Halter Haberleri: 2024 Avrupa Halter Şampiyonası Türkiye'de yapılacak

04.12.2022 - 11:50 | Son Güncellenme: 04.12.2022 - 13:19

Halter Son Dakika Haberleri: Avrupa Halter Federasyonu (EWF), 2024 Büyükler Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye’de oynanmasına karar verdi. İşte Detaylar...

Halter Haberleri: 2024 Avrupa Halter Şampiyonası Türkiye'de yapılacak

AJANSSPOR HABER

 Halter Federasyonu EWF'nin Türkiye'de oynanacağını duyurdu. Yapılan açıklamada Avrupa Halter Federasyonu (EWF), 2024 Büyükler Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye’de oynanmasına karar verildiğini duyurdu. Peki ne zaman başlayacak? Detaylar...

‘’Yapılan başvuru dosyası EWF tarafından büyük beğeni kazandı’’

Türkiye Halter Federasyonundan yapılan açıklamaya göre ,’’ Federasyon başkanı Talat Ünlü'nün girişimleri neticesinde Avrupa Şampiyonası ev sahipliği için yapılan başvuru dosyası EWF tarafından büyük beğeni kazandı. Yapılan değerlendirmeler sonucu EWF, organizasyonun 17-28 Şubat 2024 tarihlerinde Antalya'da yapılmasını kararlaştırıldı. ’ifadeleri kullanıldı.

’Antalya'ya dönmekten hepimiz heyecan duyuyoruz’’

EWF'den yapılan açıklamaya göre ‘’Türkiye Halter Federasyonunun daha önceki yıllarda birçok önemli organizasyon düzenlediğine işaret edilerek, "2002 ve 2012 Avrupa halter şampiyonalarının yanı sıra 2001 ve 2010 dünya şampiyonalarına ev sahipliği yapmış Antalya'ya dönmekten hepimiz heyecan duyuyoruz." İfadelerine yer verildi.

‘’Gurur duyuyorum’’

Avrupa Halter Federasyonu Başkanı Antonio Conflitti yaptığı açıklamada, "Türkiye Halter Federasyonunu, 2024'te böylesine prestijli bir olimpiyat eleme etkinliğine ev sahipliği yapacağı için tebrik ediyorum." dedi.

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Talat Ünlü de Avrupa Şampiyonası'nın önemine dikkati çekerek, açıklamalarda bulundu "Arkadaşlarımız ile çok detaylı bir sunum dosyasıyla başvurumuzu yaptık. Bu doğrultuda bize destek veren Bakanımıza, bakan yardımcılarımıza teşekkür ederiz. Şampiyona, Paris Olimpiyatları öncesi son kota müsabakası olması nedeniyle bizim için çok önemli. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayıp, bu büyük organizasyonu her anlamda yüzümüzün akıyla tamamlamak istiyoruz’ ’ifadelerini kullandı.

Halterin Kuralları Nelerdir?

Silkme ve koparma olarak iki çeşit halter kaldırma yöntemi vardır. Bu yöntemlerin kurallarına farklılıklar göstermektedir. Silkme yönteminde sporcu halteri kaldırırken ilk olarak göğsüne alması gerekir. Halteri göğsüne alırken halterin göğsüne değmemesi şarttır. Daha sonra göğüste kafa üstüne kaldırır ve bu pozisyonda ayakların paralele olarak durması gerekmektedir. Aksi takdirde kaldırma 

Silkme ve koparma olarak iki çeşit halter kaldırma yöntemi vardır. Bu yöntemlerin kurallarına farklılıklar göstermektedir. Silkme yönteminde sporcu halteri kaldırırken ilk olarak göğsüne alması gerekir. Halteri göğsüne alırken halterin göğsüne değmemesi şarttır. Daha sonra göğüste kafa üstüne kaldırır ve bu pozisyonda ayakların paralele olarak durması gerekmektedir. Aksi takdirde kaldırma kabul edilmez. Daha sonra hakem işaret verene kadar bu pozisyonda beklenmesi gerekir. Koparmadır ise sporcu eğilip halteri tuttuktan sonra tek hamlede başının üstüne kaldırır. Burada da önemli olan kolların bükülmemesi ve ayakların paralel bir şekil almasıdır. Bu pozisyonda da hakem işaret verene kadar beklenmelidir. Halteri kaldırma sırasında baldıra yağ veya su sürmek yasak olarak kabul edilir. Halteri almak için eğilen sporcunun kesinlikle dizlerinin yere değmesi yasaktır. Halter kaldırıldıktan sonra dizlerin kesinlikle bükülmüş olmaması gerekir. Erkeklerde halterin uzunluğu 2.2 metre, ağırlığı 20 kg ve çapı 2.5 santim olmak zorundadır. Bayanlarda ise uzunluğu 2.01 metre, ağırlığı 15 kg, çapı yine 2.5 santim olması gerekmektedir. Hakemin bırak komutu geldiğinde sporcu halteri göğüs seviyesinin altında bırakmak zorundadır. Halter kaldıran sporcuyu 3 ayrı hakem takip eder. Ayrıca bulunan dört jüri üyesi ise hakemlerin kararlarını kontrol eder.

Naim Süleymanoğlu halter de ülkemizi temsil eden önemli sporculardan biridir. Bulgaristan’daki doğan Naim Süleymanoğlu 10 yaşından beri halter sporuyla ilgileniyordu. 15 yaşında ilk rekorunu kırarak halter dalında en genç dünya rekortmeni ödülünü aldı.  1983 yılında Bulgaristan milli takımına seçildi ve Amerika’daki düzenlenen turnuvada dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu 1986 yılında Türkiye’ye geldi. Türk milli takımına seçildi.

Senin için hazırladığımız haberler