FIFA'daki rüşvet skandalında yeni gelişme!

07.04.2020 - 00:47 | Son Güncellenme: 07.04.2020 - 18:40

FIFA'daki rüşvet skandalında yeni gelişme!

FIFA'daki rüşvet skandalı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı! Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'nın paylaştığı iddianameye göre; birkaç FIFA yönetim kurulu üyesi 2018 ve 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkeleri belirlemek için düzenlenen oylama öncesinde rüşvet aldı.

AJANSSPOR - HABER

İddianamede, Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası ve 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası için 2 Aralık 2010'da İsviçre'nin Zürih kentinde FIFA İcra Komitesi tarafından oylama yapıldığı hatırlatıldı.

Rusya'nın ikinci turda oy çokluğu ile, Katar'ın da dördüncü turda oy çokluğu ile dev organizasyonu düzenleme hakkı kazandığı vurgulandı.

Birkaç yönetim kurulu üyesinin ise kullanacakları oylar ile ilgili rüşvet aldığı belirtildi.

Brezilya'nın eski futbol federasyonu başkanı Ricardo Teixeira ve şu an hayatta olmayan eski CONMEBOL Başkanı Paraguaylı Nicolas Leoz'un Katar lehine oy kullanması için rüşvet aldıkları belirtildi. Arjantinli pazarlama şirketi Torneos Competencias'ın eski başkanı Alejandro Burzaco, 2017 yılında Fifa yürütme komitesindeki üç Güney Amerikalı'nın, ABD'ye karşı final oylamasında Katar'ı desteklemek için milyon dolarlık rüşvet aldığını doğruladı.

2011'e kadar FIFA Başkan Yardımcısı ve CONCACAF Başkanı olarak görev yapan Trinidadlı Jack Warner'ın Rusya lehine oy kullanması için 5 milyon dolarlık rüşvet ödemesi aldığı, FIFA İcra Komitesi'nin eski bir üyesi olan Guatemalalı futbol yöneticisi Rafael Salguero'nun da Rusya'ya oy vermesi karşılığında 1 milyon dolarlık ödeme sözü aldığı kaydedildi. Söz konusu iddianamede rüşvet parasının Kıbrıs ve İngiliz Virgin Adaları'ndan olmak üzere 10 ayrı hesap üzerinden dolaştırılarak verildiği kaydedildi,

Bugüne kadar 26 kişi mahkum oldu

FBI New York ofisinden William F Sweeney Jr, “Uluslararası futboldaki vurgun ve rüşvet on yıllardır derinlemesine ve yaygın olarak biliniyor. Futbola büyük zarar veren hileler yapıldı" dedi. İlk iddianameler Mayıs 2015'te açıklandığından beri, eski FIFA İcra Kurulu  üyesi ABD'li Chuck Blazer de dahil olmak üzere 26 kişi mahkum oldu. eski futbol yetkililerinden birçoğu kamuya açıklanan 26 suçlu memnuniyet duydu. Conmebol başkanı, Paraguay'dan Juan Ángel Napout ve Brezilya federasyon başkanı José Maria Marin duruşmaların ardından mahkum edildi. Eski 21st Century Fox yöneticilerinden Hernan Lopez ve Carlos Martinez de yayın hakları teklif bilgilerini almak için Conmebol yetkililerine ödeme yapmakla suçlanıyor. 

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler