları ESB’ye iletmek,
c) Erişimin engellenmesine ilişkin kararları İdari Birim karar defterine işlemek,
d) Gerektiğinde erişimin engellenmesi talepleri ile ilgili Danışma Kurulu’ndan görüş almak,
e) Erişimin engellenmesi başvuruları ve kararları hakkında TFF Yönetim Kurulu’narapor sunmak.
MADDE 5 – BAŞVURU
(1) Yayıncı Kuruluşlar, her sezon başında veya Yayın Hakkı Sahibi olmalarını müteakiben kendileri adına başvuru yapmaya yetkili kişileri bir dilekçe ile İdari Birim’e bildirir.
(2) Başvuruda bulunacak Yayıncı Kuruluşların, başvurularını yapmadan önce işbu Talimatın Ek-1’inde yer alan Taahhütname’yi kendilerini temsile yetkili kişiler tarafından imzalayarak İdari Birim’e sunmaları zorunludur.
(3) Başvuruda bulunacak Yayıncı Kuruluşlar, 1. ve 2. fıkrada belirtilen belgeleri sunarken ayrıca yayın hakkı sahibi olduklarını gösterir sözleşme ya da belgeyi sunmak ve yayın hakkı sahipliğini ispat etmek zorundadır.
(4) Futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında hukuka aykırı olarak kullanıma sunulması halinde Yayıncı Kuruluşlar’ın, İdari Birim’e yapacağı başvurularda:
(a) Yayıncı Kuruluş adına başvuru yapmaya yetkili kişilerin imzasını içerir başvuru dilekçesi,
(b) Başvurana ilişkin iletişim bilgilerinin, erişimin engellenmesini talep yayın, kısım, bölüm (URL vb. şeklinde) veya internet sitesine ilişkin bilgiler,
(c) Hukuka aykırı yayınlanan futbol müsabakalarının gerçekleştiğini ispatlayacak yayın, kısım, bölüm (URL vb. şeklinde) veya internet sitesine ilişkin görüntü, bilgi ve belgelerin bulunması zorunludur.
(5) Bu madde kapsamında İdari Birim’e yapılacak başvurular; yayinihlali@tff.org uzantılı elektronik posta adresine veya Yetkili Kişi tarafından bildirilecek başvuru yöntemiyleyapılır.
MADDE 6 – BAŞVURULARIN İNCELENMESİ ve İTİRAZ
(1) İşbu Talimat kapsamında İdari Birim’e yapılan başvuruda eksik bulunması halinde ilgili başvuru dikkate alınmaz.
(2) Gerekli görülen hallerde erişimin engellenmesi talepleri ile ilgili Danışma Komitesi’nden görüş alınabilir.
(3) Erişimin engellenmesi kararı, uygulanmak üzere ESB’ye elektronik posta veya belirlenecek başka bir teknolojik yöntem ile gönderilir.
(4) Bu madde kapsamında alınan erişimin engellenmesine ilişkin kararlar, İdari Birim karar defterine kaydedilir.
(5) Erişimin engellenmesi kararına karşı bir hafta içinde sulh ceza hâkimliğine itiraz edilebilir.
MADDE 7 – DANIŞMA KOMİTESİ
(1) Danışma Komitesi, TFF Başkanının önereceği 1’i Danışma Komitesi Başkanı olmak üzere 3 kişi, ESB’nin önereceği adaylar arasından 1 kişi, Erişim Sağlayıcıların önereceği adaylar arasından 3 kişi ve en üst iki profesyonel ligin resmi yayıncısı/yayıncıları veya UEFA müsabakalarının yayın hakkı sahibi yayıncı kuruluşların önereceği adaylardan 2 kişi olmak üzere TFF Yönetim Kurulunun onayıyla atanacak toplam 9 kişiden oluşur.
(2) Danışma Komitesinin görev süresi TFF Yönetim Kurulu’nun görev süresiyle sınırlıdır. Danışma Komitesinin üyeleri, TFF Başkanının önerisi ve TFF Yönetim Kurulu’nun onayı ile her zaman değiştirilebilir.
(3) Kararlar, toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu belirleyicidir.
(4) Danışma Komitesi görevleri aşağıdaki gibidir:
a) Talimatın etkin uygulanması için bilimsel ve teknik çalışmalarda bulunmak,
b) TFF Yönetim Kurulu ve İdari Birim’e görüş ve öneriler sunmak,
c) Hukuka aykırı yayınların önlenmesi için Yayıncı Kuruluşlar ve futbol paydaşları ile işbirliği halinde kamuoyu ve tüketicileri bilgilendirmek için projeler geliştirmek.
MADDE 8 – YÜRÜRLÜK
TFF tarafından hazırlanan bu talimat Yönetim Kurulu’nun 04.08.2022 tarih ve 15 sayılı toplantısında kabul edilmiş ve TFF’nin resmi internet sitesinde 08.09.2022 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
EK-1 TAAHHÜTNAME
İşbu Taahhütname ile; 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un (“Kanun”) Ek Madde 1 kapsamında, …………….. (…..) ile aramızda imzalanan ……… (“Sözleşme”) uyarınca yayın haklarına sahip olduğumuz ……………………….futbol müsabakalarının üçüncü kişilerce İnternet ortamında hukuka aykırı olarak kullanıma sunulması halinde tarafımızca gönderilecek yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb. şeklinde) TFF tarafından erişimin engellenmesi kararı verilmesi veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak TFF tarafından erişimin engellenmesi kararı verilmesi halinde doğabilecek her türlü sorumluluğun Şirketimize ait olduğunu, Kanun kapsamında TFF'ye sadece hukuka uygun olmayan futbol müsabakalarının internet ortamında yayınlarına ilişkin bildirimde bulunacağımızı, idari makamlarca başlatılacak soruşturmalara ve adli makamlar nezdinde doğabilecek hukuki ve/veya cezai uyuşmazlıklara müdahil olacağımızı, tarafımızca TFF'ye iletilecek kaçak yayınlara ilişkin bilginin hatalı, eksik, yanlış vs. olması durumunda adli/idari makamlarca veya Erişim Sağlayıcıları Birliği dahil olmak üzere üçüncü kişilerce TFF'ye yönetilecek her türlü dava, idari/adli yaptırımlar, tazminat vs. taleplerden Şirketimizin sorumlu olduğunu ve bu kapsamda TFF tarafından yapılacak masraflar da dahil olmak üzere adli/idari makamlara veya üçüncü kişilere ödenecek her türlü bedeli derhal, nakden ve tamamen TFF tarafından bildirilmesi halinde tazmin edeceğimizi/ödeyeceğimizi, TFF'yi bu kapsamda her türlü zarardan beri kılacağımızı ve her ne nam ve surette olursa olsun TFF'den herhangi bir talepte bulunmayacağımızı gayri kabili rucü ve kesin olarak beyan, kabul ve taahhüt ederiz.