2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları açılış töreniyle resmen başladı! Ronaldo detayı...

04.02.2022 - 15:05 | Son Güncellenme: 04.02.2022 - 17:27

2022 Pekin Kış Olimpiyatları Oyunları koronavirüs salgını ve diplomatik boykot gölgesinde Kuş Yuvası Stadyumu'nda düzenlenen açılış töreniyle resmen başladı. İşte detaylar...

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları açılış töreniyle resmen başladı! Ronaldo detayı...

Çin'in başkenti Pekin'de 4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni Kuş Yuvası Stadyumu'nda yapıldı. Törende Türk kafilesinde bayrağımızı kayak sporcusu Ayşenur Duman ile sürat patencisi Furkan Akar birlikte taşıdı.

2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları’ndaki açılış seremonisini de tasarlayan film yönetmeni Zhang Yimou bugün Pekin Ulusal Stadyumu’ndaki açılışın da koreografisini üstlendi.

Açılış töreni Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarının ülke bayrağını elden ele taşımasıyla başladı. Çin bayrağı sonra milli marş eşliğinde göndere çekildi.

 

Lazer ışıklarıyla oluşturulan buz kütlesinde kış olimpiyatlarının geçmişten günümüze ev sahipliği yaptığı ülkeler yer aldı.

Ülke kafilelerinin stadyuma girişi başladı

Kış olimpiyatlarında mücadele edecek olan ülkelerin kafileleri stadyuma giriş yapmaya başlarken, ilk olarak Pekin'de 5 sporcuyla mücadele edecek olan Yunanistan kafilesi stadyuma giriş yaptı. 

 

Türk kafilesi 2. sırada stada girdi

Kayak sporcusumuz Ayşenur Duman ve sürat patencisi Furkan Akar'ın bayrağımızı taşıdığı 7 kişilik olimpiyat kafilemiz stadyuma giriş yaptı.

 

24. Kış Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek sporcularımız şunlar:

Özlem Çarıkcıoğlu ve Berkin Usta (Alp disiplini), Fatih Arda İpçioğlu (Kayakla atlama), Özlem Ceren Dursun, Ayşenur Duman ve Yusuf Emre Fırat (Kayaklı koşu), Furkan Akar (Kısa kulvar sürat pateni).

Üç milli sporcu ikinci kez oyunlarda

Pekin 2022'de yarışacak 7 Türk sporcudan üçü, ikinci kez kış olimpiyatlarında boy gösterecek. Fatih Arda İpçioğlu, Özlem Çarıkcıoğlu ve Ayşenur Duman, 2018 yılında Güney Kore'nin PyeongChang kentinde düzenlenen organizasyonda da mücadele etmişti.  Milli sporculardan Berkin Usta, Özlem Ceren Dursun, Yusuf Emre Fırat ve Furkan Akar, ilk kez kış olimpiyatlarına katılacak.

Türkiye 18. kez kış olimpiyatlarında

Oyunlara bugüne kadar 17 kez katılma şansı elde eden Türkiye, 1924, 1928, 1932, 1952, 1972 ve 1980'deki olimpiyatlarda yer almadı.

Türkiye, bugüne kadar katıldığı 17 kış olimpiyatında 98 sporcuyla temsil edildi. Pekin 2022'ye 7 sporcuyla katılacak Türkiye, böylece kış olimpiyatlarında temsil sayısını 105'e yükseltecek. Ay-yıldızlılar, 1984'te Saraybosna'da yapılan olimpiyatlardan itibaren bütün oyunlarda yer aldı. Türk sporcular, kış olimpiyatlarında bugüne kadar madalya kazanamadı.

Ülkelerin stada giriş sırası Çin alfabesine göre yapılıyor

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları'nda 15 branşta mücadele edecek olan 91 ülkenin Çin Alfabesine göre Pekin Kuş Yuvası stadına girişleri devam ediyor. 

Nijerya ve Lihtenştayn bayrağını gönüllü taşıdı

Hindistan ve Gana gibi kış olimpiyat oyunlarına tek sporcuyla katılan Nijerya'nın açılış töreninde bayrağını taşıyacak oyuncusu törende yer almadığı için bayrağı bir gönüllü taşıdı. Lihtenştayn'ın bayrağı da açılış seremonisinde bir gönüllü tarafından taşındı. 

 

Carlos Mader en yaşlı Alp Disiplini sporcusu

Gana'nın tek sporcusu olan 43 yaşındaki Carlos Mader, oyunlardaki en yaşlı Alp disiplini sporcusu durumunda.

Üç ülkeden 'Uygur Türkleri' boykotu

ABD, İngiltere ve Avustralya, daha önce Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatları'na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamış, Japonya da hükümeti temsilen kabine delegasyonu ve üyesi göndermeyeceğini bildirmişti.

Madalya şampiyonu Björgen, Pekin 2022'ye katılmayacak

Kros kayağı branşında mücadele eden Björgen, 5 farklı olimpiyatta madalya kazanma başarısı gösterdi. 41 yaşındaki sporcu, Salt Lake City 2002'de gümüş, Torino 2006'da gümüş, Vancouver 2010'da 3 altın, 1'er gümüş ve bronz, Soçi 2014'te 3 altın, Pyeongchang 2018'de ise 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla evine döndü.

Dünya şampiyonlarında 18'i altın olmak üzere 26 madalyası bulunan Björgen, Güney Kore'deki son olimpiyatların ardından emekliye ayrılması nedeniyle bu organizasyonda yer alamayacak.

Tüm zamanların en iyi kadın sporcuları arasında yer alan Marit Björgen, 2020 yılında aldığı kararla, küçük ölçekli uluslararası şampiyonlarda mücadele etmeyi sürdürüyor.

ABD'de Covid-19 olan Taylor'ın yerine Bowe

Amerika Birleşik Devletleri kafilesinde bayrağı taşıması planlanan kadın sporcu olan ancak Covid-19 testi pozitif çıkan sürat patencisi Elana Meyers Taylor'ın yerine Brittany Bowe, Curling sporcusu John Shuster ile birlikte bayrağı taşıdı.

114 sporcuyla Kış Olimpiyat oyunlarının en kalabalık kafilelerinden biri olan ve tüm disiplinlerde yarışacak olan Çek Cumriyeti'de Kuş Yuvası Stadyumu'na giriş yaptı.

Cristiano Ronaldo'nun gol sevincini yaptı

3 sporcuyla Pekin'de yer alan Portekiz'de Ricardo Brancal isimli sporcu stada giriş sırasında dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo'nun gol sevincini yaptı.

Norveç ve ABD'den sonra Kış Olimpiyatları tarihinin 92 altın madalyaya en başarılı 3. ülkesi olan Almanya kafilesi tribünleri selamlayarak geçiş yaptı.

Son olarak Çin kafilesi geldi

Ev Sahibi Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kış Oyimpiyat Oyunları kafelesinin de stadyuma girişiyle tüm ülkeler stadyumda yerini aldı. 

Suni kar yağışı yapılıyor

Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenleneceği bölgelerde kar yağışı olmadığı öğrenilirken, Çin'li yetkililer makinelerle bölgeye suni kar yağışı sağlıyor.

Dev kar tanesi 

Kafilelerin stadyuma girişinin ardından ellerinde kar taneleri bulunan dansçıların yaptığı gösterinin ardından dev bir kar tanesi belirdi. Zeminden yükselen kar tanesinin zeytin dalı şeklindeki uzantıları barışı temsil ediliyor.

Thomas Bach: Çin halkına minnettarız

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach törende bir konuşma yaparken, şu ifadeleri kullandı:  

"Sevgili olimpiyat dostları. Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'na hoş geldiniz. Bütün Çin'li dostlarıma mutlu bir yeni yıl dilerim. Bu kaplan yılı aynı zamanda aynı olimpiyat yılı. Tutku, cesaret ve güç anlamında. Bu tutku sayesinde Çin bir kış sporcuları ülkesine dönüştü. 300 milyondan fazla insan yaklaşık 2 bin kayak merkezinde ve buz pistinde kış sporlarıyla tanıştı. Bu sıradışı başarı kış sporlarına küresel çapda yeni bir çağ açacak. Küresel katılımı artıracak. Hem Çin halkına hem de kış sporu tutkunlarına katkı sağlayacak. Spor tarihine eklediğimiz bu yeni bölümü cana yakın Çin halkı sayesinde yazabiliyoruz. Bizleri samimi bir şekilde karşıladıkları için teşekkür ediyoruz. Özel bir teşekkür gönüllüler için... Geldiğimiz andan itibaren kendimizi evimizde hissetmemizi sağladınız. Gülümseyen gözleriniz kalplerimizi ısıtıyor. Teşekkür ederiz. Ne yazık ki pandemi hepimiz için bir gerçek. Bu yüzden minnettarlığımız çok derin. Pekin 2022 organizasyon komitesine ve Çin halkına minnettarız. Bu olimpiyat kış oyunlarının gerçekleşmesini sağladığınız için teşekkür ederiz. Herkes için güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağladığınız için de teşükker ederiz. 

'Hem amansız rakipler olmak hem de barış içinde yaşamak mümkün' 

Buraya gelebilmiş olmamız ancak sayısız sağlık çalışanının ve Çin'deki ve dünyadaki hemen herkesin elinden geleni yapması sayesinde. Olağanüstü çabanız ve dayanışmanız için teşekkür ederiz. Aynı duygularla sempatimizi bütün sporculara buraya gelemeyen bütün sporculara olimpiyat rüyası gerçekleşemeyen bütün sporculara sesleniyoruz. Sevgili olimpiyanlar, olimpiyat sahnesi hazır buraya büyük zorlukları aşarak geldiniz. Belirsizlikler içinde yaşadınız. Ama artık sizin zamanınız geldi. Özlem duyduğunuz an hepimizin özlediği an geldi. Artık olimpik rüyanız gerçekleşiyoruz. Muhteşem tesislerde yüz milyonlarca Çin'li kış sporları tutkununun desteğiyle sizler olimpik sporcular eğer her birimiz aynı kurallara, birbirimize saygı duysaydık dünya nasıl olurdu onu göstereceksiniz. Önümüzdeki iki hafta boyunca birbirinizle en büyük ödül için mücadele edeceksiniz. Aynı zamanda birlimte barış içinde aynı çatı altında olimpiyat köyünde yaşayacak. Orada hiçbir gerekçeyle birbirinize ayrımcılık yapmayacaksınız. Kırılgan dünyamızda bölünmüşlüğün, anlaşmazlıkların ve güvensizliğin yükselişte olduğu dünyamızda bunu göstermeliyiz. Evet hem amansız rakipler olmak hem de barış içinde karşılık saygıyla barış içinde yaşamak mümkündür. 

"Barışa şans verin"

İşte olimpiyat oyunlarının misyonu budur. Bizi barış içinde yarışmak üzere bir araya getirmek. Her zaman köprüler inşa etmek. Asla duvarlar dikmemek. Tüm çeşitliliği ile dünyayı birleştirmek. Bu misyon Birleşmiş miller Genel Sekreterliği tarafından güçlü bir şekilde desteklenmelidir. Olimpik ateşkes kararı 193 birleşmiş milletler üye devletinin oy birliği kabul ettiği karar siz olimpik sporculara da açıkca atıfta bulunuyor. Sizlerin olimpiyat idieali aracılığıyla barışı ve insan anlayışını nasıl teşvik ettiğinizi vurguluyor. Bu barış ve olimpiyat ruhu içinde bütün dünyadaki politikacılara sesleniyorum. Olimpik barışı attığınız bu imzaya sahip çıkın. Barışa bir şans verin. Sevgili sporcular sizlerin yanınızdayız sizleri destekliyoruz. Sizler için tezahürat yapıyoruz. Bu sizi cesaretlendirsin. Bu sayede içinde bulunduğumuz olimpik yılı içinde dünyaya ilhan kaynağı olacaksınız. Aynı kaplan yılında olduğu gibi tutku cesaret ve kuvvetle. 

Şi Cinping oyunların açılışını deklare etti

Bach'ın konuşmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Şi Cinping Pekin oyunlarının açılışını deklare etti. 

Olimpiyat marşı ve olimpiyat yemini okundu 

3 aydır hazırlanan 40 çocuk tarafından olimpiyat marşı Yunanca olarak seslendirdi. Olimpiyat marşının ardından 4 sporcu tarafından Olimpiyat yemini okundu.

Olimpiyat ateşi stadyuma geldi

Olimpiyat ateşi stadyuma geldi. Kent merkezinin kuzeyindeki Olimpiyat Ormanı Parkı'nda ilk meşaleye aktarılan olimpiyat ateşi 7 kişi tarafından taşındı.

Olimpiyat ateşi dev kar tanesinin ortasına yerleştirildi

Olimpiyat ateşi dev kar tanesinin ortasına yerleştirildi. Kar tanesi havalanırken, stadyumun üstünde havafişek gösterisi yapıldı. Olimpiyat ateşi 2 hafta sürecek oyunlar boyunca yanacak ve barışı simgeleyecek.
 

Senin için hazırladığımız haberler