Voleybol Kadınlar Milletler Ligi Tarihçesi, Şampiyonları ve Eleme Formatı
A Milli Kadın Voleybol Takımımız, FIVB Voleybol Milletler Ligi’nin final maçında Çin ile karşı karşıya geldi. Voleybol Kadınlar Milletler Ligi Tarihçesi, Şampiyonları ve Eleme Formatı
2018’deki ikincilik tecrübemiz ayakta tuttu!
Sultanlar, 2018’de düzenlenen Milletler Ligi’nde ilk final heyecanını tatmıştı. Dörtlü final olarak oynanan turnuvanın ilk maçında ABD’ye 3-0 kaybeden Milli Takımımız, beş sene önce yaşadığımız ikinciliğin getirdiği tecrübe, bu seneki finalde hayli işimize yaramışa benziyor. Çin ile oynadığımız bu seneki finalde, ilk seti kazanmanın getirdiği rehavetle, Çin bize karşı hemen bir geri dönüş sağlayarak seti 25-22 kazandı. Ancak final kaybetmenin de kazanmak kadar kıymetli olduğu gerçeğini tekrar fark etmiş olduk. 2018’de set almadan kaybedilen ABD finali, bizi oldukça üzmesinin yanında büyütmüştü de. Şimdiki kupamızın üstünde beş sene öncesinin de emeği olduğu aşikar.
Peki Voleybol Millet Ligi’nin Tarihi Nedir?
Haziran 2017’de FIVB yeni sezonda Dünya Ligi’ni değiştireceğini duyurmuştu. Bundan sonra Dünya Ligi ve Dünya Grand Prix’i farklı gruplar halinde değil, tek grup halinde oynanacaktı. Artık Dünya Ligi ve Dünya Grand Prix’i yerine, Voleybol Uluslar Ligi vardı. Kadın ve erkek voleybolu için köklü ve daha anlaşılır bir uluslararası turnuva geliyordu…
Ligin gruplandırılması nasıl?
Voleybol Uluslar Ligi kurulduktan sonra da formatı değişti. Günümüzün formatı ise henüz geçen sezon oynanmaya başladı. Geçen sezonlarda dört grup ve grup başına dört takım yer alırken şimdi turnuva sadece iki gruptan ve sekizer takımdan oluşmakta. On altı takım, sekizerli olarak iki gruba ayrıldıktan sonra salı ve pazar günleri boyunca, altı gün süren dört maçta mücadele ederler. Gruplardaki en iyi sekiz takımın doğrudan birbirleriyle eşleşip sekiz maç yaptığı bir seriyle de finaller başlar.
Sekizli finale geçildikten sonra eleme formatı nasıl sürmekte?
İki gruba ayrılan turnuvanın doğrudan eleme formatı 1. sıradaki takım 8. sıradaki takıma, 2. sıradaki takım 7. sıradaki takıma, 3. sıradaki takım 6. sıradaki takıma, 4. sıradaki takım ise 5. sıradaki takıma karşı çeyrek final oynayacak şekildedir. Turnuvanın kuralına göre, etkinliğe ev sahipliği yapacak takım, (Bu sezon ABD’di) final turuna katılmayı garantiler. Ev sahibi ülke ön eleme turunu ilk sekizde bitiremezse ise sekizinci sıradaki takımın yerine geçer ve sekizinciler arasındaki seri başı olur.
Milletler Ligi’ni En Çok Kim Kazandı?
İlk sezonu 2018’de oynanan Voleybol Kadınlar Milletler Ligi’nin en çok şampiyon olan ülkesi, bu seneye de ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri’dir. 6 sezonda, 3 kere şampiyonluk yaşayan ABD, bu sezon Milli Takımımıza yarı finalde elenerek turnuvaya veda etmiştir. Geçen sezon ise ülkemizin ev sahipliğini üstlendiği Milletler Ligi’ni, finalde Brezilya’yı yenen İtalya kazanmıştı. Filenin Sultanlar’ının da bu sezonki şampiyonluğu bize ilk Milletler Ligi kupamızı getirmiş oldu.
Turnuvanın en değerli oyuncuları kim oldu?
Şampiyon olarak tamamladığımız turnuvaya damga vuran isimler sultanlarımız’dan çıktı. Turnuvanın en değerli oyuncusu ve en iyi pasör çapraz oyuncusu, Küba asıllı Milli voleybolcumuz Melissa Vargas oldu. En iyi orta oyuncusu ise dünya voleyboluna güneş gibi parlayan yıldızımız, Zehra Güneş oldu. Bir en de Gizem Örge’den geldi. 1993 doğumlu tecrübeli voleybolcumuz da en iyi libero ödülünü alarak, mevkisinde turnuvanın en dikkate çarpan ismi oldu.
Önümüzdeki sezon hangi ülkede oynanacağı merak konusu
Turnuva yapılmaya başlandığından beri sırasıyla iki kere Çin’de, bir kere İtalya’da, bir kere Türkiye’de ve bu sezon da ABD’de yapılmasının ardından önümüzdeki sezon nerede düzenleneceği merak konusu olmuş durumda. Sırbistan ve Brezilya’da yapılması konuşulmasının yanı sıra Japonya’da söylentiler ve olasılıklar arasında.
2023 Kadınlar Millet Ligi’ni Kazanarak Turnuvayı Bitirdik
İlk şampiyonluğumuzun ardından, ilk kez final oynama başarısı gösteren Çin gümüş madalya sahibi oldu. Bir diğer ilki de Polonya elde etti. ABD’yi üçüncülük maçında 3-2’lik skorla mağlup ederek ilk madalyası olan bronz madalyayı kazandı. Turnuvayı puansız tamamlayan Güney Kore çekirdek takım olmasından ötürü ligden düşmedi. En alt sırada Challenger takım olan Hırvatistan, Challenger Kupası’na düşmüş oldu.