Şenol Can: "5-10 Yıl İçinde Bayern Münih'e Gideceğime İnanıyorum"

İsa Kethüda
29.05.2023 - 08:44 | Son Güncellenme: 29.05.2023 - 09:19

Son olarak Süper Lig takımlarından Kasımpaşa'yı çalıştıran Teknik Direktör Şenol Can, 5-10 yıl içinde Bayern Münih'i çalıştıracağını söyledi. Detaylar.

Şenol Can: "5-10 Yıl İçinde Bayern Münih'e Gideceğime İnanıyorum"

Son olarak Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa'da görev alan Teknik Direktör Şenol Can, hedefleri hakkında Fanatik'e açıklamalarda bulundu. Bir gün Bayern Münih'i çalıştırmak istediğini söyleyen Can, Fabio Borini ve Fatih Terim hakkında da konuştu. İşte detaylar...

"Kendimi geliştirmeye çalışıyorum"

-Neler yapıyorsunuz hocam?

"Kendimi geliştirmeye çalışıyorum. İşimiz gereğince de Avrupa'nın beş büyük ligi ve Türkiye ligi olsun gidip stadyumlarda maçları canlı izlemeye, takip etmeye çalışıyorum."

"Türkiye'yi, Avrupa'da temsil etmek istiyorum"

-40 yaşındasınız şu an kendinizi nerede ve nasıl görüyorsunuz?

"Şu an işin çok başındayım. Kendimi gelişmekte olan antrenörler arasında görüyorum. Büyük hedeflerim, ideallerim var Türkiye'de iyi takımlarda büyük başarılar yakalayıp Avrupa'da Türk teknik direktör olarak Türkiye'yi temsil etmek istiyorum en büyük hedefim o. İnşallah Avrupa'da çalışma fırsatı bulan bir Türk teknik direktör olabilirim."

İlgini Çekebilir
İşte Fenerbahçe'nin görüştüğü teknik adam!
Habere Git

-Başarılı mısınız kendi gözünüzden?

"Başarılıyım. Ekibimizle beraber güzel işlere imza attık, önemli hedeflerimiz var. Planı, programı, organizasyonu olan güzel kulüplerde çalışmak istiyoruz. Umarım bunu başarabilirim. Kendimizi daha çok geliştirerek. Güncel konuları takip ederek inşallah iyi bir antrenör olacağım."

"Genç jenerasyonun ben çok başarılı olacağına inanıyorum"

-Eski jenerasyon ve yeni jenerasyon diye yeni farklılık oluştu aslında. Siz buna katılıyor musunuz böyle bir farklılık var mı?

"Gelişmekte olan bir antrenör portföyü çıkmaya başladı. Önemli antrenörlerimiz da var tabii ki, yıllardır olan duayen antrenörler. Biz onlara çok büyük saygı duyuyoruz. Ama bu genç jenerasyonun ben çok başarılı olacağına inanıyorum, önümüzdeki bu 5-10 yıl içinde Avrupa'da mutlaka takım çalıştıracaklarına inanıyorum. Bu bir kişi değil dört beş kişi de çıkabilir."

"Önümüzün açık olacağına inanıyorum"

-Bu zamana kadar Fatih Terim dışında Avrupa'ya hoca gönderemedik, sebebi neydi, şimdi ne oluyor da Avrupa'ya hoca gönderme hedeflerimiz var bu kadar, o dönem neden olmadı?

"Evet Fatih Terim hocamız gitti Avrupa'ya. Fiorentina, Milan çok önemli kulüplerde çalıştı. Maalesef kulüplerimizin Avrupa'da başarılı olamamasını yıllardır büyük bir etken olarak görüyorum. Ama genç jenerasyon antrenörlerin kendilerini geliştirmesiyle çok önemli yerlerde çalışacaklarına ve bundan sonra önümüzün açık olacağına inanıyorum."

İlgini Çekebilir
G.Saray'ın Ankaragücü maçında vereceği prim belli oldu!
Habere Git

"Bayern'i hayallerimdeki, ufkumdaki en önemli takım olarak görüyorum"

- Sizin hedefleriniz neler bu konuda, hangi ligi kendinize yakın görüyorsunuz?

"İngiltere Premier Ligi'ni çok beğeniyor ve takip ediyorum. Ama benim ideallerimde her zaman Almanya Bundesliga'da Bayern Münih var. Bayern'i hayallerimdeki, ufkumdaki en önemli takım olarak görüyorum. İnşallah bunu bir gün, önemli bir yakın zaman da olur, 5-10 yıl içinde başaracağıma inanıyorum. Çünkü bu iş hayallerle başlıyor, hedeflerle başlıyor. Hayal kuramazsanız hiçbir işte başarılı olamıyorsunuz benim de en büyük hedefim bu."

-Karagümrük serüveninizi nasıl anlatırsınız bize?

"Zaten futbolcuyken kafamda her zaman teknik direktörlük yapmak vardı. Her zaman notlarımı alıyordum. PTT 1. Lig'de antrenör olarak başladığımda Ömer Erdoğan hocayla, Cüneyt Dumlupınar hocayla ve Giray Bulak hocayla yardımcı antrenörlük yaptım. Ömer hocanın ayrılmasının ardından Karagümrük takımıyla son sekiz hafta teknik direktörlük yaptım."

"Planlarımı kurgulamıştım kafamda"

-Çok büyük stres değil mi hocam, hedefler var ve ilk teknik direktörlük deneyiminiz.... Nasıldı?

"Yardımcı antrenör olduğum için oyuncularla birebir olarak çok iyi ilişkilerim vardı. Ne yapacağımı da biliyordum. Planlarımı da kurgulamıştım kafamda. Planlarım doğrultusunda Karagümrük takımını son 8 haftada ekibimizle beraber Süper Lig'e çıkardık. Bizim için de çok büyük başarıydı ve Süper Lig'de aynı şekil devam ettim."

İlgini Çekebilir
Verstappen, Monako'da prensliğini ilan etti!
Habere Git

-Peki hocam Karagümrük'ün bugün Süper Lig'deki istikrarının temellerini attığınıza inanıyor musunuz?

"O sezon kırılma sezonuydu, çıkmamız gerekiyordu, iyi yatırım yapılmıştı. İyi futbolcular vardı Süper Lig'de de zaten 3 yılda istikrarlı şekilde devam ediyorlar. Ondan sonra da zaten Farioli hoca, Volkan hoca, Pirlo hoca gibi önemli hocalarla çalışmaya başladılar. Aynı istikrar aynı felsefe kırılmadan devam ediyor."

"Süleyman Hurma'nın projelerine çok inandılar"

-Karagümrük'te İtalyan hegomonyası var diyebiliriz, çok önemli oyuncular var. Sizin döneminizde çok önemli oyuncular geldi. Biglia geldi, İtalyan değil ama İtalya'dan geldi. Viviano geldi, Bertolacci geldi, Borini geldi. Hep kariyerli oyuncular. Bu İtalyan hegomonyasını neye bağlayabiliriz ve bu kadar önemli yıldızları Karagümrük gibi tesisleri olmayan takıma gelmeye nasıl ikna ettiniz?

"Onlar Süleyman Hurma'nın projelerine çok inandılar. Tabii bunlar çok önemli, profesyonel, önemli kulüplerde oynamış oyuncular."

-Yeni başlamış biri olarak çok rahatlatmıştır sizi...

"Benim için de çok büyük tecrübe oldu, beni de çok rahatlattı. Lucas Biglia dediğimizde Arjantin Milli Takımı'nda Messi'nin önünde kaptan çıkan adamdı. Fabio Borini Chelsea'de, Liverpool'da, Roma'da, Milan'da oynamış çok önemli kariyer. Bunlar plan programa, kulübün felsefesine inanarak buraya gelmeye ikna oldular. Hepsi de vizyonlu oyunculardı. Karagümrük takımının vizyonunun gelişmesine katkıda bulundular."

İlgini Çekebilir
"O maçı kazanamazsak ligde oynamanın bir anlamı kalmayacak"
Habere Git

"Borini lastikleri demirlere bağlayıp orada çalışıyordu"

-Karagümrük'ün tesisleri yetersiz dedik. Fitness salonu olmadığı için Borini'nin farklı şekilde çalışmalar yaptığını duyduk. Bunların gerçeklik payı var mıdır, anlatmak ister misiniz?

"Karagümrük Stadı'nda antrenman yapıyorduk, dediğiniz gibi fitness salonumuz yoktu. Borini lastikleri demirlere bağlayıp orada çalışıyordu. Demek ki istediğiniz zaman futbolcunun içinden gelmesiye oradaki şartlara uyum sağlayarak elinden gelenin en iyisini verebiliyor. Bazıları kendi sitede oturdukları zaman kendi özel hocasıyla fitness antrenmanı yapabiliyorlardı. Hepsi büyük profesyonellerdi."

-Borini, 'Ben yıldızım, tesislerde bu imkan yok' deyip çalışmayabilirdi...

"Bazen Türk oyuncular bunu yapabiliyor. Ancak Avrupa görmüş en üst düzeydeki oyuncular her zaman vücutlarını en üst düzeyde tutmak zorundalar çünkü işleri bu. En iyisini vermek zorundalar, en iyi antrenmanı yapmak zorundalar, kendilerini her zaman en üst düzeyde sahaya sürmek zorundalar. Onların profesyonel yapıları, kültürleri, kafa yapıları bizden biraz daha farklılar."

"Borini en iyi performansını bu sene gösterdi"

-Borini, Diagne ile beraber bu sezonun en flaş isimlerinden. İkisi bu sezon 20'şer golden fazla attılar, hatta asistlerle beraber yaklaşık 60 gol katkıları var. Sürpriz mi?

"Hiç sürpriz değil. Diagne çok kaliteli oyuncu. Galatasaray ve Kasımpaşa'dan da biliyoruz ki bu ligde 15-20-25 arası gol atan oyuncu. Borini de en iyi performansını bu sene gösterdi. Önceki yıllarda şanssızlıklar, sakatlıklar geçirdi, bir türlü performansını sergileyemedi. Enteresandır Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş'ın gözlerinin önündeki bu kadar iyi oyuncuyu görememesi çok tuhaf. Hem defansif hem ofansif olarak iyi bir oyuncu ve inanılmaz profesyonel. Hocasına ve kulübüne sıkıntı yaratmayan, saha da yüzde 100'ünü veren futbolcunun transfer yapamaması bana da ilginç geliyor. Skor ve gol olarak Diagne ile Karagümrük takımını sırtlıyorlar."

İlgini Çekebilir
PSG kalecisi hastanelik oldu!
Habere Git

"Borini'nin kalacağına inanmıyorum"

-Önümüzdeki sezon dört büyüklerin Borini ile ilgilendiği biliniyor.

"Bu sezon kaçırabilirler, İtalya'ya transfer olabilir tekrar. Yaşı da çok yok 31-32 yaşında bize de 29 yaşındayken geldi. Milan'dan 6 ay top oynamamış şekilde geldi. İnanılmaz profesyonel kendini fit tutmuş, geldi zaten golleriyle asistleriyle lige damga vurmuştu ama bu sene kalacağını inanmıyorum bizim ülkemizde."

-Tabir-i caizse 'Hoca öğüten' bir kulüp Kasımpaşa. Çok sık hoca değiştiriyorlar. Sizce Kasımpaşa kararı doğru zamanda, doğru tercih miydi Şenol Can için?

"Kasımpaşa çok modern bir kulüp. Tesis anlamında yönetim anlamında. Her sene Avrupa liglerine oynaması gereken bir kulüp. Fakat antrenör sirkülasyonu olduğu için, sistem organizasyon felsefede biraz eksiklikler olduğu için bazen başarılı olunca bile dışarı çıkabiliyorsunuz. Bence antrenörlerimizin de kulüplerimizin de felsefesi olması gerekiyor. Metodları olması gerekiyor."

"Büyük takımlara kontratak hocası getiremezsin"

-Kulüplerin oyun felsefesine göre hoca belirlemesi gerekiyor.

"Bravo aynen öyle. Büyük takıma Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş'a hoca getirmek istiyorsan kontratak hocası getiremezsin. Kontratak hocası getirirsen başarılı olamazsın çünkü bu büyük takımlar üçüncü bölge oyunu, daha fazla önde oynamak isteyen takımlar. Sen de ona göre felsefesi olan büyük hoca getirmek zorundasın. Kulüplerimiz böyle yönetilmeli böyle tercih etmeli bence."

-İkinci Kasımpaşa döneminde bence ayrılık sürprizdi. Bizim beklemediğimiz bir ayrılıktı medya olarak. sizce sürpriz miydi, şaşırdınız mı?

"Ben de çok şaşırmıştım güzel bir sürecimiz vardı. Oyuncularla beraber güzel bir ahenk yakalamıştık. İki üç transferle ligi 9. 10. 11. bitirebilirdik çok rahat şekilde. Fakat kulüp Dünya Kupası'na girmeden konuşmak istedi benimle, böyle bir istekleri oldu. Böyle bir karar alınınca saygı duyduk biz de profesyonel olarak sonuçta biz de orada çalışanız. Onlara da başarılar diliyorum umarım hedeflerine ulaşırlar."

-Daha önceki röportajınızda Lazio ve Roma'ya eğitim almaya gideceğim Sarri ve Mourinho ile görüşme içerisinde olmak istiyorum demiştiniz bunu gerçekleştirdiniz mi?

"Programını yapmıştım Sarri çok beğendiğim, Napoli'den takip ettiğim bir teknik direktör. Tam biletlerimi almıştım fakat Kasımpaşa ile tam o sırada tekrar bir görüşmem oldu, sürpriz bir şekilde orayla anlaştıktan sonra orayı erteledim. Şimdi yakın zamanda tekrar İngiltere olur, Almanya olur, İtalya olur, tekrar bir seyahat planlıyorum."

"Pep Guardiola'yı beğeniyorum"

-Avrupa'da en beğendiğiniz hoca?

"Pep Guardiola'yı beğeniyorum. Son dönemde Arteta... Zaten aynı felsefedeler, aynı düşünceye sahipler. Oyuna değer katan önemli teknik direktörler. Nagelsmann'ı çok beğeniyorum o da genç jenerasyon antrenörlerinden."

"Fatih Terim'i rol model olarak almışımdır kendime"

-Türkiye'de en beğendiğiniz hoca?

"Duruşuyla, karakteriyle, konuşmasıyla Fatih Terim'i sayabilirim. O bizim için rol model. Avrupa'da da çalıştı, Milan'da Fiorentina'da milli maç seyreder gibi maçlarını seyrederdik, heyecan duyardık. Fatih Terim'i rol model olarak almışımdır kendime."

"Eren Elmalı Avrupa’da oynayabilecek bir sol bek"

-Muleka ve Eren Elmalı'yı da sormak istiyorum. Sizin eski öğrencileriniz, Muleka, Beşiktaş’a gitti, Eren Elmalı da bence potansiyeline Trabzonspor’da ulaşamadı. siz eski öğrencileriniz hakkında neler söylemek istiyorsunuz?

"Eren Elmalı Avrupa’da oynayabilecek bir sol bek. Türk Milli Takımı’na da zaten gidiyor, çok önemli yeteneğe, potansiyele sahip. Çok dinamik, ofansif-defansif önemli bir oyuncu. Bence Avrupa’da oynayacak. Bu sene Trabzonspor’un kırılıganlığından dolayı bir türlü performansını sergileyemedi ama yaşı çok genç."

"Muleka, Beşiktaş'ta özgüvenini yitirdi"

"Muleka da bence daha çok açık oyuncusu. Kapalı takımlarda daha rahat oynayabilecek bir isim çünkü Beşiktaş her zaman önde oynadığı için orada kreatiflik, bire birde adam geçen, şut atabilen, daha kaliteli oyunculara ihtiyacı var. O biraz arkada kaldı, özgüvenini de yitirdi. Özetle Muleka daha çok açık alan oyuncusu. Beşiktaş’ta bu konuda zorlanmış olabilir. Birkaç maçta taraftar tepkisinden dolayı duygusallıktan geri çekmiş olabilir ama çok genç oyuncu inşallah ilerde başarılı olabilir."

Senin için hazırladığımız haberler