Afrika'da büyük kriz! Batı Sahra kupayı sarstı

Cüneyt Muharremoğlu
17.01.2023 - 12:50 | Son Güncellenme: 17.01.2023 - 13:07

Afrika Uluslar Kupası’na Batı Sahra krizi damga vurdu. Fas, Cezayir'de yapılan turnuvayı boykot etti. Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela’nın konuşması Afrika futbolunu karıştırdı.

Afrika'da büyük kriz! Batı Sahra kupayı sarstı

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Pandemi koşulları ve Dünya Kupası’nın kış aylarında oynanması nedeniyle 2023 Ocak ayına alınan 2022 Afrika Ulular Kupası, Cezayir’de 13 Ocak'ta siyasetin gölgesinde start aldı. 18 takımın katılması ön görülen ve takımların yurt dışında oynayan oyuncularının yer almayacağı organizasyon, Fas’ın turnuvayı boykot etmesi ve Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela’nın açılış töreninde yaptığı siyasi konuşma nedeniyle gölgelendi. 

Siyasi krizin kaynağı ne?

Fas ile Cezayir arasında çok uzun yıllardan bu yana yaşanan Batı Sahra krizi turnuvaya da yansıdı. Batı Sahra bölgesi, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan kendini yönetemeyen topraklar listesinde Afrika kıtasında yer alan tek toprak parçası. 

Fas ile Cezayir arasındaki 50 yıllık sorun

Kuzey Afrika’nın batısında Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Batı Sahra bölgesi sorunu yaklaşık yarım asırdır sürüyor. Bölgenin büyük bir bölümü Fas’ın kontrolünde.  Toprakların bir bölümü ise bölgenin bağımsızlığı ve bir devlet kurulması için mücadele eden Polisario Cephesi tarafından kontrol ediliyor. 

İlgini Çekebilir
Afrika'da 24 takımdan oluşan yeni bir süper lig kurulacak
Habere Git

Cezayir, Polisario’yu destekliyor

Batı Sahra’ya komşuluğu bulunan Cezayir ise Polisario’nun bağımsızlık mücadelesini destekliyor.  İşte bu destek Fas ile Cezayir arasında ciddi anlamda krize neden oluyor. Bunun sonucunda iki ülke 2021 yılında tüm diplomatik ilişkilerini askıya aldı. 

Uçağa izin verilmedi, Fas boykot etti

Cezayir’in kupaya katılma hakkı kazanan Fas Milli Takımı uçağına turnuvaya gelişi için uçuş izni vermeyip başka ülke üzerinden gelinmesini istemesi üzerine Fas, bu durumu protesto ederek turnuvayı boykot etti. 

Mandela'nın konuşması yeni krizi tetikledi

Turnuvanın açılış töreninde ise bir başka kriz yaşandı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Güney Afrika’nın efsane lideri Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela, Batı Sahra’daki baskının sonlanıp bölgenin özgürlüğe kavuşması gerektiğini söyleyince yeni bir krizin kapısı açıldı. 

İlgini Çekebilir
Mini Afrika Kupası Türkiye'de başladı!
Habere Git

CAF soruşturma açtı

Konuşmanın ardından bir açıklama Afrika Futbol Konfederasyonu CAF, yapılan konuşmada söylenenlerin tarafsız bir kurum olan CAF’ın görüşlerini yansıtmadığı ifade edilerek soruşturma açıldığı duyurdu.

Avrupa'da oynayan Afrikalılar kupada yok

Bu yıl sadece ülkelerin kendi liglerin oyuncularının yer alması nedeniyle Afrika Uluslar Kupası, Avrupa’da ilgi çekmiyor. Özellikle her turnuvada Afrikalı oyuncularını milli takıma göndermekten şikayetçi olan Avrupa kulüpleri, bu kez bu sorunla karşılaşmadılar.

Senin için hazırladığımız haberler