2021 Belçika GP, F1'de deprem etkisi yarattı!

Orhan Gülek
30.08.2021 - 15:37 | Son Güncellenme: 30.08.2021 - 17:26

Dün gerçekleşen 2021 Belçika GP'de yoğun yağmur nedeniyle 3 turun ardından yarışın sonlanması, takımlar ve pilotlar tarafından büyük eleştirilere sebep oldu.

2021 Belçika GP, F1'de deprem etkisi yarattı!

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

2021 Formula 1 sezonunun Belçika’da gerçekleştirilen 12. yarışını Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı, mücadeleye hava koşulları damga vurdu.

2021 Belçika GP'de neler yaşandı?

Dün normal başlama saati 16.00 olan 2021 Belçika GP, aşırı yağmur nedeniyle 3.5 saatlik bir bekleyiş sonrası başlatıldı. 3 turun ardından pist koşullarının kötü olması nedeniyle yarış durduruldu.

Yarış bir daha başlamadı ve kurallar gereği, pilotlara yarım puan verildi. Verstappen normalde 25 puan alması gerekirken, yarısı kadar puan verildiği için 12.5 puan aldı. Williams pilotu George Russell ikinci ve Mercedes sürücüsü Lewis Hamilton ise üçüncü olarak tamamladılar.

Son F1 Dünya Şampiyonası lideri Lewis Hamilton, yaşananlar hakkında mutsuzluğunu dike getiren isimlerin başındaydı ve F1'in parayı, taraftarlardan öne koyduğunu söyledi.

Hamilton: "Olan taraftara oldu"

Hamilton, sosyal medya hesabından "Bugün bir komediydi ve kaybeden insanlar, bizim yarışmamızı görmek için iyi paralar ödeyen taraftarlar oldu." şeklinde paylaşımda bulundu.

Yarışa pole pozisyonunda başlayan ve güvenlik aracının arkasında 3 tur atarak zaferini ilan eden Red Bull pilotu Verstappen, yarış sonrası galibiyet için yeterince mutlu olmadığını ifade etti.

"Bence bugün en büyük teşekkür bizi bekleyen taraftarlara gitmeli"

Hollandalı pilot Verstappen "Gerçek turlar atamamak üzücü oldu ama pistteki koşullar çok zordu. 16.30'da  'hadi yarışalım' dedim. Bence koşullar iyiydi ama görüş mesafesi çok düşüktü. Yani bence 16.00'da  başlasaydık, daha iyi bir şansımız olurdu. Ancak yine de pist, o andan sonra sürekli ıslak kaldı ve yağmur yağmaya devam etti. Yarışı kazandık ama bu şekilde kazanmak istemezsiniz. Bence bugün en büyük teşekkür bizi bekleyen taraftarlara gitmeli. Bütün gün soğukta, yağmurlu ve rüzgarlı havada bizi beklediler. Bence bugünün en büyük kazananları onlar." şeklinde konuştu.

Kurallar ne diyor?

Formula 1'de gerçekleşen yarışlarda iki turdan fazla ve toplam tur sayısının %75'inden az tur atılmışken yarış sona erdiğinde pilotlar, normalde aldıkları puanın yarısını alarak yarışı tamamlamış kabul ediliyor. Ancak yine de bu durum çok sık gözükmüyor.

Kurallar değişecek mi?

Belçika'da yaşananların tekrarlanmaması için kurallarda değişiklik yapılması gerekiyor. Buna göre yarış sonucu için ya "düzgün yarış turu" atılmasının zorunlu tutulması ya da benzer şartlarda yarışın daha geç bir tarihte yapılması hedefleniyor. Bunun için F1, FIA ve takımların onay vermesi gerekiyor.

McLaren'dan değişime olumlu cevap

Benzer durumları daha iyi idare etme görüşünü McLaren CEO'su Zak Brown da destekledi. Brown, güvenlik aracı arkasında atılan turların yarış olarak kabul edilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Brown "Havanın yarışacak kadar güvenli olmadığı konusunda karşı çıkacak kimse olduğunu düşünmüyorum ancak bu tür durumlar için daha iyi bir çözüm bulmalıyız. Güvenlik aracı ardında atılan 3 turun sonucu yarış olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

F1 Yarış Direktörü Masi: "Herkesin ne düşündüğünü göreceğiz"

F1 Yarış Direktörü Masi de FIA ve takımların bir araya gelerek Belçika'da yaşananları gözden geçireceğini düşünüyor.

Masi, "Bu hafta sonunun ardından, gelecek sene için düzenleyeceğimiz bir sonraki toplantıda çok fazla şeye bakacağız ve herkesin ne istediğini göreceğiz. Hepinizin çok iyi bildiği üzere, FIA'nın kuralları geliştirmek için 10 takım ve F1 ile birlikte çalıştığı noktalardan birindeyiz. Böylece çeşitli senaryoların üzerinden geçeceğiz ve herkesin ne düşündüğünü göreceğiz." dedi.

Senin için hazırladığımız haberler