"Bazı takımlar gereksiz yere koşuyor!"
Futbolda koşu mesafeleri son dönemin en moda tabiri ve istatistik konusu olurken, Uşak Üniversitesi Rektörü ve Matematik Bilimcisi Prof. Dr. Ekrem Savaş, ilginç açıklamalar yaptı. Radyospor yorumcularından Ahmet Konanç'ın yönettiği panelde Egebilim Koleji öğencileriyle bir araya gelen Ekrem Savaş, “Futbol da hayattaki her şeyde olduğu gibi matematiğe ihtiyaç duyar. Analitik düşünceyi geliştirir. Bu da örneğin bir golcünün daha çok gol atmasına neden olur” dedi.
Analitik düşünce ne işe yarar? Golcünün gol sayısını arttırır!
İstanbul Kartal’da bulunan Özel Egebilim Koleji’nde öğrencilerle buluşan ve matematik konulu panelde konuşan Prof Dr. Ekrem Savaş, futbolla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “Matematik hayatın her alanında olduğu gibi sporda da ihtiyaç duyulan bir olgudur. Bazı futbol takımları gereksiz yere çok koşuyor. Önemli olan analitik düşünüp sonuç odaklı koşmak ve performans yapmaktır. Yine örneğin bir golcü, eğer matematiği iyi ise analitik düşünme kapasitesi de iyi olacaktır. Daha çok gol atacaktır. Nerede duracağını nereye koşacağını bilecektir.”
‘Matematik neden sevilmez?’ sorusuna yanıt verdi
Öğrencilerin ön yargıların esiri olmaması gerektiğini ve matematiğin zor bir ders olmadığını söyleyen Savaş, “Matematiği herkes sevebilir. Ama öğretmenlerimiz matematiği tahtada öğretmesinler. Öğrencilerin kafalarında bunu hikayeleştirebilmelerini sağlansılar” diye konuştu.
Kartal Egebilim Koleji’ndeki dikkat çekici panel, okulun kurucu isimlerinden ve Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güven’in, Savaş’a plaket takdim etmesi ve teşekkür etmesiyle son buldu.
Prof. Dr. Ekrem Savaş kimdir?
1955 yılında Uşak ‘ın Ulucak köyünde doğdu. İlköğretimini aynı köyde bitirdi. Orta ve Lise tahsilini sırayla Uşak Merkez Ortaokulunda ve Uşak Lisesinde yaptı. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümünü derece ile bitirdi. 1977–1981 yılları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında çalıştı. 1983 yılında Yüksek lisans, 1986 yılında ise Doktora ünvanlarını aldı. 1986–1987 yılları arasında Hindistan Hükümetinin Bursuyla Hindistan Utkal Üniversitesi ve Indian Teknoloji Enstitüsünde de toplanabilme teorisi üzerinde çalışmalarda bulundu. 1988 yılında doçent, 1993 yılın da ise profesör oldu. 1992 yılında Royal Society Bursu ile İngiltere’nin Leicester üniversitesinde araştırmalar yapmak için bulundu. 1995–1997 yılları arasında YÖK-DÜNYA BANKASI Milli Eğitimi geliştirme projesinde görev aldı. Ayrıca 1995 yılında YÖK bilim komitesine seçildi. 1997 yılında Dünya Bankası bursu ile Amerika da University of Florida, 2000 yılında ise Nato B bursu ile Indiana Üniversitesinde araştırmalar yaptı. 2003-2004 yıllarında Fulbright bursu kazanarak tekrar İndiana üniversitesine Visiting profesör olarak gitti. 2006 yılında, hem University of North Florida, hem de İndiana Üniversitesinin davetlisi olarak bu Üniversitelerde çalışmalar yaptı. 2010 yılında TÜBİTAK ARDEB Genel Yürütme kurul üyeliğine ve . 2012 yılında ise Türkiye Bilimler Akademisi Asil üyeliğine atandı. Bu gün bir çoklarının profesör olduğu 25 öğrencinin doktora ve Yüksek lisans danışmanlıklarını üstlendi. 190 tanesi SCI tarafından taranan dergilerde olmak üzere toplam 280’nün üzerinde uluslararası bilimsel makalesi ve basılmış 2 kitabı bulunmaktadır. 6 tane uluslararası derginin editörlüğünü ve 100 ye yakın derginin bilimsel hakemliğini yapmaktadır. 25’den fazla uluslararası konferansa konuşma yapmak üzere davetli olarak çağrılmıştır. Ulusal ve uluslararası birçok konferansın düzenleme kurullarında bulunmuştur. 2004 yılında alanında yapmış olduğu çalışmalarından dolayı American Biographical Enstitüsü tarafından Amerikan Şeref madalyası ödülü almıştır. Aynı çalışma için 2004 Yılında yine yılın eğitimcisi ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, çalışmalarından dolayı başta 2008 yılında İstanbul Ticaret Odasının Teşvik ödülü olmak üzere birçok ödül almıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.
Fırat , Pamukkale ve Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde görev yaptı. 2009-2013 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünde görev yaparken, Uşak Üniversitesi rektörlüğüne atandı.