Yayın geliri 100 milyon dolar düştü! Kulüpler hâlâ 'Yabancı' diyor!
Süper Lig haberleri… Dolardaki artış nedeniyle kulüplerin TL’ye dönen yayın geliri 100 milyon dolar civarında eridi. İşte çarpıcı detaylar...
Maç yayın geliri adeta pula döndü
Önümüzdeki ay veya yeni yılın ilk ayında yeni yayın ihalesi yapılacak. Kulüplerin en büyük gelir kaynağı yayın gelirleri. Ancak ekonomik durum nedeniyle yeni yayın ihalesinde iyi bir rakamın çıkması bugün itibarıyla zor görünüyor. Kulüpler zaten son iki yılda yayın gelirinde büyük kayba uğradı. 500 milyon dolara bağlanan son yayın ihalesinin ödemeleri yıl yıl kesintiye uğradı. 500 milyon dolarlık tutarın yarısı ihalenin yapıldığı yıl yarı yarıya TL’ye çevrilerek ödenirken diğer yarısı da sabit kur üzerinden ödenmek üzere anlaşma sağlandı. Kur artışı nedeniyle kulüpler yayın gelirinde sürekli kayba uğradı ve adeta pula döndü!
Dolar yaklaşık 3 ayda 4 lira arttı
Yetmedi kulüpler iki defa yayın gelirinde önce 90 milyon dolarlık indirime gitti sonra da tutarı Türk Lirası’na çevirmeyi kabul etmek zorunda kaldı. Bu sezona da kulüpler yayıncı kuruluş Digitürk’ün isteklerine boyun eğerek girdi. Yayıncı, yeni sezon için 2 milyar 650 milyon lira teklif etti ve bu rakam kabul edildi. Süper Lig’in başladığı 13 Ağustos’taki dolar satış kuruyla bugünkü dolar satış kuru arasında 4 lirayı aşan bir fark oluştu. Bu fark elbet kulüplerin aleyhine oldu.
Yabancı kontrat yükü arttı yayın geliri eridi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 13 Ağustos’ta dolar kuru 8,55 liraydı. Yani ligi açıldığı gün kulüplerin 2 milyar 650 milyon liralık yayın gelirin karşılığı 310 milyon dolardı. Yaklaşık üç ayda dolar kuru adeta uçtu. TCMB’nin bugünkü döviz kurları verilerine göre dolar satış tutarı 12.63 lira. Bu durumda toplam yayın gelirinin dolar karşılığı yaklaşık 100 milyon eridi. Bugün itibarıyla dolar bazında yayın geliri 210 milyon dolar! Pandemi sürecinde stat gelirleri yok noktasına gelen ve halen de toparlayamayan kulüpleri çok zor bir süreç bekliyor. Ellerindeki yabancı futbolcu kontratlarının kurdaki büyük artış nedeniyle mali yükü artarken, Türk Lirası’na çevrilen yayın geliri de yine dövizdeki artış nedeniyle üçte bir oranında erdi.