Para Masa Tenisçiler Abdullah Öztürk Ve Nergiz Altıntaş Öğrencilerle Buluştu

İsa Kethüda
03.12.2022 - 15:25 | Son Güncellenme: 03.12.2022 - 15:28

Tenis haberleri... Milli para masa tenisçiler Abdullah Öztürk ile Nergiz Altıntaş, öğrencilerle bir araya geldi. İşte haber ile ilgili detaylar...

Para Masa Tenisçiler Abdullah Öztürk Ve Nergiz Altıntaş Öğrencilerle Buluştu

Atael Koleji'nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen panel, paralimpik şampiyonu Abdullah Öztürk ve paralimpik oyunları 3'üncüsü Nergiz Altıntaş'ın başarılarının anlatıldığı video gösterimiyle başladı.

2 sporcu başarılarını anlattı

Spora başlama süreçlerini ve yaşadıkları başarıları anlatan milli sporcular, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Organizasyon milli sporcuların, sınıflarının masa tenisinde birinci ve ikincisi öğrencilerle maç yapmasıyla sona erdi.

Masa Tenisi: Nasıl Oynanır, Kuralları Nelerdir?

Masa tenisinin tarihi 20. yüzyılın başlarına kadar dayanmaktadır. İngiltere’de orta-üst sınıf mensuplarının eğlenceli vakit geçirmek için günlük eşyalarla oynamaya başladığı oyun için zamanla ticari masa tenisi malzemeleri satılmaya başlanmıştır. Oynarken çıkan sese ithafen pinpon olarak da adlandırılan bu eğlenceli spor, 1988 yılı Yaz Olimpiyat Oyunları itibariyle olimpiyat sporları arasında yerini almıştır. Önceleri, çoğunlukla Avrupa’da yaygın olarak oynanan masa tenisi günümüzde en çok Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde popülerdir. Oyunda amaç, bir raket aracılığıyla topa vurarak rakibin tarafına göndermek, topu karşı tarafta sektirmek ve rakibin topa vuramamasını veya topu kurallara uygun şekilde sizin tarafınıza gönderememesini sağlamaktır.

Masa Tenisi Ekipmanları

Masa tenisi, ortadan bir file ile iki eşit bölmeye ayrılmış düz bir tenis masası üzerinde oynanır. Masa tenisi masası uzunluğu 2.74 metre, genişliği 1.525 metredir ve yerden 76 santimetre yüksekte durur. Masa tenisi raketi genelde ahşap malzemeden yapılmıştır ve yaklaşık 17 santimetre uzunluğundadır. Raketin iki tarafı da kauçuktur fakat genellikle taraflar farklı renklerdedir. Böylece oyuncu yumuşak veya hızlı atış yapmak istediğinde raketin hangi yüzünü kullanacağını ayırt edebilir. Masa tenisi topu özellikleri arasında en önemlisi hafif olmasıdır, böylece topun hava sürtünmesi artar ve izleyenlerin gözle takibi kolaylaşır. Top yaklaşık 2.7 gram ağırlığındadırlar ve günümüzde hammaddesi plastiktir.

Masa Tenisi Kuralları

Masa tenisi tek veya çift olarak (birer kişilik veya ikişer kişilik taraflar) oynanabilir. Oyun her zaman bir tarafın servis atışı yapmasıyla başlar. İlk olarak bir yazı tura atılır ve bunu kazanan kişi kimin servis atacağını, kimin ilk karşılamayı yapacağına karar verme hakkını kazanır. Servis atacak kişi topu avcu açık şekilde tutar, havaya atar ve raketiyle vurarak filenin diğer tarafında topun sekmesini sağlar. Topun kendi tarafınızda masaya değeceği tek atış, servis atışıdır. Bunun dışında her zaman top rakibinizin tarafına düşmelidir. Her iki sayıda, sayıyı kimin yaptığına bakılmaksızın, servis yapan taraf değişir.

Masa tenisi oynarken topu rakibinizin tarafına geçirdiğinizde, eğer rakibiniz karşılık veremezse puan kazanırsınız. Rakibiniz karşılık verdiğinde fakat top sizin tarafınıza geçmediğinde, fileye takıldığında veya rakibiniz top sekmeden topa vurduğunda yine puan kazanırsınız. Rakibinizin her hatası için kazandığınız puan 1’dir. Puan kazanmak için taraflar, topa güçlü bir şekilde vurabilir ve böylece rakibin karşılık verememesini sağlayabilirler.

Kurallara göre masa tenisinde oyunu kazanmak için taraflardan birinin 11 puana ulaşması gereklidir. Fakat oyun skoru 10-10 ise kazanmak için rakibinizle aranızda 2 puan fark oluşturmanız gerekir. Her oyun sonunda rakipler sahada taraf değiştirmelidir. Kesin bir kural olmamakla ve her müsabakada değişebileceği gibi tekli oyunlarda genelde 7 oyun, çiftlilerde ise 5 oyun oynanır ve en fazla kazanan taraf maçın galibi ilan edilir.

Masa tenisi her yaştan insanın oynayabileceği, reflekslerinizi ve koordinasyonunuzu geliştirmenizi sağlayacak bir spordur. Üstelik ekipmanları oldukça ulaşılabilir olduğundan, evinizde veya iş yerinizde verdiğiniz bir molada dahi masa tenisi oynayabilirsiniz. İster eğlenceli vakit geçirmek ister başarılı bir oyuncu olmak için masa tenisi oynamak istiyor olun, Yalı Spor her zaman yanınızda! Yalı Spor’u ziyaret ederek kendinize özel bir masa tenisi raketi ve masa tenisi topu edinebilirsiniz.

Senin için hazırladığımız haberler