Adı Van Neijips olsa Tümer Metin onu halı sahaya çağırırdı!

30.12.2020 - 16:40 | Son Güncellenme: 30.12.2020 - 16:51

Beşiktaş haberleri... Beşiktaş Necip Uysal, hocası ne görev verse, onu elinden geldiği kadarıyla en iyi şekilde yapmaya çalışır. İdeal mevkisi önliberodur. Ama yeri geldi sağ bek de oynadı, stoper de. Eski Beşiktaşlı Tümer Metin, onun için "Çok çalışkan bir futbolcudur ama ben halı saha maçına Necip'i çağırmam" dedi. Daha sonra bu halı saha benzetmesinden ötürü özür diledi. İşte detaylar...

Adı Van Neijips olsa Tümer Metin onu halı sahaya çağırırdı!

Erdal CÖMERT-AJANSSPOR

Günümüzde bir futbol takımında gözlerini açıp, kariyerini orada noktalayan oyuncu sayısı bulmak neredeyse olanaksız. Hele de üç büyüklerde...

Eskilerden akla ilk gelen isimler Beşiktaş'tan Rıza Çalımbay, Galatasaray'dan da Bülent Korkmaz'dır..

Bugünse, altyapısından yetişip A takımında oynayan ve başka bir takımın formasını giymeyen faal futbolcuların başında Necip Uysal geliyor.

2009'dan bu yana Beşiktaş A takım bünyesinde bulunan Necip Uysal, hep tartışıla geldi. Evet yetenekleri kısıtlı bir futbolcu. Ama onu diğer bir çok futbolcudan farklı kılan ve belki de bu yüzden gelen her teknik adamın yanımda bulunsun demesine sebep olan önemli özellikleri var.

  • -Çok çalışkan
  • -Disiplinli
  • -Özverili
  • -Şikayet etmez
  • -Küsmez
  • -Kavga etmez

Nerede oynanması istendiyse oynadı

Necip Uysal, hocası ne görev verse, onu elinden geldiği kadarıyla en iyi şekilde yapmaya çalışır. İdeal mevkisi önliberodur. Ama yeri geldi sağ bek de oynadı, stoper de...

Hem çok kritik maçlarda da bu pozisyonları üstlendi. "Benim yerim burası değil, burada oynayıp perişan olmak istemiyorum" demedi.

Formayı üstüne geçirdi ve sahaya çıktı. Tek tek maçları mercek altına alınsa laf edilmeyecek performanslar ortaya koyduğu görülecektir. Bir vasatı vardır. Ancak özveri ve adanmışlıkta her daim 10 numaralık performanslar ortaya koyar.

Tümer Metin onu halı sahaya götürmez ama

Gelin görün ki 40 maç oynasa sadece bir maçta bir hata yapsa, tüm sezon o konuşulur. Bu tür oyuncuların yaptığı iyi şeyler değil, hataları her daim öne çıkar. O yüzden de ağızlarıyla kuş tutsalar da nafile. Eski Beşiktaşlı Tümer Metin, onun için "Çok çalışkan bir futbolcudur ama ben halı saha maçına Necip'i çağırmam" dedi. Daha sonra bu halı saha benzetmesinden ötürü özür diledi.

Halı saha benzetmesiyle Metin esasen çok yetenekli futbolcuları kast ediyor. Bir nevi top cambazlarını... İyi ama Süper Lig'de kaç tane cambaz var ki? Veya bir çok cambaz gördük şimdi şahbaz olmuş! Necip Uysal bir mevzi topçusudur. Görev adamıdır ve futbolda onlara da çok ihtiyaç vardır. Malumdur bu zaten. 11 generalle sahaya çıkamazsınız.

Bilic'in de Güneş'in de Yalçın'ın da jokeri

2009'da A takıma yükselen 30 yaşındaki Necip Uysal'a formayı ilk kez 29 Ocak 2010'da oynanan Kayserispor maçında Mustafa Denizli verdi. Uysal, 21 dakika sahada kaldı. Necip Uysal, bu sezon Süper Lig'de 11 maça çıktı. Toplam 719 dakika süre aldı. Fenerbahçe derbisinde çok kritik bir gol attı ki bu 5 yıl sonra ligde attığı ilk gol oldu. Bu sezon 3 de asisti var. Skora doğrudan katkı anlamında en iyi sezonu.

Daha önce, Slaven Bilic'ten Şenol Güneş'e kadar, bir çok teknik adamın olduğu gibi, Sergen Yalçın'ın da jokeri oldu. Bu sezon sahaya çıktığı 11 maçın 6'sında sağbek oynadı. 2'sindeyse stoperdi. İdeal yeri olan önliberoda sadece 3 kez oynayabildi.

Stoper, sağ bek, sol bek, merkez orta saha...

Tüm kariyerine bakıldığındaysa 146 kez ön libero, 50 kez stoper, 43 kez sağ bek, 28 kez merkez orta saha, 8 kez orta sahanın sağı ve 2 kez de sol bek oynadı. Şu istatistikler bile onu bir çok oyuncunun önüne taşır. Bu ülkenin en büyük sorunu istikrardır. Herkes ağzını açtığında istikrarın öneminden dem vurur. Ama istikrar abidesi olanlara da pek ödüllendirilmez. Takımı olmayan oyuncular bile milli takıma çağrıldı da 12 yıldır Beşiktaş forması giyen Necip Uysal, epi topu 1 kez milli formayı giyebildi. Hani, sırf bu aidiyet duygusu ve istikrarı namına bile örnek olması kabilinden, bir iki defa daha çağrılabilirdi. Çünkü milli takım aynı zamanda bazı değerlerin temsil edildiği yerdir veya öyle olmalıdır. Orası sadece maç kazanmaya odaklı bir kulüp takımı değildir.

İstikrarın ödülü sadece 1 kez millilik oldu

Onunla aynı mevkide oynamış olan Selçuk Şahin de Tümer Metin'in tabiriyle halı sahaya çağrılacak bir top cambazı değildi. Fenerbahçe taraftarı defalarca Selçuk'a tepki de göstermiştir. İlk 11'de gördüğünde teknik direktöre isyan etmiştir. Ama Selçuk, 25 kez milli formayı giyebilmiştir.  Bu manada Necip Uysal'ın durumunu en iyi büyük Ozan Mahzuni Şerif'in Mamudo Kurban türküsü anlatır sanırım. Ne diyor ozan? "Ankara'da dayın yoktur, Mamudo kurban niye doğdun?"

Fedadan da kaçınmadı

Özellikle yabancı futbolcular alacaklarını kuruşu kuruşuna isterken ve en ufak anlaşmazlıkta FIFA yolunu tutarken, Necip Uysal yönetimin indim talebine de olumlu yanıt verdi. 1 milyon 100 bin Euro garanti ücret ve puan başı 10 bin Euro olan olan sözleşmesini önce TL'ye çevirdi. Bu sezon yeni sözleşme yaptı. Yıllık 9 milyon TL olan alacağında büyük indirim yaptı. Uysal, bu sezon 3 milyon, bir sonraki sezon 4 ve sözleşmenin biteceği 2023'te de 5 milyon liraya oynayacak.

Hollandalı Neijips olsaydı!

İstikar, özveri, adiyet, çalışkanlık ve oynadığı mekvilerin çeşitliliği düşünüldüğende Necip'in adı 'Van Neijips' falan olsaydı; el üstünde taşınırdı.

Düşünün, scout programındaki listede bir görev adamı ararken karşınıza önlibero, stoper, sağ bek, sol bek, merkez ve merkezin kanatlarında oynadığına dair istatistikleri olan Hollandalı van Neijips diye bir oyuncu çıkıyor. Fiyatı da piyasaya göre uygun. Almaz mıydınız? Ben alırdım, halı sahaya da çağırırdım!

NECİP UYSAL

2020-2021 Sezonunda Oynadığı Maç ve Mevkiler
Önlibero: 3, stoper: 2, sağ bek: 6.

12 Yıllık Kariyerinde Oynadığı Maç ve Mevkiler

Önlibero: 146,  stoper: 50, sağ bek: 43,  merkez orta saha:28 , orta saha sağ:8, sol bek: 2

2020-2021 Performansı

Oynadığı maç: 11,  gol:1,  asist: 3.

Kariyer Performansı

Oynadığı maç: 234,  gol: 4,  asist: 11.

Senin için hazırladığımız haberler