"Türkiye'de 4. haftada vaka artış hızı düşüşe geçti"
Koca'nın açıklamalarını Ajansspor.com'dan canlı oalrak takip edebilirsiniz.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 4062 yeni vaka ile toplam vaka sayısının 65.111'e, 107 yeni ölümle de toplam kaybın 1403'e yükseldiğini açıkladı.
Filyasyon ekiplerince takipleri yapılan 251 bin 28 kişi var. Hastaların kimlerle ne zaman kimlerle görüştüğünü belirliyoruz, temasta olduğu kişilerin bilgileri toplanıyor. Aynı adreste olan kişiler, otomatik olarak filyasyon sistemine düşüyor. Filyasyon ekibi; Doktor, sağlık memuru ve sağlık personeli olarak üç kişiden oluşan ekiplerden oluşuyor. Filyasyon ekipleri doğrudan kişilerin adresine ulaşıyor. Merkez birimleri sahadaki çalışmaları takip ediyor. Her yeni hastada ağ yeniden kuruluyor. Filyasyon çalışması, 81 ilde yapılmaktadır. Bin 200 Filyasyon ekibi İstanbul'da görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.
Henüz bilmediğiniz çok kahramanımız daha var. Filyasyon çalışması aile hekimleri tarafından da takip ediliyor. Belirti olup olmadığı aile hekimleri tarafından takip ediliyor. Sahip olduğumuz büyük veri havuzumuzun bir kısmı aile hekimleriyle olan bu sistemle oluyor. Koronavirüs ile mücadelenin çok iyi organize olmuş uzmanlar tarafından yürütüldüğünü bilin. Bütün bu çabanın yüklediği sorumluluğu unutmayın, tedbirlerden taviz vermeyin.
Vaka tespitinde, hasta tedavisinde başarılıyız. Mücadelede üstün güç biziz. Hareketi azalt, izolasyonu artır. Bunu uygularsak özlediğimiz hayata çabuk kavuşuruz. Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının 4. haftada düştüğünü söyleyebiliriz. Ölüm artış hızının 5. haftada başlkadığını söyleyebiliriz. Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Vaka sayısı arttıkça hastaneye yatış artar ve artınca da yatakların yetmediğini gördük. Türkiye'de vaka artış hızı düşmekle birlikte yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında duraklama olduğunu net görüyoruz.
Ölüm oranları düştüğünde bu tablonun farklılaştığını göreceğiz. Artık burada duraklama dönemine girdiğini görüyoruz. Bunu net söyleyebilirim. Bu dönemde tedbirlere sıkı tutup, yeni bir dalga olmazsa ne olacağını biliyoruz. Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. Çin'de çalışmalar başladı. 4-6 aydan önce kullanılabilir bir aşı olduğunu bilim kurulu düşünmüyor. Bakanlık olarak da çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz.
Biz 1 milyon kutuya yakın ilacı baştan stokladık. Çin'den gelen ilacı da bizim yoğunluğumuzda kullanan ikinci bir ülke yok. Biz erken dönemde kullanmaya başladık. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması iyi olacağı ifade edilmişti. Biz, erken dönemde cihaza bağlanmasının süreci uzattığını gördük. Entübeyi ertelemenin faydalı olduğunu gördük. Dünya kamuoyuna bunu bildirelim istiyorum.
Aşı ile ilgili Türkiye'nin klinik araştırma merkezi olmasını istemiyoruz. Biz kendi aşı çalışmamızı daha önemli gördüğümüzü söyledim. Haydar Baş'a rahmet diliyorum. Herkesin virüse karşı tedbirli olması gerektiğini hep söylüyoruz. Siyasiler için de tedbirlere uyulduğu sürece risk yoktur
Hareketi, teması azaltan her türlü yaklaşım, bilim kurulunun talep ettiği bir durum. Biz bütün rakamları şeffaf bir şekilde aktarıyoruz. Önümüzdeki günlerde cuma akşamının sonucunu göreceğiz.
Adana özelinde baktığımızda yoğun bakım ve genel yatak sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu biliyoruz. Adana'da şu an böyle bir ihtiyacı görmüyoruz. İstanbul'da doluluk oranı yüzde 90 olduğu için bu hastaneleri açmıyoruz. Ben bunları sahra hastanesi olarak da görmüyorum. Daha sonra da kullanabileceğimiz ve daha sonraki süreçte sağlık turizminde de önemli yer oluşturabileceğini düşünüyorum.
Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59.5. Yani daha yüzde 90 olmadı. Vatandaşımıza test için şu merkeze gidin demiyoruz. Testi yaparken, bulunduğu ortamda numuneyi alıyoruz. Cuma günü yaşananlarla ilgili, benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Hükümetin aldığı bir karar. İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem de salgında birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. O günle ilgili Süleyman Bey, gerekli açıklamaları yaptı. Benim buna ilave edecek bir sözüm yok.
Virüsün mutasyonuyla ilgili, virüs izole edildi. Mutasyon olup olmadığını önümüzdeki süreçte göreceğiz. Eczacı arkadaşlarımız, bizim birinci basamak sağlık kuruluşu olarak gördüğümüz bir yapı. Bu mücadelede önemli bir fonksiyon icra ettiklerini söylemek isterim. Maske ile ilgili 20 ile 65 yaş arasında 20 milyon kişiye mesaj gönderildi. Perşembe akşamı 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. Kod gelince gidip alabilecekler.
İstifa iddialarının doğru olmadığını söylemek istiyorum. Vatandaşımız dünyayı bu kadar etkileyen bu salgında bu duruma odaklanmamızı bekliyor. Biz bu salgınla mücadeleye 1 milyon 100 bin kişiye yakın sağlık ordumuzla kendimizi adadık. Başka gündemimiz olmayacak.