Katar, 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'na Da Aday Olmaya Hazırlanıyor

İsa Kethüda
05.12.2022 - 15:51 | Son Güncellenme: 05.12.2022 - 16:01

2022 Dünya Kupası'nı düzenleyen Katar, buradan aldığı cesaretle 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliğini almak için de hazırlıklar yapıyor. Katar'ın bir rakibi de İstanbul.

Katar, 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'na Da Aday Olmaya Hazırlanıyor

AJANSSPOR-HABER

Katar'ın 2022 Dünya Kupası'nı alması çok tartışıldı. Bu organizasyonun futbol kültürü olmayan, çöl iklimine sahip bir ülkeye neden ve nasıl verildiği yıllardan beridir tartışılıyor. Hatta halihazırda kupa devam ederken de bunun münakaşası sürüyor. Katar'ın Dünya Kupası'nı alırken oy veren ülkelere rüşvetler verdiği dahi iddia edildi. Tüm bu spekülasyonlar devam ederken Katar'ın Olimpiyat Oyunları'na da aday olduğu iddia edildi.

Katar 2036 Olimpiyatları'nı da istiyor

Uluslararası Reuters haber ajansı, Katar'ın 2036 Yaz Olimpiyat Oyunları'na aday olmaya hazırlandığını yazdı. 2036, aynı zamanda Nazi Almanya'sının ev sahipliği yaptığı 1936 Olimpiyat Oyunları'nın da 100. yıldönümüne tekabül ediyor. Reuters, 2022 FIFA Dünya Kupası'nı düzenlemenin verdiği cesaretle Katar'ın olimpiyatlara da  talip olduğunu dile getirdi. 

Olimpiyatı alan ilk Müslüman ülke olacak

Katar, evsahipliğini alırsa Olimpiyatlar tarihinde ilk kez bir Müslüman ülkeye gtimiş olacak. Katar, oyunlar için daha önce de iki kez adaylık denemesinde bulundu. Ancak ülke aşırı sıcaklıklar nedeniyle 2016 ve 2022 Olimpiyat Oyunları kısa listesine girmeyi başaramadı. Katar, Dünya Kupası'ndaki sıcaklık engelini şampiyonayı Kasım-Aralık dönemine aldırarak aştı. Dünya Kupası tarihinde ilk defa sezon sonunda Haziran-Temmuz döneminde değil de sezon ortasında düzenlendi. Bütün dünya ligleri de durdurulmak zorunda kaldı.

İlgini Çekebilir
Arda Turan ve Semih Kaya'dan flaş paylaşım!
Habere Git

Atletizm Şampiyonası'nı da yaptı ama

Yeni yapılan modern ve pahalı statları dev klimalarla da donatan Katar, konaklama ve altyapı yatırmları dahil 229 milyar dolar para harcayarak, bu alanda kırılması güç bir rekora da imza attı. Ülke 2019 yılında Dünya Atletizm Şampiyonası'nı da Eylül-Ekim aylarında düzenlemişti. Ancak Alman Der Spigel gazetesinin hatırlatmasına göre aşırı sıcaklıklar yüzünden kadınlar maratonu gece geç saatlerinde yapıldı. Buna rağmen 68 atletten sadece 40'ı maratonu bitirebildi. 30 sporcuysa hastanede muayeneden geçmek zorunda kaldı. 

Dünya Kupası, Katar'a cesaret verdi

Retuters'ın dayandığı ismini vermek istemeyen bir kaynak, olumsuz beklentilerin aksine 2022 Dünya Kupası organizasyonunun başarılı geçtiğini belirterek, "Bu da Olimpiyat adaylığı için de Katar'ı güçlü bir konuma getiriyor. Onlar bunu da yapabileceklerini gösterdiler. Statlardan metroya ve havalimanlarına kadar ülkenin tüm altyapısı da tamam bir durumda" dedi. Katar Olimpiyat Komitesi ise bu konuda ajansa bir açıklama yapmaktan kaçındı.

İstanbul da 2036 Olimpiyatları'na aday

Katar gibi 2036'ya aday olan ve olimpiyatları ilk defa Müslüman bir ülkeye taşımak isteyen bir başka ülke de Türkiye! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önce 2036 Yaz Olimpyat Oyunları'na aday olacaklarını açıklamıştı. Katar ve Türkiye dışında Hindistan, Endonezya ve Güney Kore de aday olmayı planlayan ülkeler. Yine güçlü bir muhalefete rağmen Almanya da 1936 Berlin Olimpiyatları'nın 100. yıldönümünde denk gelen 2036'ya adaylığı masaya koymuş durumda.

İlgini Çekebilir
Flaş iddia | İspanyol basını Ronaldo'nun yeni takımı duyurdu...
Habere Git

Önümüzdeki 3 Olimpiyat'ın yeri belli

En son pandemi nedeniyle 2021'de düzenlenen ve Japonya'nın başkenti Tokyo'nun düzenlediği Yaz Olimpiyat Oyunları'nın önümüzdeki üç döneminin ev sahipleri belli. 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları Fransa'nın Başkenti Paris'te yapılacak. 2028 Yaz Olimpiyat Oyunları ise ABD'nin Los Angeles şehrine gidecek. 2030 Yaz Olimpiyat Oyunları da Avustralya'nın Brisbane kentinde gerçekleştirilecek.

Olimpiyat ev sahipliği seçimi ve kriterleri

Olimpiyat Oyunları'nın hangi ülke ve şehre gideceğine International Olympic Committee (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) karar veriyor. Kısa adı IOC olan kuruluş, en az 7 yıl kala evsahibi şehri belirliyor. Öncelikle adaylık teklifleri alınıyor. Teklif aşamasını geçen şehirler, artık 'aday şehir' statüsüne geçiyor. Üçüncü aşamadaysa adaylar için oylama yapılıyor ve kazanan ülkenin şehri belirleniyor... 

Bir şehrin olimpiyatları gerçekleştirebilmesi için için yeterli ulaşım, konaklama, tesis, güvenlik ve mali bütçeye dair garantilere sahip olması gerekiyor. 

İlgini Çekebilir
Jesus istedi, yönetim yıldız isim için harekete geçti! Ocak ayında...
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler