Video - Ali Koç: "Zihniyet değişikliğine ihtiyaç var!"
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç gündeme yönelik açıklamalarda bulundu
Baştan aşağıya yapının değişmesi gerekiyor. Federasyonun, antrenörlerin, futbolcuların ve medyanın baştan aşağıya değişmesi lazım. Yeniden bir yapılandırma yapmamız lazım. Finansal konularda sermaya koyabilir, tahvil çıkarabilir ve borçları yapılandırabilirsiniz. Türkiye'de büyük kulüplerde şirket sahipliği yok. Kolay kolay sermaye koymak mümkün değil. Sermaye koyabiliyorsunuz ama buna rağmen en fazla mart ayını görebiliyorsunuz. Elimizdeki mevcut araçlara baktığımız zaman, bizlerin bu işin içinden çıkması mümkün değil.
Yöntemleri baştan aşağıya değiştirmemiz lazım. Belki 5 sene Avrupa'ya gitmemeyi bile göze alabiliriz. Bu noktaya gelmemizin sebebi sorumsuzca yönetiliyor olmamız. Buradan çıkmamız son derece radikal yöntemlerle olabilir. Devlet kesinlikle işin içinde olmalı.
Ayrıca finans kurumları da işin içinde olmalı. Anadolu kulüpleri için Türk futbolcular TL alıyor ama büyük kulüplerde futbolcular döviz alıyor. Aldığımız yabancı oyuncular yaşlı. Son durak mukaveleler oluyor. En yaşlı liglerden biriyiz. Yeni statlar olmasına rağmen altyapıya önem vermiyoruz. Alırken de satarken de kaybediyoruz.
Buraya nasıl geldik, buradan nasıl çıkacağız? Bazı sözleşmeler çok ağır. Sözleşmeyi son dakikada yaparsak karşı tarafın dikte ettiği şartlara uymak zorunda kalıyorsunuz. Maç başını alabilmesi için takımın kazanması gerekiyor. Topyekün her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor.
Şampiyonlar Ligi'ne gidiyorsanız iyi para var. UEFA Ligi'ne gidince 1'e 7. Avrupa Ligi'nde sonuna kadar gidersen bugünkü tabloyu değiştirmek mümkün değil. Galatasaray bu sezon, Beşiktaş'ın yakaladığı başarıyı yakalarsa 50-60 milyon Euro kazanabilir. Avrupa'ya gitmemek çözüm değil, en radikal şeyi söylüyorum.
Altyapıdan oyuncu çıkaran takımlara daha fazla para verilecek, devlet altyapılara yatırım yaptırtacak, 30 yaş üstü yabancı oyuncu gelmeyecek gibi sınırlamalar var. Biz ikimizde elimizi yüzümüze bulaştırıp bir sonraki seçimlerde ayrılsak bir sorumluluğumuz yok. Bu sorumluluk da getirilmeli.
Önümüzdeki 5-10 yıl içinde Avrupa'daki 12 takım ile aradaki fark çok açılacak. Bu arayı kapatmak imkansız olacak. Çoğu futboldan başka bir spor ile ilgilenmiyorlar. Çoğunun sahipleri var, şirketleşmeyi başarılı bir şekilde yapmışlar. Çoğu sıkıntılı finansal dönemleri atlatmışlar. Alırken ve satarken kazanıyorlar. Dünyanın 4 bir yanında taraftarları var. Teknolojileri sayesinde taraftarlarını çok iyi tanıyorlar. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray lokal kulüpler ama uluslararası kapsama alanları var. Bu kulüplerin global kapsama alanları var. İnsan sermayeleri çok gelişmiş. Bugün La Liga'yı inceliyorduk. Premier Lig'de CEO değişimi oldu. Büyük dönüşümler son 10 yılda oldu. Önümüzdeki 10 yıl daha da büyük değişimler olacak.
La Liga'da 2 sene arka arkaya zarar edilince soruşturma açılıyor. İlk sene 5 milyon Euro zarar edilince ertesi sene en az 5 milyon Euro kar edilmeli. Avrupa'daki kulüpler birliği toplantısına gittiğimiz zaman, İtalya'nın 3. liginin seviyesinde görüşmeler yapıyoruz. Federasyonlarımız malını iyi yönetemedi. Passolig bilet işlerini yapıyor. Ürünü biz satıyoruz ama seyircilerin bilgileri bizde değil. Kulüpler Birliği, ligin sahibi olmalı.
Biz Fenerbahçe olarak kesin bir tavır içindeyiz. Bundan sonra TFF'yi yönetecek insanların, sporun ruhunu anlayan bir yapıdan oluşması gerektiğini düşünüyoruz. Türk futbolu Avrupa'da rekabetçi bir hale gelirse UEFA'nın da marka değeri artar. Monaco en iyi senesinde 15 bin forma satıyor. Biz en kötü senemizde 250 bin forma satıyoruz. UEFA'da bizim sağlıklı bir halde olmamızı istiyor.
Yöntemler ortada. Doğru kısımları Türkiye'ye uyarlamamız lazım. Müthiş bir potansiyelimiz var. Devletimiz inanılmaz altyapı hamleleri yaptı. Sporcu olacaksan iyi eğitim alamıyorsun. Bunları düzeltmemiz lazım.
10 senede yabancı kuralı 8 defa değişmiş. Neden değişmiş? Bir sezonda iki kere değişmiş. Zihniyet değiştiği zaman bu da yerine oturacak. Doğrusu 8 midir, 5 midir, 14 müdür bilmiyorum. Her ülkenin kendine has yapısı var, yabancı kuralı da ona göre ayarlanmış. Önümüzdeki sene U20 ligi yok. Olmayacaksa yerine ne konacak? Yok. O yüzden zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Karamsar bir tablo çizdik ama tünelin sonunda ışık da var. Doğru yönetilmemiz lazım. Kalifiye altyapı hocası yok. Fenerbahçe'nin altyapısı için 1.5 sahası var. Bir tarafta A Takım diğer tarafta altyapı antrenman yapabilir. Benim hayalim bu. 4 milyon Hırvatistan'ın becerisine bakın. Futbol, basketbol, hentbol... Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Başarılı modeller ortada. Altyapıya getiren hocalar bizim takımın hocaları olsun gibi dertleriniz olursa bunlar olmuyor.
Derbi maçından beri TFF'den kimseyi aramadık, konuşmadık. Hakkımızı savunmak için ertesi gün bir açıklama yaptık. Alanyaspor maçından sonra soru geldiği için bir açıklama yaptı. Hatası olan çok konuşur. Biz yaptığımız tek açıklamada tokat atan oyuncumuzu cezalandıracağımızı söyledik. Türkiye'de tesis etmeye çalıştığımız spor ortamına zarar veren sporcularımızı cezalandıracağımızı açıkladık. Savunmamız bittikten sonra cezalarımızı görebilirsiniz. Beklenti var. Şiddete, kavga alışılmış. Benim seçim kampanyam boyunca en çok muhattap olduğum soru, 'Federasyondaki haklarımızı nasıl koruyacaksın?' sorusuydu. İnsanlar adil rekabet ortamının tesis edilemediğini düşünüyor. Cevap vermekte en çok zorlandığım soru buydu.