Ahmet Atman Koşusu'nda Kazanan Denso Oldu

İsa Kethüda
22.07.2023 - 16:29 | Son Güncellenme: 22.07.2023 - 16:33

Ülkemiz atçılığına yaptığı olduğu önemli katkılarla hafızalarda yer edinmiş merhum Ahmet Atman adına gerçekleştirilen Ahmet Atman Koşusu'nda kazanan Denso oldu.

Ahmet Atman Koşusu'nda Kazanan Denso Oldu

AJANSSPOR-HABER

Türkiye Jokey Kulübü'nden (TJK) yapılan açıklamaya göre, ülkemiz atçılığına yaptığı olduğu önemli katkılarla hafızalarda yer edinmiş merhum Ahmet Atman adına gerçekleştirilen Ahmet Atman Koşusu'nda kazanan Denso oldu.

TJK'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemiz atçılığına yaptığı olduğu önemli katkılarla hafızalarda yer edinmiş merhum Ahmet Atman adına gerçekleştirilen koşu (KV-8), 21 Temmuz Cuma akşamı İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda saat 20.00'da düzenlendi.

3+ yaşlı safkan İngiliz atlarına mahsus olarak koşulan yarış, 2400 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirildi.

2023 yılı Ahmet Atman Koşusu'nu, Murat Çetinel'in sahibi olduğu, Engin Bekiroğulları tarafından yetiştirilen, antrenörlüğünü ise Kadir Tekinalp'ın üstlendiği 4 yaşındaki doru erkek safkan Denso (Torok - Çamsakızı / Ocean Crest) jokeyi Vedat Abiş idaresinde kazandı.

Zafer Ateşi 2. oldu

İstanbul'da günün 7. mücadelesi olan Ahmet Atman Koşusu'nda ikinciliği, Zafer Ateşi (Win River Win - Gold Hyperion / Pharly) elde ederken, Arts Man (Tizway - Art's Lady / Theatrical) üçüncü, Zolo Muum (Papa Clem - Controllable / Al'a Theatre) dördüncü ve Brave Soldier (Toruk Macto - Vattene / Kendor) ise beşinci oldu.

Yarışın galibi Denso için bitiriş derecesi 2.29.54 olurken, farklar 7 Boy - 4,5 Boy - 4,5 Boy - 50 Boy şeklinde sonuçlandı.

Yarışın ardından gerçekleştirilen törende, koşuyu kazanan atın sahibi adına Yağmur Çetinel'e ödülünü, merhum Ahmet Atman'ın torunu Ela Zembilci verdi.

Törene, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Gülnur Gülerce ve Selman Taşbek ile Asli Üyemiz Esra Atman da katıldı.

AHMET ATMAN KİMDİR?

1897 yılında Midilli Adası’nda doğan Ahmet Atman, Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun oldu. Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İTÜ)’nda yüksek eğitimini tamamladı. Teğmen rütbesi ile Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve birçok cephede savaştı. Cumhuriyetin ilanına yakın günlerde Süvari Yüzbaşı olarak Mareşal Fevzi Çakmak’ın yaverliğine atandı. 1923 yılında Necmiye Hanım ile evlendi. Bu dönemde Atatürk’ün atçılığın gelişmesi için yakın çevresine verdiği tavsiyeleri dikkate alarak atçılığa başladı. Ahmet Atman’ın da 1926 yılında kuruluşuna katkı sağladığı ve yarışçılığımıza çağdaş bir yapı kazandıran Yüksek Yarış ve Islah Encümeni Dönemi’nde at yarışlarına ve atçılığa karşı ilgi giderek arttı. 

Yarış sahalarında centilmenliği ile tanınan Ahmet Bey’in ilk yarış atı olan Drocourt 1930 yılında start aldı. Atlara olan sevgisi nedeniyle 1934 yılında çıkan kanun ile “Atman” soyadını alan Ahmet Atman, aynı yıl sağlık sorunları nedeniyle askerlik mesleğinden emekli oldu. Ticaret hayatına atılıp, Atman İnşaat’ı kurdu. 1942 yılında Fikret Yüzatlı ile birlikte başlattığı çalışmalarla, Sait Akson ve Ali Ersan'ın da ortak çabalarıyla biçimlenen Yarış Atları Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği kuruldu. Ahmet Atman, derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Atlara duyduğu sevgiyi oğlu Özdemir ve kızı Esin’e de aşıladı. Her ikisini de iyi birer binici ve atçı olarak yetiştirdi. 1935 yılında Tomru, 1940 yılında Konca ve 1945 yılında Fettan isimli safkanlarla Gazi Koşusu’nu kazanma başarısını gösterdi. 1948 yılında aramızdan ayrılan Ahmet Atman’ı anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz."

Senin için hazırladığımız haberler