2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Alain Aspect kimdir ve kaç yaşında?

Ali Bozkurt
04.10.2022 - 13:18 | Son Güncellenme: 04.10.2022 - 13:23

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Ödülü alan Alain Aspect merak konusu olmaya başlandı. Kimdir, kaç yaşında ve nereli? Detaylar...

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Alain Aspect kimdir ve kaç yaşında?

AJANSSPOR HABER

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü "dolaşık fotonlarla deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihlalini tespit etme ve kuantum bilgi bilimine öncülük etme" çalışmalarıyla Fransa'dan Alain Aspect, ABD'den John F. Clauser ve Avusturya'dan Anton Zeilinger kazandı. Peki Alain Aspect kimdir? Detaylar...

Alain Aspect kimdir?

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Alain Aspect, daha önceki yıllarda kuantum mekaniğinde çığır açan çalışmalar yapmış ünlü bir fizikçidir. 1980'de dolanık halde iki fotonun birbirlerinden uzak mesafede ölçümlendiklerinde birbirlerini etkilediklerini kanıtlayan bir deney gerçekleştirmiştir.

Alain Aspect nereli ve kaç yaşında?

Alain Aspect, 15 Haziran 1947 yılında Fransa'da dünyaya geldi. 75 yaşındaki Fizikçi, Paris-Saclay Normal School'da eğitim aldı. Bu zamana kadar ise Wolf Fizik Ödülü, Albert Einstein Madalyası, Nobel Fizik Ödülü'lerine sahip oldu.

Kuantum optiği ve atom fiziğindeki temel deneyleri için. Alain Aspect, kuantum mekaniğinin ayrılabilir gizli değişken teorilerini geçersiz kıldığı deneysel gösterilerde ölçüm istasyonları arasındaki subluminal iletişimi ilk hariç tutan ve tek fotonların dalga-parçacık ikiliğini deneysel olarak gösteren ilk kişiydi. Hız seçici tutarlı nüfus yakalama tekniğini birlikte icat etti, aynı koşullar altında fermiyonların ve bozonların Hanbury Brown-Twiss korelasyonlarını ilk karşılaştıran ve Anderson'ın ultra-soğuk bir atom sisteminde lokalizasyonunu gösteren ilk kişi oldu. Deneyleri, tekli fotonların, foton çiftlerinin ve atomların kuantum-mekanik davranışının temel yönlerini aydınlatıyor.

Senin için hazırladığımız haberler