"Tüm dünyaya Azerbaycan'ı tanıttık"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 1. Avrupa Oyunları'nda (Bakü 2015) emeği geçen yetkilileri, madalya kazanan sporcuları ve antrenörlerini nişan ve plaketlerle ödüllendirdi.
Aliyev'in imzaladığı kararnameler ile Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi (BEGOC) Başkanı Mehriban Aliyeva'ya "Haydar Aliyev", Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı ve BEGOC Direktörü Azad Rehimov'a "Şöhret", Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov'a "Üstün Hizmet", BEGOC Operasyon Direktörü Simon Clegg'e ise "Dostluk" nişanı verildi.
Avrupa Oyunları'nda madalya kazanan Azerbaycanlı sporcular ile antrenörleri, "Şöhret", "Terakki" ve "Üstün Hizmet" nişanları ve Cumhurbaşkanlığı özel plaketlerinin sahibi oldu.
Cumhurbaşkanı Aliyev'in daha önce imzaladığı kararname gereği, müsabakalarda birinci olan Azerbaycanlı sporculara 100 bin manat (yaklaşık 95 bin dolar), antrenörlerine ise 50 bin manat ödül verilecek. Gümüş madalya kazanan sporcular 50 bin, antrenörleri 25'er bin, bronz madalya alan sporcular 30 bin, antrenörleri ise 15 bin manatlık ödülün sahibi olacak.
"960 milyon manat harcandı"
Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı ve BEGOC Direktörü Rehimov, BEGOC Operasyon Direktörü Clegg ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Başarılı ve muhteşem bir organizasyona imza attıklarını belirten Rehimov, başarıyı sadece 2,5 yıllık çalışma ile elde ettiklerini kaydetti.
Azerbaycanlı sporcuların beklenmedik başarı gösterdiklerini ve oyunları 2. sırada bitirdiğini hatırlatan Rehimov, "Dünya Azerbaycan'ın ne kadar güzel bir ülke olduğunu ve burada ne kadar güzel insanların yaşadığını gördü. Azerbaycan'ın dünyaya ve Avrupa'ya ne kadar yakın olduğunu gösterdik. Tüm dünyaya Azerbaycan'ı tanıttık. Biz bunu başardık" şeklinde konuştu.
Rehimov, organizasyon için 960 milyon manat bütçe ayrıldığını, bu paranın, maaşlara, açılış ve kapanış törenlerine, geçici spor tesislerinin yapımına ve bilgi teknolojileri donanımına harcandığını bildirdi. Bakan, açılış ve kapanış törenleri için harcanan paranın ise yaklaşık 100 milyon manat olduğu bilgisini verdi.
Avrupa Oyunları'nın 61 televizyon kanalıyla 145 ülkede yayımlandığını, toplam bin saatten fazla yayın yapıldığını söyleyen Rehimov, bilet satışı, sponsorlar ve yayım haklarından yaklaşık 17 milyon dolar gelir elde ettiklerini ifade etti.
BEGOC Operasyon Direktörü Clegg ise Avrupa Oyunları'nın sadece Azerbaycan değil Avrupa spor toplumu için de büyük başarı olduğunu vurguladı.
Clegg, sporcuların Bakü'den sadece iyi kent izlenimleriyle değil, iyi bir spor organizasyonuna katılmış olma duygularıyla ayrıldıklarını söyledi.
Altı bin sporcu 30 branşta yarıştı
Ülke tarihinin en büyük spor organizasyonu 1. Avrupa Oyunları'nda 50 ülkeden yaklaşık 6 bin sporcu, 30 branşta yarıştı.
Bakü'de 5'i yeni, 7'si yenilenen, 6'sı da geçici olarak inşa edilen 18 tesiste yapılan oyunlar süresince 800'ü yabancı, 700'ü yerli yaklaşık bin 500 gazeteci görev yaptı.
Sporcular, senkronize yüzme, yüzme, atlama, artistik cimnastik, atıcılık, bisiklet, 3'e 3 basketbol, plaj futbolu, plaj voleybolu, triatlon, sutopu, okçuluk, badminton, masa tenisi, voleybol, boks, eskrim, karate, tekvando, judo, güreş, sambo, kano ve atletizm gibi branşlarda madalya mücadelesi verdi.
Rusya, oyunları 79 altın, 40 gümüş ve 45 bronz olmak üzere 164 madalyayla tamamlayarak genel sıralamada zirvenin sahibi oldu.
Rusya'yı, 21 altın, 15 gümüş, 20 bronz ile 56 madalyaya sahip Azerbaycan takip etti. Büyük Britanya 18 altın, 10 gümüş, 19 bronz, toplamda 47 madalyayla 3. sırada yer aldı.
Türkiye ise 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz ile 29 madalya toplayarak oyunları 14. sırada tamamladı.