6 saniye kuralının kurbanları! Finale ramak kalmıştı ama...

22.06.2020 - 11:04 | Son Güncellenme: 22.06.2020 - 11:28

Galatasaray - Gaziantep maçında hakem Alper Ulusoy'un 6 saniye kuralını uygulaması tartışmaları beraberinde getirdi. Bu kural Süper Lig'de en son ne zaman uygulanmıştı? Dünyada örnekleri var mı? 6 saniye kuralı neden ve ne zaman getirildi? İşte detaylar...

6 saniye kuralının kurbanları! Finale ramak kalmıştı ama...

Mert ELAM-AJANSSPOR

Galatasaray, Gaziantep ile 3-3 berabere kalarak şampiyonluk yolunda önemli bir yara aldı. Son dakikada verilen endirekt serbest vuruş kararı sarı kırmızılıları bir hayli sinirlendirdi.

Kaleciye 6 saniye kuralı ilk olarak 1997 yılında getirildi. Peki neden IFAB böyle bir kural getirme ihtiyacı hissetti?

Olimpiyat oyunlarında kaderin değiştiği AN (Video)
6 saniyenin en çok yankı bulduğu maç 

6 saniyeden önce 4 adım kuralı vardı!

Bundan önce kaleciler için 4 adım kuralı bulunuyordu. Kaleciler topa sahip olduktan sonra oyunu iyice soğutuyorlardı ve IFAB da bunun önüne geçmek için 1982'de bu kuralı koydu.

Bardağı taşıran son damla Zoff oldu!

Bu kuralın koyulmasına sebep olan kaleci ise İtalyan efsane Dino Zoff'tu. 1982 Dünya Kupası şampiyonu İtalya'nın kalesini koruyan Zoff çok fazla zaman geçirdiği için böyle bir uygulamaya gidilme ihtiyacı hissedilmiş.

Buna göre kaleciler 4 adım öncesinde, esnasında ve sonrasında topu elleri ile kontrol altına aldığı sırada onu tutarak, zıplayarak veya havaya atıp tutarak ve topu bırakarak oyuna atmadan önce herhangi bir yöne doğru dört adımdan fazla atarsa endirekt serbest vuruşla cezalandırılır.

1997'de ise 6 saniye kuralına geçildi.

Süper Lig'de 6 saniye kuralı en son ne zaman uygulandı?

Süper Lig'de 6 saniye kuralının en son uygulandığı maç ise 2009'daki Galatasaray - Sivasspor mücadelesi. 45'te Galatasaray 1-0 öndeyken hakem Bülent Yıldırım, kaleci Petkovic'in topu 6 saniyeden fazla tuttuğunu tespit ederek endirekt serbest vuruş kararı verdi. Petkovic topu 15 saniye civarında elinde tutmuştu. Kewell o pozisyonu gol yaparak Galatasaray'ı 2-0 öne geçirmişti. Maç da Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğü ile sona ermişti. 

Teknik direktör, hakemi haklı bulmuştu!

O dönem Sivasspor'un teknik direktörü olan Muhsin Ertuğral maçtan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Petkovic elinde topu fazla tuttu. Hakem haklıydı. Ama hakemin üzerine yürümek ve tepki göstermek hataydı. Bunlardan kurtulmamız gerek. Bizim oyuncularımıza yakışmıyor."

(Fatih Terim'den 6 saniye kuralı açıklaması!)

Liverpool'da Mignolet sahnede! 22 saniye...

Avrupa futbolundaki en son örnek 27 Kasım 2015'teki Liverpool - Bordeaux maçında yaşanmıştı.

Maç 0-0 iken Liverpool kalecisi Simon Mignolet topu yaklaşık 22 saniye elinde tuttu. Maçın İsrailli hakemi Alon Yefet de endirekt serbest vuruşu kararı verdi. Topun başına Plasil - Siavet ikilisi geçti. Plasil'in dokunuşunda Saivet şutu çekti ve Bordeaux 1-0 öne geçti.

Liverpool ikinci yarıda bulduğu iki golle maçı 2-1 kazanmasını bildi.

Klopp pozisyonu tiye aldı!

Jürgen Klopp maçtan sonra aleyhlerine verilen endirekt serbest vuruşla ilgili güldüren bir göndermede bulundu. Alman teknik adam, bir gazeteci sorusunu yöneltmeden önce çok bekleyince, gülerek "Simon Mignolet'in topa vurmadan önce beklediği kadar bekliyorsun" dedi.

Olimpiyat Oyunları'nın kaderini değiştiren karar!

Uluslararası arenada 6 saniye kuralının en çok yankı bulduğu maç 2012'de oynandı. 

2012 Olimpiyat Oyunları yarı finalinde ABD ile Kanada Kadın Milli Takımları karşı karşıya geliyordu. Maç 3-2 Kanada'nın üstünlüğü ile giderken hakem Christiana Pedersen, Kanada kalecisi Eric McLeod'un topu 6 saniyeden fazla tuttuğuna hükmederek ABD lehine bir endirekt serbest vuruş verdi. Serbest vuruşta top Kanadalı oyuncunun eline çarpınca hakem bu sefer penaltı noktasını gösterdi. Abby Wambach golü atarak skoru 3-3'e getirdi ve maç uzatmaya gitti. 122'de ise ABD Morgan'la 4-3'ü bularak finale yükseldi.

ABD finalde de Japonya'yı 2-1 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.

2014'te Philadelphia Union ile New York Red Bulls arasında oynanan hazırlık maçında da philadelphi lehine bir endirekt serbest vuruş çalınmıştı. 

Senin için hazırladığımız haberler