ABD-İran maçı öncesi büyük gerginlik! Bayrak krizi

Cüneyt Muharremoğlu
28.11.2022 - 13:01 | Son Güncellenme: 28.11.2022 - 13:53

ABD futbol takımın resmi hesabı, İslam Cumhuriyeti sembollerini kaldırarak İran bayrağını paylaştı. İran, FIFA'ya ABD'nin turnuvalardan yasaklanması için başvuruda bulunacak.

ABD-İran maçı öncesi büyük gerginlik! Bayrak krizi

AJANSSPOR HABER

Katar'da devam eden 2022 Dünya Kupası'nda gruptan çıkma konusunda en büyük çekişmelerden biri B Grubu'nda yaşanıyor. İngiletere'nin 4 puanla lider olduğu grupta İran'ın 3, ABD'nin iki puanı bulunuyor.

Grupta son maçlar

Grupta son maçlar yarın 22.00'de yapılacak. İngiltere, 1 puanla grup sonuncusu Galler'le oynarken kritik maçta İran ile ABD karşı karşıya gelecek. Karşılaşmalar aynı saate başlayacak.

ABD'nin paylaşımı ortamı gerdi

Gruptan çıkan takımı belirlemede kritik olan İran -ABD maçı öncesi ABD'nin sosyal medya nesabından yapılan paylaşım ortamı gerdi. ABD Milli Takımı'nın resmi sosyal medya hesabı, Dünya Kupası fikstürünü paylaşırken İran bayrağının ortasında ve kırmızı ile yeşil çizgilerin uçlarında yer alan İslam Cumhuriyeti sembollerini kaldırdı.

İlgini Çekebilir
Katar'da sosyal medya fenomenin başı dertte! Hapse girebilir
Habere Git

İran, FIFA'ya şikâyet edecek

İran, sosyal medya paylaşımına büyük tepki göstererek ABD'yi FIFA'ya şikâyet edecek. İran resmi ajansı, ABD'nin 10 maç turnuvalardan yasaklanması için başvuru yapılacağını açıkladı. 

İran bayrağındaki sembol ne anlama geliyor?

İran bayrağında yeşil ve kırmızı şeritlerin ucunda 22 adet Kufi yazı karakterinden oluşan Allahu Ekber yazıyor. Ayrıca bayrağın ortasında, "Lâ İlahe illallah" (Allah'tan başka ilah yoktur) manasına gelen bir sembol bulunuyor.

ABD protesto için yapmış

ABD'nin bu paylaşımı,22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "kıyafet kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi üzerine yapılan İran'daki protestolara destek vermek için gerçekleştirdiği öğrenildi. ABD resmi hesabı, daha sonraki paylaşımlarında İslam sembollerinin yer aldığı İran bayraklarını kullandı.

Fransa'da İran, ABD'yi yenmişti

İran ile ABD arasında 1980'deki İslam devriminden bu yana siyasi gerilim bulunuyor. İki takım Fransa'da yapılan 1998 Dünya Kupası'nda karşı karşıya gelmiş ve maçtan 2-1 İran galip ayrılmıştı. İki takım turnuvadan elenmesine karşın İranlı futbolcular sahada bayraklarla zafer kutlaması yapmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler