2020 yılı Fenerbahçe için nasıl geçti?

28.12.2020 - 16:06 | Son Güncellenme: 28.12.2020 - 16:27

2020 yılına Başakşehir galibiyetiyle giren Fenerbahçe daha sonra bükük bir düşüş yaşadı. Pandeminin etkisini en çok hisseden kulüplerden olan sarı lacivertliler, sportif direktörlüğe Emre Belözoğlu teknik direktörlüğe Erol Bulut'u getirdi. İyi başlayan sezon, daha sonra alınan kötü sonuçlarla gölgelenirken yüz güldüren tek gelişme ise şu an için 2020-21 sezonunda Fenerbahçe'nin Gaziantep FK ile birlikte en çok gol atan takım olması.

2020 yılı Fenerbahçe için nasıl geçti?

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Fenerbahçe 2020 yılını Max Kruse’nin sözleşmesini tek taraflı feshetmesi, Emre Belözoğlu’nun futbol hayatına son vererek sportif direktörlük koltuğuna oturması, yapılan 18 transfer, Gaziantep Futbol Kulübü ile birlikte Süper Ligin en golcü takımı olması kimliği ile akıllarda kalarak tamamladı.

Fenerbahçe geçen sezon şampiyonluk hasretine son vermeyi hedeflese de ocak ayında kazanılan Başakşehir maçından sonra büyük bir düşüş yaşadı. Sarı lacivertliler 7 maç kazanamayarak şampiyonluk özlemini bir başka bahara bırakırken teknik direktör Ersun Yanal da takımdan ayrıldı.

Yanal’dan sonra çok sayıda teknik adamın adı gündeme gelse de insan hayatında hiç akıllara gelmeyecek bir olay yaşandı. Çin’in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını bütün hayatı etkilerken futbolu da vurdu. Ekonomik olarak sıkıntıya giren Fenerbahçe’nin Alman futbolcusu alacaklarının ödenmediği gerekçesi ile sözleşmesini tek taraflı olarak feshederek ülkesine dönerken taraflar FIFA’da davalık oldu. Salgın nedeniyle Süper lige verilen arada geçici bir teknik adam ile yola devam etme kararı aldı.

Pandemiden sonra Tahir Karapınar 8 maçlığına sarı lacivertlilerin başına geçerek sezonu tamamladı. Emre Belözoğlu sezonu ile birlikte aktif futbol yaşamına son vererek sarı lacivertli kulüpte sportif direktör olarak görev alamaya başladı.

Belözoğlu futbola veda mesajında Fenerbahçeli taraftarlara, Bugün senin herkese nasip olmayan çınarının altında, Çubuklu ile bir hayali, bir sevdayı bırakıyorum. Ne büyük şerefti senin forman için mücadele etmek. Beni sokakta yürürken hep özel hissettiren, benimle ağlayan benimle gülen büyük Fenerbahçe taraftarına şükranlarımı sunuyorum. Sizi asla unutmayacağım. “ ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 aylık teknik direktörlük arayışlarının ardından Aytemiz Alanyaspor’da başarılı sonuçlar alan Erol Bulut Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü oldu. Bulut ve Belözoğlu ikilisi transferler için kolları sıvadı. Başta 4 yıl sonra Fenerbahçe’ye dönen Gökhan Gönül, Caner Erkin’in yanı sıra Jose Sosa gibi 18 önemli oyuncuyu kadroya dahil oldu. Kadronun büyük çoğunu yenileyen sarı lacivertliler 15 oyuncusu ile de yollarını ayırdı.

Türkiye Futbol Federasyonun belirlediği harcama limitleri düşük gelen sarı lacivertli kulüp yeni oyunculara lisans çıkaramama tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bu konuda açıklama yapan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Bankalar Birliği ile borçların yapılandırması anlaşmasının 5 yıllık süresinin çok kısa olduğunu her fırsatta dile getirdi.

Harcama limitinin artması için Bankalar Birliği anlaşma yapmak durumunda olan Fenerbahçe’de Başkan Ali Koç uzun uğraşlar sonucunda başarıya ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği ile 9 yıllık anlaşma için büyük oranda anlaşma sağlanırken transfer döneminde kısa vadeli borç ertelenerek ve Vedat Muriç 17.5 milyon Euro’ya Lazio’ya satılarak yeni transferlere lisans çıkarılması sağlandı.

Ekonomik konularda sıkıntılı dönemi aşan Fenerbahçe’de teknik direktör Erol Bulut’un futbol takımındaki ilk hedefi aile havasını yaratmak oldu. Hem İstanbul’da hem de Topuk Yaylası Kampı’nda bunu takıma aşılayan genç teknik adam bu konuda başarıyı sağladı. Takımdaki arkadaşlık ortamı oluşurken sezonun başlaması ile birlikte saha içine de yansıdı.

İlk 7 haftada 5 galibiyet 2 beraberlik ile 17 puan toplayan Fenerbahçe kısa sürede kesin şampiyon olarak ilan edilse de teknik direktör Erol Bulut, sportif direktör Emre Belözoğlu ve Başkan Ali Koç bu konudaki rahatsızlıklarını kamuoyu ile paylaştı.

Aynı filmi yaşadıklarını dile getiren Koç, “Fenerbahçe sezon öncesi hep şampiyon ilan edilir, şampiyon yapılacaktır denir. Bu sezon da yine onu yaşıyoruz. Aynı film, aynı senaryo, aynı aktörler. İşin kötü tarafı, kendi içimizden, camiamızın mensuplarının, ileri gelenlerinin ‘Fenerbahçe kesin şampiyon olacaktır’ tarzı konuşmaları bize zarar vermektedir. Ne transfer yapmakla şampiyon olunuyor ne de ilk 5 maçtaki başarılı sonuçlarla şampiyon olunuyor. Şampiyonluk uzun yolculuktur. Hele bu sene takvim 1 ay daha kısa, 6 maç daha fazla, üstüne bir de pandemi var. Her gün değişik kulüplerden üzücü haberler geliyor. Köprünün altından daha çok su akacak. Özellikle şimdiden bizim şampiyon ilan edilmemizin altında yatan niyetler samimi niyetler değildir” demişti.

Sonraki 7 haftada çöküşe giren Fenerbahçe’de hedef teknik direktör Erol Bulut oldu. 45 yaşındaki teknik adama başta oyun planı yok, oyuncuların performansını kadar çok sayıda konuda yoğun eleştiriler geldi.

Eleştirilere yanıt veren Erol Bulut,” 'Fenerbahçe'nin sistemi yok' diyorlar. Bunu söyleyenler futbolu ne kadar biliyor. Biz gözümüzü kapatıp, 11 seçiyoruz. 'Çıkın istediğiniz gibi oynayın' diyoruz. Bu takım o yüzden 22 gol attı! Avrupa'daki maçları o arkadaşlarımız bir izlesinler, oradaki planı bize anlatsınlar. Benim her zaman planım vardır. Hatta tek değil, 3-4 planım vardır" ifadelerini kullanmıştı.

Son 7 maçta İttifak Holding Konyaspor, Yeni Malatyaspor, Beşiktaş ve Gaziantep Futbol Kulübü’ne mağlup olan Fenerbahçe Yukatel Denizlispor ve Başakşehir’i yenerek 2020’yi galibiyet ile kapatarak 26 puan topladı.

Fenerbahçe, Gaziantep Futbol Kulübü ile birlikte şu an için 27 gol atarak 2020-21 sezonunda süper Ligin en golcü takımı  durumunda. Bu akşam Sivasspor ile karşılaşacak Beşiktaş'ın ise 26 golü bulunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler