Trabzonspor'da seçim gözüktü!
Trabzonspor'da İbrahim Hacıosmanoğlu'nun başkanlığa seçildiği 2013 yılındaki kongrede, yönetimin görev süresinin tüzüğe aykırı olarak uzatılmasına yerel mahkemenin verdiği iptal kararını Yargıtay'ın son kez onadığı iddiaları bordo mavili camiaya bomba gibi düştü.
Yargıtay’ın kararının kulübe ulaşmasının ardından Trabzonspor'un en geç 45 gün içinde kongre yapması gerekiyor. kongrede yeni üyelerin oy kullanamayacağı, yeni yönetimi 2013 yılındaki olağanüstü kongrede oy kullanan üyelerin seçme hakkı bulunduğu belirtildi.
BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ?
Trabzonspor'un 25–26 Mayıs 2013 tarihindeki Olağanüstü Genel Kurulu'nda İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki yönetim seçimi kazandı. Kongrede ayrıca tüzüğün 68’inci maddesindeki, olağanüstü kongrelerde seçilen yönetimlerin görev süresinin, önceki yönetimin görev süresinin bitimine kadar olduğu yönündeki maddeye geçici bir ek madde ilave edildi. 'Yönetim kurulunun görev süresine bir defaya mahsus olmak üzere 2 yıl eklenir' şeklindeki geçici maddeye göre, tüzük gereği Aralık 2013’e kadar görev yapması gereken İbrahim Hacıosmanoğlu’nun görev süresi 2015 Aralık ayına kadar uzatıldı.
Ek maddeyle ilgili yapılan ve birkaç kez tekrar edilen oylamada büyük tartışmalar çıktı, ancak Kongre Divan Başkanlığı ek maddenin kabul edildiğini açıkladı. Bunun üzerine 2 genel kurul üyesi, Trabzon 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açarak oylamada usulsüzlük olduğu gerekçesiyle, geçici maddenin iptal edilmesini talep etti. Mahkeme de itirazı haklı bularak, "Yönetim kurulunun görev süresine bir defaya mahsus olmak üzere 2 yıl eklenir" şeklindeki geçici maddeyi iptal etti. Trabzonspor yönetimi, bunun üzerine Yargıtay’a başvurarak yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Yargıtay, Hacıosmanoğlu yönetiminin görev süresinin uzatılmasıyla ilgili ek maddenin iptali yönünde yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.
YARGITAY'DAN SIZDI
Bordo mavili yönetim bunun üzerine Yargıtay’a bu kez karar düzeltme talebinde bulundu. Trabzon’daki yerel basının iddiasına göre Yargıtay, karar düzeltme talebini de geri çevirdi. Henüz kulubü tebligat yapılmadığı, resmi evrakın gelmesinin ardından 45 gün içinde kongrenin yapılması gerektiği vurgulandı. Olağan kongreyi 20 Kasım-20 Aralık tarihleri arasında yapması gereken yönetimin, zaten kongre için hazırlıklara başladığı ve Yargıtay’ın kararının bu konuda bir sorun oluşturmayacağı belirtildi. Yargıtay’ın kararının ulaşmasının ardından resmi prosedürlerin tamamlanarak kongrenin yapılacağı, bu nedenle bordo mavili kulübe yönetim boşluğu nedeniyle kayyum atanmasının şimdilik ihtimal dahilinde olmadığı kaydedildi.
YENİ ÜYELER OY KULLANAMAYACAK
Yargıtay'ın kararının ardından olağan kongrede oy kullanacak üye sayısı hakkında da tartışma başladı. Trabzonspor yönetimi bir süre önce yaptığı açıklamada, aidatını yatıran 9973 üyenin 20 Aralık’da gerçekleştirilmesi planlanan kongrede oy kullanabileceğini açıklamıştı. Ancak hukukçular, Yargıtay kararı sonrasında gerçekleştirilecek kongrede, 2013 yılındaki Olağanüstü Kongrede oy kullanan üyelerin yeni yönetimi seçebileceğini vurguladı. Böylece yeni oy kullanma hakkına sahip olan üyelerin durumu da tartışma konusu oldu.
KULAÇOĞLU’NDAN YÖNETİME ÇAĞRI
Trabzonspor’un 2013 yılındaki olağanüstü kongresindeki başkan adaylarından Prof.Dr.Hakan Kulaçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yönetime mesaj yollayarak şu ifadeleri kullandı:
"Mayıs 2013 kongresinde, yeni seçilecek yönetimin görev süresinin 6 aydan 2,5 yıla çıkarılması maddesinin oylanması sonrasındaki oy sayımında divan kurulunun hatalı karar verdiği zaten çok açık şekilde ortadaydı. Bu hatalı kararda divan kurulu kadar, onlara pervasızca baskılar yapan adayların da vebali büyüktür. O günkü seçim konuşmamda bu hatalı kararın da üzerinde durmuş, bunu yargıya taşınarak Trabzonspor'u zorlu bir yasal sürece ve belirsizliğe mahkum edebileceğini, bu nedenle de seçilmemiz halinde yargı kararını beklemeden 2013 Aralık ayında yeniden seçime gideceğimizi açıkça beyan etmiştim. Bugün gelinen nokta, diğer konularda olduğu gibi bu noktadaki haklılığımızın da delilidir. Trabzonspor'un bundan sonra bir bilinmezlik ve yıpranma sürecinde asılı kalmaması için tüm sağduyu sahibi genel kurul üyelerimizin bundan sonraki kongrelerde daha hassas olmaları ve büyük sorumluluklar yüklenmeleri gerekliliğine dikkat çekmeyi uygun görüyorum. Mevcut yönetim kurulunu da Trabzonspor’u daha fazla yıpratmadan ve zaman kazanma basitliğine bir kez daha başvurmadan yasal düzenlemelerin gereğini yapmaya davet ediyorum."