Ağaoğlu transfer için tarih verdi!

28.08.2020 - 10:48 | Son Güncellenme: 28.08.2020 - 10:52

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Anadolı Ajansı'nın 'Spor Masası' programına konuk oldu. Ağaoğlu transfer, kaçan şampiyonluk, Eddie Newton ve birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ağaoğlu transfer için tarih verdi!

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu yaz transfer döneminde sadece iki oyuncu için resmi teklif geldiğini söyledi. 

Bunlardan birinin Uğurcan Çakır olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Artık kamuoyuna da yansıdığına göre diğer ismi de söylememde bir sakınca yok. Sörloth için RB Leipzig teklif sundu. İsteyenler arasında en ısrarcı olan onlardı. Ama şu ana kadar bu iki oyuncu için gelen teklifler beklentilerimizin altındaydı. Bu rakamları kabul edemeyiz. Ekuban'a Celtic'in ilgisi ise gerçekçi değil" şeklinde konuştu.

Takıma yapılacak takviyelerle ilgili de konuşan Trabzonspor Başkanı, "Bir hafta içerisinde bir-iki oyuncu daha takıma katılacaktır" dedi. 

Ağaoğlu şeffaflık konusunda da şunları söyledi:

"Türkiye'de yapmış olduğu harcamaları, yapmış olduğu transferleri, menajer harcamalarını kamuoyu ile en ince ayrıntısına kadar paylaşan sadece iki kulüp var: Trabzonspor ve Galatasaray."

Sörloth'un sözleşmesi konusu!

"Sörloth'un sözleşmesini niye konuşuyorlar? Bunu çok merak edenler var. Türkiye'ye geldiğimiz zaman gösterilen tepkileri biliyoruz. Neredeyse gelmemesi için ciddi çaba sarf edenler vardı. Sıkıntılı bir süreçti. Palace'ın attığı gol kadar gol attı Sörloth bu sezon. Sörloth gider, Şaban gider, Ahmet gelir, Mehmet gelir. Ama o gelenlerin de gidenlerin boşluğunu doldurup hatta üstüne çıkması lazım. Sörloth'un maaşını geldiğimiz zaman paylaştık. 1.5 milyon euro alıyor. Dönüp dönüp niye soruyorlar?"

9 milyon Euro veren her kulüp Sörloth'u alabilir mi?

Newton neden tercih edildi?

Takımın teknik direktörü Eddie Newton'u değerlendiren Ağaoğlu, "Newton devre arasında kulübümüze antrenör olarak başladı. Hocanın kulübe, takıma adapte olması zaman kaybıdır. Çok yetenekli hocalar vardır; gelirler kontağı çevirip yollarına devam ederler. Ben pek rastlamadım. Ne olursa olsun yabancı hoca olsa ülkeye, kulübe adaptasyon, ülke futboluna adaptasyonu olacak. Yerli hoca olsa aynı şekilde... Kadromuzun büyük bölümünü muhafaza ettik. Bu oyuncularla 5-6 ay zaman geçiren, çalıştıran bir hocayla devam ediyoruz. Newton tercihindeki en önemli kriter buydu." diye konuştu.

Newton'un Chelsea'da çok önemli isimlerin yardımcılığını yaptığını anlatan Ağaoğlu, "Newton, deneyimi, birikimi fazla olan bir hoca. Çeşitli nedenlerden dolayı İngiltere'de bu şansı yakalayamamış. Bizde geçirdiği zamanda kendisini de yakından tanıma fırsatı ve değerlendirme fırsatı bulduk. Yönetim kurulu olarak hocanın başarılı olacağına inancımızdan bu görevi verdik. Kupa finali maçı da önemli göstergeydi, o maçı da başarılı bir şekilde yönetti. Kolay kolay her hocaya da nasip olmaz; iki maç, iki galibiyet ve bir kupa." ifadelerini kullandı.

Newton'un yardımcılarının gelmediği yönündeki iddialara yanıt veren Ağaoğlu, "Pandemiden sonra her türlü iddianın arkası kesilmiyor. Newton'un kendi seçtiği yardımcılarının sözleşmesi bile hazır. Pazartesi günü Trabzon'a geleceğini söyledi. 'Hoca mutsuz; yönetimde başkan, asbaşkan, başkan yardımcıları arasında sıkıntılar var; birbirleriyle konuşmuyorlar.' Bu iddiaları daha ileriye taşıyanlar da var. Yönetici arkadaşlarım özellikle son 6 ay içinde ailemden fazla bir araya geldiğim insanlar, en fazla konuştuğum insanlar. Birbirimizden ayrı olduğumuz zaman içinde de günde en az 3-4 saat telefonda konuştuğumuz, sorunları veya programladığımız işleri birlikte yapmaya çalıştığımız insanlar. Özellikle bu haberlerin sosyal medya üzerinden yayılması kolay, kimse aslı astarı var mı diye sormuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ağaoğlu iddiaları yalanladı

Takımla ilgili başka iddialara da değinen Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Söz de ben soyunma odasına girmişim Sosa'ya 'neden oynamıyorsun' demişim. Campi 'sen takım kaptanıyla böyle konuşamazsın' demiş. Pandemi sürecinden sonra akreditasyonlar iptal edildi. .. İki yıllık süreç içinde bırakın kelimeyi, bakışlarıyla tavırlarıyla ne şahsıma ne herhangi bir yöneticimize bu şekilde davranışta bulunmadılar. Bu kalitedeki kulüplerde bırakın yöneticileri, oyuncuların kendi aralarında dahi en ufak sorun, sürtüşme veya en ufak dargınlık bundan kaynaklanan davranış söz konusu değildir."

"UEFA'dan alınan ceza transfer politikamızı değiştirdi"

Ahmet Ağaoğlu, UEFA tarafından Trabzonspor'a verilen Avrupa kupalarından bir yıl men cezasıyla ilgili şunları ifade etti:

"Tabii ki UEFA'dan alınan ceza transfer politikamızı değiştirdi. Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek bir kadroyla sadece Süper Lig'de devam edecek kadronun aynı olması mümkün değil. 32 hafta içerisinde 60'a yakın maç oynayacaktık. Bunun içinde Türkiye Kupası maçları, bünyenizdeki oyuncuların milli maçlarını da dahil ediyorum. Bir de Avrupa kupası olunca sayı epey yükseliyor. Alternatifli bir kadro tutmanız gerekiyordu. Bir diğer tarafı da finansal tarafı. Hala bir türlü anlaşılmayan ya da anlatılamayan transfer limiti harcaması var.

Avrupa kupalarına katılsaydık oradan gelecek bir gelir vardı. O gelirin de belirli bir oranını transferde kullanma şansınız vardı. Bundan mahrum olunca bizim 152 milyon lirayla sınırlı bir harcama bütçemiz var. Dolayısıyla bütçe olarak dar ama her zamanki gibi ekonomik ve maksimum seviyede verim alabileceğimiz oyuncuları transfer ettik. Şu an kadromuzda geçen yıla göre 5 yeni oyuncu var. Önümüzdeki bir hafta içinde de 1-2 oyuncu takviyesi daha yapılacak ve bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Takviyelerle zirve yarışının içinde olacak, şampiyonluk hedefleyen bir kadro yapısına sahip olacağımızı düşünüyoruz."

"Limiti zorlayacak transferler olacak"

Ahmet Ağaoğlu, Türkiye Futbol Federasyonunun harcama limitleriyle kendilerinin düşündüğü limitin hemen hemen aynı olduğunu dile getirdi.

Harcama limitleriyle ilgili görüşlerini paylaşan Ağaoğlu, "TFF limitleri açıklamadan önce neredeyse 1, 1,5 ay önce biz kendi limitimizi belirlemiştik. TFF'nin açıkladığı limitle bizim belirlediğimiz limit arasında 1-2 milyon lira fark vardı. Sistem zaten belli. Bazı kulüplerin bununla alakalı olarak yapmış oldukları serzenişi de anlamam mümkün değil. Bu tamamen hesap kitap. Geliriniz gideriniz belli, gelir gider belli olduğu zaman zaten TFF'nin talimatı doğrultusunda onun ne kadarını kulüp harcama limitine harcayacağınız belli. Benim matematiğim pek iyi değildi ortaokul ve lisede ama ben bile hesabı yapabiliyorum. Şu anda belki 1-2 transfer daha derken, limiti zorlayacak transferler olacak. Bu arada kalacak farkı da bu süre içinde bulmanız lazım. Geçen sene oyuncu sattık, bu sene henüz satmadık. Bizim maaşları düşürmek mümkün değil. Kadro maliyetimiz 16,5 milyon avroydu. Bu sene kurdan dolayı 13 milyon avroya kadar geriledi. Bir de yüzde 20 ilavede futbolcu kazançlarına vergi geldiği için orada ciddi bir gerileme söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Kulüplerin ekonomik durumunun kötü olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Trabzonspor her sene bir oyuncuyu ya yetiştirerek ya da geliştirerek satmak zorunda. Futbol kulüplerinin en önemli gelir kaynaklarından birisi futbolcu satışıdır. Naklen yayın gelirinde sıkıntıdayız. Sürekli yayıncı kuruluş indirim talebinde. Dün akşam Kulüpler Birliğinin, Sayın Bakanımız ile yaptığı toplantının en önemli konusuydu. Seyirci hasılatı, ürün satışı, reklam ve sponsorluk geliri, oyuncu satışı... Bunların hepsinde ciddi bir gerileme var. 2001 yılında bu ülke bir bankacılık krizi yaşadı. 8-10 banka battı. 2001 şubat krizi. Kulüplerin şu an içinde bulundukları da buna benzer. İnşallah korkulanlar gerçekleşmez. Yoksa kulüpleri bekleyen çok çok ciddi sıkıntılar var. Seyirci hasılatı yok, ürün satışı yüzde 50'nin altına düştü, yayın gelirinde sıkıntı var. Sponsor kazandığı sürece harcar. Genel anlamda da ülke ekonomisinde pandemiden dolayı daralma söz konusu. Dönüp dolaşıp oyuncu satışına gözümüzü çevirdik. Tüm Avrupa'da gelirler düştü. Yurt dışında önemli bir kulübün sportif direktörüyle konuştum. İngiltere'de 3-4 kulüp hariç, geriye kalan hiçbir kulüp transfere sıcak bakmıyor. Herkes kiralama yoluna başvuruyor. Özellikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor'da seyirci hasılatı, gelirin önemli bir kalemini teşkil eder. Hedeflediğiniz satış rakamları da olmuyor artık."

Geldikleri dönemden sonra Trabzonspor'un yakaladığı sportif başarıya dikkati çeken Ağaoğlu, "2016-2018'de Trabzonspor'un iki sezonda topladığı puan 101. Bizim göreve geldiğimizden bu yana Trabzonspor'un iki senede topladığı puanlar, lig sıralamasında bizi 2. sıraya yerleştiriyor. Başakşehir, son 4-5 senede topladığı puanlarla ligin zirvesine oturuyor. Oyuncu kadrosunun maliyeti ve piyasa değerleri kıyaslandığında Trabzonspor'un çok büyük farkla diğer rakiplerinden pozitif anlamda ayrıştığını görüyoruz. Kadrodan giden oyuncuların yerine alınan oyunculara verilen parayla şu an için yüzde 60 oranında tasarruf sağladık." ifadelerini kullandı.

Trabzonspor Kulübünün yapmış olduğu bütün transferlerin detaylarının kamuoyuyla paylaşıldığını aktaran Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Trabzonspor'un yapmış olduğu her transfer ve harcama, KAP yoluyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Türkiye'de bunu yapan iki kulüp var. En ince detayına kadar, menajer ücreti de dahil olmak üzere paylaşan biri Galatasaray, biri Trabzonspor. Sistem değişse de Trabzonspor bunu paylaşır. Biz bu işi gönüllü yapıyoruz, dürüst yapmak zorundayız. Özellikle kendi camiamızla bunu paylaşmak zorundayız. Lisans talimatı olmadan önce mecburiyet mi vardı? Biz kendi yasamızı kendimiz çıkardık. Trabzonspor'un harcamalarının, gelirinin ancak yüzde 10'luk bir sınırı aşmasını öngören bir maddeyi tüzüğümüze ekledik. Aşarsa o dönemki yönetim sorumludur, dedik. Bu, almış olduğun görevin sorumluluğudur."

"UEFA'ya, FIFA'ya bırakmayacaksın"

Ahmet Ağaoğlu, UEFA ve FIFA'nın bazı uygulamalarının hakkaniyetli olmadığını savundu.

Kendi dönemlerinde alınan transfer yasağı ve Avrupa kupalarından men cezası nedeniyle eleştirildiklerini ancak bunların 2016-2018 dönemlerinde yapılan hatalardan dolayı alındığını belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Geçen sene savaştık ettik, bir sene erteleme aldık ama buraya kadar geldi. Devam de edebilirdi ama UEFA'nın veya FIFA'nın bazı uygulamalarının hakkaniyetle bağdaşmadığını ifade edebilirim. Manchester City ve diğer kulüp örnekleri var. Başka şeyler dönüyor, orada kendileri bile itiraf ettiler bunu. Bizim men cezamızın nasıl baskıdan kaynaklandığını örtülü olarak da olsa kendileri de ifade etti. İşi oraya bırakmayacaksınız. Hesabınızı kitabınızı doğru dürüst yapacaksınız. Nasıl ki ülkemiz yıllardır ekonomisinin ucunu IMF'ye bırakmıyor, sen de UEFA'ya, FIFA'ya bırakmayacaksın. Gelir gelmez bunu yaptık. İkinci ayımızda genel kurulu toplayıp 84. maddeyi değiştirip üzerimize bu yükü yükledik. Bazı kulüp başkanları ve TFF'den 1-2 yöneticinin ilk tepkileri, 'Kendi ayağınıza sıktınız' oldu. Özgürce harcama yapılamazmış, kimin parasını harcıyorsunuz. Ailesinin nafakasından kısarak gidip forma alan, harçlıklarını biriktirip maça gelen camianın parasını rahatça harcama özgürlüğünden mahrum kalmışız. Hiç kimsenin böyle bir hakkı yok. Bütün kulüpler için geçerli."

Senin için hazırladığımız haberler