TSYD'nin eski başkanı Oğuz Tongsir'e 10 ay hapis cezası
Türkiye Spor Yazarları Derneği Üyesi Mehmet İzmirlioğlu'nun eşi Merve İzmirlioğlu'nun, derneğin yüzme havuzuna başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmamasına ilişkin açılan davada, sanık eski TSYD Başkanı Mehmet Oğuz Tongsir 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
10 ay hapis cezası verildi
Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Mehmet Oğuz Tongsir'i "nefret ve ayrımcılık" suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın geleceği üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alan mahkeme, takdiren indirim uygulayarak bu cezayı 10 aya indirdi.
Mahkeme, ayrıca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar verdi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 29 Ağustos 2024'te, TSYD'nin Levent yerleşkesinde bulunan havuzdan faydalanmak üzere havuza giden başörtülü müşteki Merve İzmirlioğlu'nun, havuz görevlisi sanık Okan Oba ile karşılaştığı, Oba'nın kendisine havuza bu şekilde giremeyeceğini beyan ettiği ifade edilmişti.
Kendisinin de havuza girmeyeceğini çocukların başında duracağını beyan ettiği, müştekinin eşinin bu kararı kimin aldığını sorması üzerine, Oba'nın dernek başkanı Oğuz Tongsir'in aldığını beyan ettiği iddianamede yer almıştı.
Müştekinin eşinin Sanık Tongsir ile yapılan görüşmede, kendilerine "Eşini bu şekilde havuza sokmaya utanmıyor musun?" dediğini, daha önce başka üyelerle de benzer sorunları yaşadıklarını beyan ettiği iddianamede kaydedilmişti.
İddianamede, sanıkların savunmalarında suçlamaları ikrar ettikleri, kolluk tarafından toplanan delillerde derneğin tüzüğünün dosyaya alındığı ifade edilmişti.Sanıkların müştekiye karşı ayrım yaparak engelleyerek kişilerin hukuken geçerli hak ve özgürlüklerden keyfi olarak yoksun bırakılmasına sebebiyet verdikleri ifade edilen iddianamede, sanıkların müştekiye karşı kamuya arz edilmiş hizmetten faydalanmasını engelledikleri, müşteki beyanı, şüphelilerin ikrara yönelik savunmasından anlaşıldığı vurgulanmıştı.
İddianamede, sanıklar Okan Oba ile Mehmet Oğuz Tongsir'in "nefret ve ayrımcılık" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.