"TFF'nin 11. senaryoya ihtiyacı var"
"Özdemir'in açıklamalarından dolayı kafa karışıklığı algılıyorum."
TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamalarına ilişkin görüş bildiren Av. Emin Özkurt, "TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamasını normalleşmeye yönelik iyi niyetli bir hamle olarak görsem de konulara ilişkin kapsayıcı bir tutum yoktu. Biz sadece liglerin ne zaman başlayacağını öğrendik. En başta kulüplerin, teknik adamların ve sporcuların sağlık kaygısını gideren bir bilgi yoktu. Alt liglerde bu protokolün uygulanması çok düşünülmemiş. Bu gibi önemli kararlar federasyonlar, hükümet ve ilgili bakanlıkların koordinasyonu ile alınır ama ben TFF Başkanı Nihat Özdemir'in açıklamalarından dolayı kafa karışıklılığı algılıyorum." ifadelerini kullandı.
"Bir futbolcunun Covid-19 testi pozitif çıkınca kim sorumlu olacak?"
"Nihat Özdemir'den Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sıkça atıfta bulunuyor. Futbol liglerinin ertelenme kararını TFF Başkanı Özdemir'in ağzından duymadık. TFF'nin yayınladığı konuşma metninde Sağlık Bakanı'nın adı 6 kez geçiyor. Bir futbolcunun Covid-19 testi pozitif çıkınca kim sorumlu olacak? TFF Başkanı Özdemir'n açıklamasında bunun yanıtı yok." diyen Özkurt sözlerine, "Hiçbir lig ve müsabaka, insan sağlığından değerli değildir. Liglerin başlamasının ön koşulu, sağlık protokolünün net bir şekilde ortaya konulmasıdır. Ligler başladıktan sonra bir sporcunun Covid-19 testinin pozitif çıkması kulüplerde ciddi yaptırımlarla sonuçlanabilir. TFF Başkanı Özdemir'i dinlediğimizde sağlık protokolünün kesinleşmediğini gördük." şeklinde devam ederek, insan hayatının değerinin, her şeyden üstün olduğunu vurguladı.
Emin Özkurt ifadelerine, "Koronavirüs ülkelerinde çok ağır bir seyir göstermelerine karşın İngiltere, İtalya, Almanya birbiri ardına futbola dönüş planlarını açıkladılar. Küçücük bir virüs ne kadar kırılgan olduğumuzu hatırlattı ancak bu hayatın sonu değil. Bugünkü açıklamadan seyircisiz oynanacak maçlar için deplasmana zorunlu tutulmasında bir ısrar gördüm." diyerek devam etti.
"TFF 11. senaryoyu hazırlamalı"
Özkurt, "Seyircisiz maçta takımların deplasmana zorunlu tutulmasında bir mana yok. Ben bundan 1 ay evvel Karantina Ligi fikrini ifade ettim. TFF'nin 10 senaryo içinde maçların tek bir şehirde oynanmasının yer almaması eksiklik. Bilim Kurulu'nun geçtiğimiz hafta bazı üyeleri seyahatlerin risk taşıdığını, futbolcuların bir defa yolculuk ettirip tek bir merkezde maçların oynanması yönündeki düşüncelerini gördük. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı, maçların tek şehirde oynanmasını tavsiye verirse, TFF'nin bu yönde bir planının olmadığını gördük. TFF 11. senaryoyu hazırlamalı. 10 tane plan yapılmış ama bir tanesi bile kapalı sistem lig yürütmeye uygun değil. Ankaragücü'nde yaşanan koronavirüs vakası lig başladıktan sonra yayılmaya başlasa sonuçlarını düşünmek istemeyiz. TFF'nin yayınladığı protokolde bir oyuncunun koronavirüs testinin pozitif çıkması durumunda bir açıklama yapılmış. Öncelikle oyuncu izolasyona gönderiliyor. Oyuncuya son 24 saatte temas eden kişilere PCR testi yapılıyor ve tesis kapatılıyor. Son 4 müsabakanın oyuncu ve personeline de PCR testi yapılıyor. Maçları Karantina Ligi kapsamında oynatmak 10 senaryonun içinde olmadığına göre belki de 11. ve 12. senaryoyu da çalışmaya gerek var." şeklinde konuştu.
Lig tescili kararı CAS'a giderse...
Lig tescili hakkında konuşan başarılı avukat, "Bu konuya CAS olarak bir cevap veremem. CAS Hakemi olarak bizim bir yükümlülüğümüz var. Bizim önümüze gelecek olası dosyalar hakkında yorum yapmamamız gerekiyor. UEFA Yürütme Kurulu 23 Nisan'da bir açıklama yaptı. Liglerin devamını şiddetli bir şekilde tavsiye etti. UEFA'nın ilk tercihi maçların normal bir şekilde oynanması. Maç takvimi sıkışırsa belki de Play-Off sistemini tavsiye ediyor. Belirli şartlar varsa zaruret olarak bakıyor tescile. Maçların oynanmasını engelleyen resmi bir karar ve aşılamayacak ekonomik zorlukların bulunması bu durumu zaruri kılar. Fransa'da maçların oynanmasını engelleyen resmi bir karar vardı. Ligler mevcut haliyle sona erdirilirse, UEFA Avrupa kupası için önerilecek kulübü reddetme yetkisine sahip." dedi.
Sözleşmesi sona eren oyuncuların mukavelesi ne olacak?
Son olarak, "Sözleşmesi sona eren oyuncuların mukavelesi ne olacak?" sorusunu yanıtlayan Av. Emin Özkurt, "TFF'nin talimatlarında bu durum ön görülmüş. Sözleşme bitiş tarihi 31 Mayıs olsa da bir ibare ekleniyor ve deniyor ki, son resmi maça kadar sözleşme devam ediyor. Ek bir sözleşme yapılmasına gerek kalmayacak kanaatindeyim. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde kendi iş hukuklarından kaynaklanan sorunlar var. Bu bizim için geçerli değil. TFF UÇK, kulüplerle oyuncular arasındaki maddi sorunları çözmek için kurulmuş bir kurum. Eğer sözleşmelerinde UÇK maddesi yoksa oyuncu oraya gidemez. Artık oyuncular arabuluculara gidecek orada bir çözüm olmazsa iş mahkemesine gidecek." ifadelerini kullandı.