2 hakemde büyük skandal... MHK, TFF'yi yanılttı!

İsa Kethüda
17.07.2021 - 12:11 | Son Güncellenme: 17.07.2021 - 15:26

MHK, geçen sezon TFF'ye kural hatası yok diye rapor verdiği hakem Ramazan Keleş ve Turgut Doman'ı Süper Lig hakemliğinden bir alt klasmana düşürdü. İşte detaylar.

2 hakemde büyük skandal... MHK, TFF'yi yanılttı!

AJANSSPOR HABER

Merkez Hakem Komitesi (MHK), geçen yıl Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) 'kural hatası yok' diye rapor verdiği iki hakem Ramazan Keleş ve Turgut Doman’ı Süper Lig hakemliğinden bir alt klasmana düşürdü. Bu iki hakemin klasman düşürülmesi MHK'nın kural hatası yapıldığı görüşünde olduğunu gösteriyor.

Ümraniyespor-Samsunspor maçının hakemi

Geçen sezon TFF 1. Lig'in 19. haftasında 2-2 biten Ümraniyespor-Yılport Samsunspor maçının ardından, konuk takım hakem Ramazan Keleş'in "kural hatası" yapıldığı gerekçesiyle TFF'ye başvurdu. Söz konusu maçta hakem, 88. dakikada bir sakatlık pozisyonundan sonra yaptığı hava atışında topu alarak kaleye yönelen Okan Derici, kaleciden de sıyrılarak Ümraniyespor'u 2-1 öne geçiren golü attı. Ancak Oyun Kuralları Kitabı'nın 8. maddesine göre, eğer hakem atışında topun, en az iki oyuncuya temas etmesi gerekiyordu. Buna rağmen hakem golü verdi.

Sarı kartı yokken çift sarı karttan oyuncuyu attı iddiası

Geçen sezon, TFF 1. Lig'in 22. haftasında İstanbulspor'un, sahasında Samsunspor'a 1-0 mağlup olduğu karşılaşmada İstanbulspor Kulübü, karşılaşmanın hakemi Turgut Doman'ın, Eduart Rroca'yı sarı kartı olmamasına rağmen çift sarı karttan kırmızı kart göstererek oyun dışı bıraktığı gerekçesiyle Profesyonel Disiplin Kurulu'na (PFDK) kural ihlali başvurusu yaptı.

İki hakem de görev alamadı

MHK, bu iki pozisyon için 'kural hatası' yapılmamıştır görüşünü TFF'ye iletti. TFF Yönetim Kurulu, MHK’nın görüşüne göre söz konusu maçlarda kural hatası olmadığına hükmetti. Ancak hem Keleş hem Doman sezonun geride kalan maçlarında görev alamadı.

Klasman düşürüldüler!

Türkiye gazetesinden Ömer Faruk Ünal'ın yazısına bu konudaki soruları TFF'ye yöneltti. "Kimilerine göre 'Hakemlerden Ramazan Keleş ve Turgut Doman’ı kurtarmak için Süper Lig ve 1. Lig kadroları birbirlerinden ayrıldı' deniliyor" ifadesini kullanan Ünal'ın soruları şöyle:

  • 1) Bu iki hakem “kural hatası” yapmamışlarsa, niye Süper Lig hakemi olarak kalamadılar? Çünkü düşenlerden sadece bu ikisi Süper Lig’de maç yönetiyordu.
  • 2) Klasman düştüklerine göre MHK kural hatası olduğunu düşünüyor.
  • 3) O zaman ey MHK, TFF Yönetim Kurulunu niye yanılttınız?
  • 4) Şimdi ısrarla maç tekrarı isteyen kulüplere ne cevap vereceksiniz?
İlgini Çekebilir
Yüksel Yıldırım: “Maçın tekrar oynatılması adil olacak”
Habere Git

Talimat değişikliği neden 11 gün sonra açıklandı?

Ömer Faruk Ünal, MHK'ya bu konunun dışında da ağır eleştirilerde bulundu. Ünal'ın yazısındaki bir bölüm şöyle:  "TFF sitesinde aynen şu yazılı! MADDE 84 - YÜRÜRLÜK “... değişiklikler 12.07.2021 tarihinde TFF’nin resmî internet sitesinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 12 Temmuz’da yürürlüğe girdiyse; 12 Temmuz öncesi yapılan kurslar ve sınavlar bu yeni talimata göre nasıl yapıldı? Böylesine de hiç rastlamamıştık! Talimatlar ile hakem ve gözlemcilerin klasmanları aynı anda açıklandı. Hadi diyelim ki; TFF, talimatları 1 Temmuz’da imzaladı! 12 Temmuz’a kadar niye açıklanmadı? Hakemleri klasmanlara ayır, havuz yap, birleştir; işin içinde olan bizler bile takip etmekten yorulduk. Haa zaten havuz da olsa uygulamada bir klasman ayrımı vardı.

"MHK istediğini istediği yere yazmış"

Sekiz hakem, 27 Haziran’da Üst Klasman Kadrosu (Süper Lig) için kursa çağrılmıştı. Altısı, 1. Lig (A klasmanı) kadrosuna alındı. Bu da bir başka hukuksuzluk? İnanın çok yazık! Açıklanan hakem ve gözlemci klasmanlarını dikkatle inceledim. İsim isim yazılacak ve konuşulacak o kadar çok çelişki var ki... Baba-oğul hakem ve gözlemci işinden tutun, düşen çıkan isimlere kadar... Konunun şundan farkı yok! Lig oynanmış, bitmiş. MHK, 5. sıradaki takımı şampiyon yapmış. 12. sıradaki takımı küme düşürmüş. MHK, hakem listesini eline almış; istediğini istediği yere yazmış! Bir de bu ölçülerde araya bir talimat sıkıştırılmış ki; tutar tarafı hiç yok. Bu yeni talimat da bu vücuda uygun kesilip, biçilememiş."

TFF okumadığı talimatı imzalamış!

TFF Yönetim Kurulu okumadığı, anlamadığı, anlamaya çalışmadığı, öğrenmek istemediği, sormadığı, sorgulamadığı talimatları imzalamış. Acaba kendi şirketlerinde de böyle imza atıyorlar mı?"

İlgini Çekebilir
İstanbulspor 'Kural hatası var' dedi, maçın tekrarını istedi
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler