Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağoğlu MHK'da konuştu: Hakemler kötü değil

Orhan Gülek
03.01.2022 - 14:22 | Son Güncellenme: 03.01.2022 - 15:08

2021-22 Sezonu MHK Kış Semineri'nde konuşan Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Türk hakemlerinin yabancı hakemlerden daha yetenekli olduğunu söyledi..

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağoğlu MHK'da konuştu: Hakemler kötü değil

AJANSSPOR - HABER

Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından Hakem Gelişim Programları çerçevesinde, 2-7 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 2021-2022 Sezonu MHK Hilmi Ok Kış Semineri'nin resmi açılışı ve FIFA Kokart Töreni'nde kulüp başkanları söz alarak açıklamalarda bulundu.Kulüpler Birliği Vakfı ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Türk hakemlerinin yabancılardan daha az yetenekli olmadığına inandığını söyleyerek, faturayı onlara kesmenin yanlış olduğunu söyledi.

KULÜP BAŞKANLARI DA KATILDI

Törende, TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı ve yönetim kurulu üyeleri, Kulüpler Birliği Vakfı ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, VavaCars Fatih Karagümrük Kulübü Başkanı Süleyman Hurma, Çaykur Rizespor Kulübü Başkanı Tahir Kıran, Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak, 1. Lig Kulüpler Birliği Vakfı ve İstanbulspor Kulübü Başkanı Ecmel Sarıalioğlu ve hakemler de yer aldı.

İlk olarak söz alan Kulüpler Birliği ve Trabzonspor Kulüp Başkanı Ahmet Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sonuç alınamadı"

"Son zamanlarda, son dönemlerde yaşamış olduğumuz sıkıntıların ortadan kaldırılması amacıyla önce Kulüpler Birliği olarak TFF Nihat Özdemir ve Asbaşkan Servet Yardımcı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde sıkıntılarımızla ilgili önermiş olduğumuz  çözümlerin büyük bir bölümünde aynı fikir birliği içinde olduğumuzu ve bu doğrultada MHK başkanımızla birlikte orta çalışma grubu oluşturduğumuz hem kamuoyunun hem de sizlerin malumu. Bu ve buna benzer çalışmalar daha önce de yapılmıştı ancak sonuç alınamadığı da hepinizin malumu."

"Çok önemli bir mesafe kaydettik"

"Ancak bu defa hem TFF başkanımızın tutarlılığı hem de MHK başkanımızın göstermiş olduğu tutum ve MHK başkanımızın bize geçen hafta yapmış olduğu sunumdam da anladığımız üzere çok doğru yoldayız ve çok önemli bir mesafe kaydettik."

 

"Uzun dönemde MHK yapısı ve hakem camiasıyla ilgili değişiklikler, reformlar bizleri bir hayli umutlandırdı. Perşembe günü yaptığımız toplantıda sayın Ali Koç başkanımız da bizlerle birlikteydi. Nihat Özdemir başkanımıza bir metre mesafede oturuyordu. Kendisine de şifalar diliyorum. Bugün pozitif çıktığını öğrendik"

 

Ağaoğlu'ndan Nihat Özdemir'e espri

 

Öte yandan Ağaoğlu espirili bir şekilde "Başkanım siz de MHK başkanımıza çok yakın oturuyorsunuz. MHK başkanımız bize lazım özellikle önümüzdeki süreç içerisinde" sözleri salonda kahkaya neden oldu."

"Kararlarınız, çok büyük sonuçlar doğruyor"

"Yapmış olduğumuz çalışmalar bizi çok farklı ve beklidiğimiz bir noktaya getirdi. MHK başkanım bir özdeyişle konuşmasını bitirdi bende büyük imparator Cengiz Han'ın bir deyişiyle konuşmama devam etmek istiyorum. "Bir çiviyi küçümseme. Bir çivi nalı düşürür. Bir nal düşerse at düşer, bir at düşerse bir yiğit düşer, bir yiğit düşerse bir ordu bozulur, bir ordu bozulursa devlet yok olur.'Oynattığınız ya da oynatmadığınız bir pozisyon, verdiğiniz ya da vermediğiniz bir kart, bir penaltı, gol, taç, bir falu çok büyük sonuçlar doğruyor. Neredeyse gün sonunda o endistrünün değeri verdiğiniz bir kararla sınırlı hale geliyor."

"Yüzlerce futbolcunun kaderini de sizler belirliyorsunuz"

"Bir takımın küme düşmesine ya da bir takımın şampiyon olmasına doğrudan tesir ediyorsunuz. Büyük mutluluklar, büyük hüzünler, Avrupada ülkemizi temsil edecek takımı veya gelecek yıl bir alt ligde mücadele edevek yüzlerce futbolcunun kaderini de sizler belirliyorsunuz."

"Adalet dağıtmak, adil olmak dünyanın zor eylemi"

"Kulüplerimizin kazançları, sponsorluk gelirleri, seyirci, ürün satışları, Süper Lig'in marka değeri kalitesi bizler kadar sizlerin de elinde. Çünkü biz bir aileyiz. Biz sizlerin yapmış olduğu işin ağırlığı, üstlenmiş olduğunuz sorumluluğun büyüklüğünü ve yükünüzün ne kadar ağır olduğunuzu biliyoruz. Adalet dağıtmak, adil olmak dünyanın zor ama en zor eylemi.  Dünyada adil bir insandan daha huzurlu daha güçlü bir insan yoktur. Ancak bu huzuru ve gücü yakalayabilmek için de aynı oranda cesaret sahibi olmak gerekiyor."

"Ağaca yaslanma kurur, insana yaslanma ölür"

"Kulüpler Birilği olarak doğrunu olduğuna inandığınız kararı verin, o düdüğü çalın, Kulüpler Birliği olarak, Türk futbol ailesi olarak, kulüp başkanları ve yöneticileri olarak o cesaretinin arkasında biz varız. Kulüplere, camianıza, federasyonunuza MHK başkanınıza güvenin. Kişilere asla güvenmeyin. Güzel bir söz vardı. Ağaca yaslanma kurur, insana yaslanma ölür. Ben hiç birinizin gelmiş olduğun noktaya, hiç kimsenin himmetiyle geldiğinize inanmıyorum. Bugün yabancı hakem tartışmaları yaşandığı zaman şu ifadeleri kullandım: Biz iyi eğitim verelim. Biz kulüpler olarak üzerimize düşenen görevi yapalım. O zaman dışarıdan hakem gelmesine gerek yok belki dışarıya hakem göndeririz."

"Eğitim sıkıntımız var"

"Ben yurt dışında düdük çalan hiçbir hakemin sizden daha iyi olduğuna daha yetenekli olduğuna, adalet kavramına daha fazla hassasiyet gösterdiğine ben şahsen inanmıyorum. Eğitim sıkıntımız var. Bunu ortadan kaldırmak bizlerin görevi. Bunu yapacağımızdan da şüpheniz olmasın."

"Faturasını hakemlere kesmek, en büyük yanlış olur"

"Elbirliğiyle bir kaç yıl içinde hakemlik konusunda örnek gösterdiğimiz ülkelerinde önüne geçeğimizden şüphemiz yok. Eğer bu noktaya geldiysek futbol ailesi içerisinde bunun faturasını hakemlere kesmek, sadece TFF'ye kesmek, MHK'ye kesmek yapacağımız en büyük yanlış olur. Bunun içerisinde geçmişten günümüze kadar kulüp yöneticileri, antrenörlerimiz, bazı futbolcularımızın da olduğunu göz ardı ettiğimiz zaman bu tek taraflı bir bakış açısı olur. Hiçbir şekilde sonuca ulaşamayız."

Daha sonra söz alan TFF Başkanı Nihat Özdemir ise şöyle konuştu:

 

Nihat Özdemir: "Türk hakemliğinde yeni yılla dönemle yeni bir dönemi başlatıyoruz"

 

Açılışta konuşan Özdemir, "2,5 yılı TFF Başkanlığım dönemi olmak üzere yaklaşık 7 yıldır hakemlerimizle beraberim. Bu süreçte birçok hakem seminerine katıldım, özellikle hakemlerimizin yanında olmak, onları anlamak ve destek vermek istedim. Bildiğiniz üzere, Türk hakemliğinde yeni yılla birlikte, yeni bir dönem başlıyor. Devrim sayılacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Hakemliğimizde bilimsel ve teknoloji kullanımına yeni bir anlayış getiriyoruz. Süper Lig ve 1. Lig Kulüpler Birliğimiz ile ortaklaşa, Türk Futbol Hakemliği Çalışma Grubu oluşturduk. Bu işi, tüm paydaşlarıyla ve konsensüsle çözmek için ilk defa bu denli geniş kapsamlı şekilde bir araya geldik." ifadelerini kullandı.

Türk hakemliğinin gelişimi için yoğun bir çaba verildiğini aktaran Nihat Özdemir, şöyle konuştu:

 

"David Elleray ile danışman olarak anlaştık"

 

"Hakemliğin dünyadaki en önemli isimlerinden David Elleray ile danışman olarak anlaştık. Sayın Elleray, bizlere bir değerlendirme raporu sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonumuzda, iki aydır yeni sistem üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarda bulunuyoruz. Bütün Başkanlarımız bu toplantılara katılıyor, fikirlerini söylüyorlar. Samimi şekilde bu projeye inançlarını ve desteklerini anlatıyorlar. En son geçtiğimiz hafta Riva’da, başkanlarımızın katılımı ile yaptığımız bir toplantımız oldu. Toplantıda, tüm başkanlarımız çalışmalarla ilgili olumlu izlenimlerini yineledi. Hatta ziyaretimize gelen Beşiktaş Kulübümüzün Başkanı Sayın Ahmet Nur Çebi, Riva'dan çok iyi izlenimlerle ayrıldığını, yeni dönemle birlikte hakem hatalarının olmayacağının müjdesini verebileceğini kamuoyuna anlattı. Bu projeye destek veren tüm başkan ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum."

"MHK de hakemler de bugüne kadarki hataların farkındalar"

Futbol camiasından iyimser mesajlar aldıklarının altını çizen Özdemir, "Biliyorum ki MHK de hakemler de bugüne kadarki hataların farkındalar ve hataları minimuma indirmek için iyi niyetle çalıştıklarına yürekten inanıyorum. İnşallah bu işi hep birlikte çözeceğiz. Bu yolun sonunda hayal ettiğimiz gibi hakemin en az konuşulduğu bir futbol ortamına kavuşacağız, Türk hakemliği Türk futbolunun odak noktasından çıkacak." şeklinde konuştu.

"Ferhan Gündoğdu'nun önemli projelere imza atacağına inanıyorum"

MHK başkanlığına Serdar Tatlı'nın yerine Ferhan Gündoğdu'nun geldiğini hatırlatan Nihat Özdemir, "Sayın Gündoğdu’nun hem hakem hem akademisyen hem de yönetici kimliğiyle, Türk hakemliğinde önemli projelere imza atacağına inanıyorum. 27 Ekim’de göreve başlayan yeni kurulumuz, iki aylık süreçte, önemli adımlar attı. Öncelikle VAR kadrosunu genişletmek için çalışmalarına başladı. TFF Yönetim Kurulu olarak bizler de talimat değişiklikleri ile kendilerine destek verdik. Gelecek sezon Spor Toto 1. Lig'de VAR sistemini hayata geçirecek olmamızı da göz önüne alan kurulumuz, VAR Projesi'ni aralık ayı ile birlikte devreye sokup var sertifika sürecini tamamlayan hakemlerimizi AVAR2 olarak sahaya sürdü." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu konuda umutluyuz"

Aralık ayı sonunda hakemleri değerlendirmek üzere çok geniş kapsamlı eğitim ve testler içeren bir seminer düzenlediğini dile getiren Özdemir, "Türk hakemliğine yeni yüzler kazandıracak, hakemliğimizin geleceğini sağlama alacak tüm bu çalışmalar, artarak devam edecektir. MHK değişimi ile birlikte, hakemlerimizin iyiye giden bir performansı olduğunu gözlemliyoruz ve bu konuda umutluyuz. Bu kapsamda, tüm kulüplerimizden beklentimiz, devam eden Türk hakemlik sistemi çalışmalarına da katkı veren Merkez Hakem Kurulumuza her anlamda destek olmalarıdır." ifadelerini kullandı.

Hakemlere de seslenen ve uyarılarda bulunan TFF Başkanı şu ifadeleri kullandı:

 

"Türk hakemliğini sakın sahada ezdirmeyin"

 

"Mevcut futbol ortamında zor bir görev yapıyorsunuz. Futbolun en kritik aktörü olarak maalesef hata krediniz yok denecek kadar az. Çünkü futbol çok büyüdü, beklenti arttı, eleştiri fazlalaştı. Dolayısıyla sizlerin yükü çok ağırlaştı. Bu ortamda sizlerin yükünü hafifletmek adına, bizler elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz. Ancak sizlerden de azami iyi yönetimler bekliyoruz. Sahada gerilmeyin sakin olun, tereddüt etmeyin, gördüğünüzü çalın, korkmayın, cesurca kararlar alınm ama en önemlisi güven duygusunu verin. İletişim dilinize mutlaka dikkat edin ama Türk hakemliğini sakın sahada ezdirmeyin. Unutmayın ki sizler federasyonumuzu temsil ediyorsunuz. Sizlerin ikinci yarıda çok başarılı olacağınıza inanıyorum."

"Elit hakemimiz Cüneyt Çakır'ın da başarılarının devamını diliyorum"

FIFA kokart töreniyle ilgili de konuşan Nihat Özdemir, "İlk defa FIFA kokartı takacak olan hakemimiz Zorbay Küçük ile elit kategoriye yükselen Halil Umut Meler'i tebrik ediyorum. Yine Katar 2022 Dünya Kupası aday hakem seminerine davet edilen elit hakemimiz Cüneyt Çakır'ın da başarılarının devamını diliyorum. Tüm hakemlerimize sezonun ikinci yarısı için başarı temenni ediyorum. futbol ailemize, bir kez daha yeni yılda sağlık, huzur ve başarı dileklerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler