Türkiye'yi Avrupa'da 'B' listesi yaktı!
UEFA, Avrupa kupalarında Türk takımlarına A listesine 25 oyuncu yazma hakkı veriyor. İki sezondur kulüpte olan ve 21 yaşının altında bulunan oyuncuların yazıldığı B listesinde ise sınır bulunmuyor. Maccabi'ye karşı biri kaleci 3 yedek oyuncu götürebilen Sivasspor'da 'B' listesinde yazılmış sadece 2 oyuncu vardı. Rakiplerden Maccabi 9, Villareal ise 13 futbolcuyu B listesine yazdı. Beşiktaş, Galatasaray, Alanyaspor, Başakşehir'de de Sivasspor'a benzer bir durum söz konusu. İşte detaylar...
2021/22 sezonu başlarken ise 2016/17 sezonu puanları silineceği için 9.700 puanı silinecek ülkemiz şimdilik 16. Sıraya gerileyerek Hırvatistan, Çekya ve Yunanistan’ın önünde yer alacak. Ancak bu sezon hala takımları yola devam eden bu ülkelerin takımları, puan toplamaya devam ederlerse gelecek sezona 19. Basamakta başlamamız dahi mümkün. 16 ve daha aşağısında neler olabileceğini daha önce yine Ajansspor’da yazmıştım, burada yeniden tekrarlayayım.
16-17. basamakta olursak; takım sayımız 5’ten 4’e inecek ve Şampiyonlar Ligi’ne artık tek takımla 2. ön elemeden itibaren katılmamız gerekecek. (Toplam 3 eleme) Avrupa Ligi ise Türkiye için bundan sonra hayal olacak.
Çünkü Avrupa Ligi’nin kalitesini arttırmak isteyen UEFA, 16. sıradan itibaren Avrupa Ligi’ne katılım hakkını tamamıyla ortadan kaldırdı. Bu nedenle hem kupa galibi, hem de lig ikinci ve üçüncüsü Konferans Ligi 2. ön eleme turundan itibaren Avrupa macerasına çıkacaklar.
18. basamak veya daha aşağısına inildiğinde ise Süper Lig şampiyonuna bu defa 1. ön eleme turu yolu gözüküyor. Bu da Şampiyonlar Ligi gruplarına kalabilmek için 4 tur geçmenin zorunlu olduğu anlamına geliyor.
Bütün bunlar 2023/24 sezonunun bitimine kadar olan ihtimaller. UEFA’nın 2024/25 sezonundan itibaren Avrupa kupalarında yepyeni bir formatla yola devam etmek istediğini hepimiz biliyoruz. Eğer Avrupa futbolunun patronu büyük takımları kayıran bir uygulamaya geçerse Türk takımlarının Kupa 1’de yer almaları durumu tamamıyla ortadan kalkabilir.
Ülke puanı ile doğrudan ilintili olan bir başka konuda Avrupa’da boy gösteren takımlarımızın kadro ve genç oyuncu sayısındaki yetersizlikleri. Özellikle bu dönemde sakatlık vakalarının yanına çok sayıda Covid-19 vakası eklendiğinden Avrupa’da oynayan takımların 25 kişilik A kadrolarının yanında zengin bir B kadroları olması gerekiyor. Ancak bunun ne yazık ki böyle olmadığını başta Sivasspor olmak üzere Alanyaspor ve Başakşehir takımlarında gördük. Beşiktaş ve Galatasaray da bu konuda güçlükler yaşadılar.
UEFA, Avrupa kupalarında oynayacak takımların A kadrosunda 25 oyuncuya izin veriyor. Ancak bildirilen 25 oyuncunun 4’ünün kulüp alt yapısından 4’ünün de ülkede yetişmiş olması gerekiyor. (17+4+4) Kulüpler, o kulüpte en az 2 tam sezon kadroda yer almış 21 yaş ve altı yaşlardaki oyunculardan oluşması gereken B kadrosuna ise sınırsız sayıda oyuncu yazabiliyor ve bunları maçlardan kısa süre önce dahi bildirebiliyor.
Sivasspor’un UEFA Avrupa Ligi ilk grup maçında Villarreal deplasmanına çıktığında UEFA’ya bildirilen kadrosuna baktığımızda 23 oyuncu yazıldığını ve bunların 2’sinin B listesinden olduğunu gördük. Yani aslında Sivasspor UEFA’ya kulüpte yetişmiş oyuncusu olmadığı için A kadrosunu kurallar gereği 21 kişi olarak bildirmek durumunda kalmıştı. B listesinde ise sadece 2 oyuncuya yer verebilmişti. Oysa rakip Villarreal 25’i A listesi 13’ü B listesi olmak üzere toplamda 38 oyuncunun isminin yer aldığı listeyi UEFA’ya göndermişti. Son maçtaki rakip Maccabi’ye baktığımızda onların da A listesinin 25 B listesinin 9 oyuncudan oluştuğunu görüyoruz. Grubun son takımı Karabağ ise A listesine sadece 18 oyuncu B listesinde ise 5 oyuncuya sahipti. Yani onların da Sivasspor'dan pek farkı yoktu.
İşte Sivasspor sakatlıklar ve Covid-19 vakalarının bir anda çoğalmasıyla son Maccabi karşılaşmasına 5 oyuncu değiştirme hakkının bulunduğu bir dönemde toplamda 14 oyuncu ile gidebildi. Kaldı ki, 3 yedek oyuncudan birinin kaleci olduğunu ona dahi futbolcu forması hazırlandığını da belirtelim.
Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, sakatlık ve hastalıklardan yakınırken bir yandan da kulübünün genç oyuncu zafiyetini kara kara düşünmeli ve bu konuda kulüp yönetimiyle bir an önce çözüm yollarını aramaya başlamalıdır.
Aynı şeyi gruplara kalamadan elenen Alanyaspor için de söylememiz gerekiyor. Onlar da B listesine 1 oyuncu yazarken kadroda kulüpte yetişen 4 oyuncuları olmadığı için 20 kişilik bir A kadrosu bildirmek zorunda kaldılar.
Ülkemizi Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Başakşehir dev takımlarla oynarken kadrosunda Mahmut Tekdemir ve Ahmet Kıvanç dışında kulüpte yetişmiş oyuncusu ve başka altyapı takımları olmadığı için UEFA’ya 22 kişilik bir A listesi ile 3 kişilik bir B listesi gönderebildi.
Yine sezon başında ön elemelerde Avrupa’ya veda eden ve aslında güçlü altyapıları olan Beşiktaş ve Galatasaray da kadro bildirirken sorun yaşadılar. Beşiktaş A listesine 23 B listesine ise yalnızca 1 oyuncu bildirdi. Siyah-Beyazlılar kadroda yerli oyuncu sıkıntısı yaşadıkları için de B listesine yazabileceği 3 oyuncuyu A listesine yazmak zorunda kaldılar. Galatasaray da benzer şekilde B listesinde kullanabileceği bazı oyuncuları A listesine yazmak zorunda kalırken B listesine en azından 7 oyuncu koyabildi.
Görüldüğü gibi takımlarımızın Avrupa’daki başarısızlıklarına şaşırmamak gerek. En basit Avrupa takımları dahi UEFA’nın kadro kriterlerini büyük çoğunlukla yerine getirip uzun B listeleri hazırlarken bizim kulüplerimiz yalnızca 3 yedekle sahaya çıkıp onlarla mücadele etmeye çalışıyor.