"Türk atletizm tarihi için bir ilk oldu"
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Çin'de düzenlenen IAAF Dünya Kupası'nda 20 Yaş Altı Kadın Yürüyüş Milli Takımı'nın üçüncü olmasının önemine değinerek, "Türk atletizm tarihi için bir ilk oldu." dedi.
Çintimar, Meryem Bekmez, Kader Dost ve Ayşe Tekdal'dan oluşan 20 Yaş Altı Kadın Milli Yürüyüş Takımı ve antrenörlerinin katıldığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Göreve geldikten sonra Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürüyüşte seferberlik başlattıklarını ifade eden Çintimar, "Yürüyüş branşına çok ciddi destek verdik. Yürüyüşü de Türk atletizmin olduğu noktaya taşıyabilmek için çaba sarf ettik. Onlar da Türk atletizminin lokomotifi haline gelecek durumda. Şu an dünya sıralamasındaki yerleri 3. sırada ama inşallah 2020 Olimpiyatları'nda ülkemizi en iyi şekilde temsil edecekler." diye konuştu.
Çintimar, şampiyonada 49 ülkeden 386 sporcunun yarıştığını hatırlatarak, "Biz takım halinde üçüncülüğü elde ettik. Gönül ister ki ferdide de birinciler, ikinciler çıkaralım. İnşallah önümüzdeki dönemde daha iyi başarılar elde edeceğiz. Temmuz ayında Finlandiya'da Gençler Ferdi Dünya Şampiyonası yapılacak. Çocuklarımız orada da yarışacak. Yine şampiyonanın iddialı ekiplerindeniz. Bundan sonra dünyanın neresinde yürüyüş olursa olsun, kadın ve erkek kategorilerinde herkes finalde Türk atletlerini görecek. Dünyanın her platformunda ülkemizi temsil edecek niteliklere sahip sporcularımız var." ifadelerini kullandı.
IAAF Dünya Kupası'nda derece elde eden 20 Yaş Altı Kadın Yürüyüş Milli Takımı kadrosunun tamamen Türk sporculardan kurulu olduğuna dikkati çeken başkan Çintimar, "Yürüyüş, atletizmin çok bilinen bir kategorisi değil ama 12 olimpiyat kotası bulunuyor. 2020 Olimpiyatları'nda 9 kota hedefliyoruz. Kızlarımız, 18 yaşında olmalarına rağmen 20 yaş altında yarıştı. Sporcularımızın yaşları küçük olduğu için gençlerden yukarı doğru çıkarıyoruz. Federasyonun her kategoride ligi bulunuyor. Atletizm, sadece koşan bir federasyon değil, büyük bir oluşum içinde ilerliyor. Emin adımlarla 2020 ve 2024 Olimpiyat Oyunları'na hazırlanıyoruz. Ülkemizin sporda lokomotifi olmayı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Uluslararası federasyon bize destek veriyor"
Fatih Çintimar, geçen ay Avrupa Atletizm Federasyonu Başkanı ile toplantıda bir araya geldiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bize, (seçildiğinizde hiç güvenmedik ama daha sonra yıldızlarda, gençlerde Türk atletizminin gelişimini gördük. Dopingle mücadeledeki kararlılığı da görünce, bütün gücümüzle size destek veriyoruz.) dediler. Dünya krosta Avrupa'nın hiç takım madalyası yok ama bizim var. Avrupa, kendi madalya kazanmış oluyor. Şu ana kadar 3 Avrupa takımı madalya almış, bunlardan birisi de biziz. Avrupa Atletizm Federasyonu, bize ciddi bir destek veriyor. Avrupa Şampiyonası organize etmemiz için talepleri var. 2023 Avrupa Salon Atletizm yarışmasını ülkemizde yapabilmek için bir talepte bulanacağız. 2019 yılında Avrupa Takım Yarışması Türkiye'de yapılacak. Atletizm Federasyonu olarak bütçemizin yüzde 35'ini altyapıya harcıyoruz. Yeni lig ve yeni oluşumlarla bu işi yukarı taşımak istiyoruz."
"Dopinge toleransımız olamaz"
Başkan Çintimar, doping konusunda hiçbir taviz vermeyeceklerini belirterek, "Dopinge toleransımız olamaz." dedi.
Dopingle mücadeleye başladıklarında çok eleştiriler aldıklarına değinen Çintimar, "Rusya gibi olimpiyatlara, dünya şampiyonalarına katılmama tehlikesiyle karşı karşıyayken dopinge tolerans şansımız olamaz. Olsa da bu bir hırsızlık olur. Kimseye tolerans tanımadık, tanımayı da düşünmüyoruz. Antrenörlerden ömür boyu men alanlar var. Sahalara girmeye ve çocuklarımızla irtibat kurmaya çalışıyorlar. Ben bunların sahalara girişini de yasakladım. Sporcularımla ömür boyu men almış veya cezası devam eden antrenörlerin fotoğraflarının olmasını istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Doping konusunda Rusya'nın yaşadığı sıkıntıları hatırlatan Fatih Çintimar, şunları kaydetti:
"Rusya'nın son Dünya Şampiyonası'nda sporcuları otele kadar gidip kayıt yaptırmışken, yarışa sokulmamasının sebebi belli. Rusya'da ömür boyu men cezası almış bir antrenörle sporcularının resim çekilmesi nedeniyle Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) koşmalarına izin vermedi. Rusya'dan belki 6 sporcu kürsüye çıkacaktı ama WADA bir fotoğraf için bile yarıştırmadı. WADA dopingle ciddi bir şekilde mücadele ediyor ve bizim de ciddi bir mücadele vermemiz gerekiyor. 2016 yılının nisan ayından sonra dopingden yakalanan biri varsa, cezasını bitirse bile geri dönüşlerini kabul etmeyeceğimi ifade ettim. Böyle insanlar spor camiasından çıksın."