TFF'nin kurulları bağımsız değil! AİHM'nin görüşü net...
Bir dönem Trabzonspor forması giyen Ömer Kerim Ali Rıza ve eski yan hakem Serkan Akal'ın açtığı davada AİHM, 28 Ocak 2020'de TFF kurullarının bağımsız olmadığına hükmetmişti. Bu karar üzerine TFF de AİHM'e itirazda bulunmuştu. AİHM, TFF'nin itirazını da görüştü ve kararını verdi. İşte detaylar...
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Aynı zamanda İngiliz vatandaşı da olan futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza, 2006'da Trabzonspor'a transfer oldu. Oyuncu 2008'de sözleşmesi devam ederken Trabzonspor'dan ayrılıp İngiltere’ye dönünce taraflar arasında sorun çıktı. Dosya TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na (UÇK) taşınmış ve bu kurul da futbolcunun sözleşmesini haksız şekilde feshettiğine hükmetmişti. Bunun sonucunda da Ömer Rıza'nın Trabzonspor’a tazminat ödemesine hükmeden kurul, oyuncuya 4 ay da men cezası verdi. Rıza’nın yaptığı başvuru sonrası Tahkim Kurulu, tazminat miktarını düşürürken, men cezasını kaldırdı.
İngiliz vatandaşı olunca bakmadılar
İşin peşini bırakmayan Ömer Rıza önce, FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi'ne başvurdu ancak oyuncunun Türkiye’de Türk vatandaşı olarak oynadığı için ve uyuşmazlığın tarafları aynı vatandaşlığa sahip olduklarından konuyu ele almadı. Ömer Rıza'nın yeni Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi-CAS oldu. Ancak 11 Kasım 2009'daki bu başvuruya CAS da FIFA Uyuşmazlık Kurulu'nun cevabının benzerini vererek kendisini yetkisiz saydı.
İsviçre Federal Mahkemesi de CAS’a destek verince Rıza, bu kez İsviçre’ye karşı AİHM’e ayrıca başvurdu. AİHM ise hem bu başvuruyu hem de Rıza'nın kendisine yaptığı ayrıca başvuruyu tek dosyada birleştirip ele aldı.
AİHM, bu arada kararında Ömer Rıza'ya 12 bin 500 Euro manevi tazminatla birlikte, 6 bin 975 Euro'luk masrafının da karşılanmasına hükmetti.
Son durak AİHM oldu
Konuyu AİHM’e taşıyan Ömer Kerim Ali Rıza, Tahkim Kurulu üyelerini belirleyen TFF Yönetim Kurulu'nun ağırlıklı olarak profesyonel futbol kulüplerinin temsilcilerinden müteşekkil olduğunu ve bu nedenle Tahkim Kurulu’nun oyuncularla kulüpler arasındaki uyuşmazlıklarda önyargılı tasarrufta bulunduğundan şikâyetçi olmuş; bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından adil şekilde yargılanmadığını ileri sürmüştü.
Serkan Akal'a 12 bin 500 Euro
Klasman düşürüldüğü için hakkını AİHM'in yolunu tutan yardımcı hakem Serkan Akal da TFF'ye karşı kazanan bir diğer isim oldu.
1998'de yardımcı hakem olan Serkan Akal, 2015-16 sezonunda üst klasmandan düşürüldü. TFF Merkez Hakem Kurulu'na itiraz eden Akal'ın Tahkim Kurulu'ndan yaptığı duruşmalı yargılama talebi de reddedilmişti. Akal, kendisi hakkındaki dosyaya da ulaşamıştı.
İç spor hukuku kanallarından sonuç alamayan Akal da konuya AİHM'e kadar taşımıştı.
AİHM verdiği kararla TFF kurullarının görev sürelerinin ve görevden alınma kriterlerinin belli olmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.
Her ne kadar TFF, AİHM'in verdiği karara itiraz etmiş olsa da daha önce yaptığı açıklamada, gerekli düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başlanacağını açıklamıştı.
TFF mevzuatı değişmeli
Serkan Akal'ın Avukatı Zeki Edebali, "AİHM verdiği bu kararla TFF kurullarının adil yargılıma yapmadığını nihai olarak kararlaştırmış oldu.
TFF mevzuatında değişikliğe gidilmesi gerekecek. Kurulların üyesi yapısından görev süreleri ve görevden alınma kriterlerinin bağımsız bir yapıya bürünmesi lazım. AİHM, mevcut yapıya göre kurulların TFF yönetiminden bağımsız hareket edemeyeceğine hükmetti.
Benim müvekkilim Serkan Akal için 12 bin 500 Euro manevi tazmitana da hükmetti. Maddi kayıplarımız içinse TFF Tahkim Kurulu'na başvuracağız. Öncelikle karşılıklı anlaşama zemini arayacağız elbette" dedi.