A Milli Takım’ı Dünya Kupası yolunda bekleyen ihtimaller neler?

15.10.2024 - 14:39 | Son Güncellenme: 15.10.2024 - 14:44

UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup'ta son olarak İzlanda'yı mağlup eden ve yoluna lider olarak devam eden A Milli Takım'ı Dünya Kupası yolunda neler bekliyor? İşte detaylar...

A Milli Takım’ı Dünya Kupası yolunda bekleyen ihtimaller neler?

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

A Milli Takım, Uluslar B Ligi 4. Grup maçında İzlanda’yı deplasmanda 4-2’lik skorla devirerek grupta ilk iki sırayı garantiledi. Bununla birlikte Türkiye, grubu ikinci sırada tamamlasa bile A Ligi’ne yükselmek için bir fırsat daha yakalayabilecek.

Uluslar Ligi’nin yeni statüsüne göre artık A Ligi’nin üçüncü bitiren takımlarla B Ligi’ni ikinci bitiren takımlar Mart ayında içeride ve dışarıda olmak üzere bir play-off turu oynayacaklar. Aynı uygulama B ve C ligleri arasında da yapılacak. Dolayısıyla üst ligde gruplarını üçüncü bitiren takımlar ligden düşme tehlikesini yaşamaya devam ederken, bir alt ligdeki ikinciler de bir üst lige çıkabilme umudu taşıyacak.

Uluslar Ligi’nin sunduğu bir diğer havuç ise Dünya Kupası katılımı için 1 takımlık kontenjan sunması. Uluslar Ligi’nde grup birincisi olan en iyi dört takım, eğer Dünya Kupası eleme gruplarında ilk ikiye giremezlerse, Dünya Kupası Uluslar Ligi play-off turunda oynama şansına sahip olacak. Ayrıca A Ligi’nde ilk iki sırayı alanlar turnuvaya çeyrek finalden itibaren devam ederken 8 takımın tamamı Dünya Kupası elemeleri kura çekiminde dünya sıralamasındaki yerleri ne olursa olsun ilk torbada yer alacaklar.

Dünya Kupası 2026’dan itibaren 48 takımla oynanacağı için Avrupa’nın kontenjanı 13’ten 16’ya çıkartıldı. Eleme gruplarında grup sayısı da 8’den 12’ye çıktı. Elemelerde altı grup dörder diğer altı grup da beşer takımdan oluşacak. Türkiye’nin şimdiden ikinci torbayı garantilediği kura çekiminde Mart ayında play-off oynayacak 24 takımdan birçoğu ile Uluslar Ligi’nde yarı finale kalacak dört takım haziran ayında final turnuvasında oynayacakları için dörtlü gruplara yerleştirilecek ve onlar için eleme grubu maçları 2025 Eylül ayında başlayacak. Beşli grupların eleme maçları ise onlar daha fazla maç yapacağı için Mart ayında start alacak.

Türkiye’yi bekleyen ihtimalleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Uluslar Ligi grup birincisi: Doğrudan A Ligi’ne yükselme, Dünya Kupası Uluslar Ligi play-off’u oynama ihtimali (en iyi dört birinciden biri olmak kaydıyla). Dünya Kupası eleme gruplarında beşli grupta yer alma.

Uluslar Ligi grup ikincisi: A Ligi’ne yükselme play-off turunda oynama şansı. Dünya Kupası elemelerinde dörtlü grupta yer alma.

Dünya Kupası eleme grubu birinciliği: Doğrudan 2026 Dünya Kupası katılımı.

Dünya Kupası eleme grubu ikinciliği: Diğer grup ikincileri ile üç takımın daha belirleneceği play off turunda oynama şansı.

Uluslar Ligi play off turu: Uluslar Ligi birincisi olarak en iyi dört birinci içinde yer alıp bu dört takımla oynanacak play-off turu ile Dünya Kupası’na gitme şansı.

Senin için hazırladığımız haberler