Ahmet Çakar: 'Ali Palabıyık, iyi hakem gibi görünüyor ama...'

26.01.2018 - 10:36 | Son Güncellenme: 26.01.2018 - 10:36

Ahmet Çakar: 'Ali Palabıyık, iyi hakem gibi görünüyor ama...'

Ahmet Çakar, futbol gündemini Sabah'a değerlendirdi.

Bu haftanın en zorlu karşılaşması Trabzonspor-Fenerbahçe mücadelesine hakem Ali Palabıyık atandı. Tercihi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de hakemler tecrübesi ve ismi ne olursa olsun sezonun ikinci yarısı ile birlikte tuhaf hatalar yapmaya başladılar. Kayseri'de, Antalya'da yaşanan hakem hatalarından sonra MHK'nin elinde fazla hakem kalmadı. Ali Palabıyık, iyi hakem gibi görünüyor ama maçlarda zaman zaman kilitlenebiliyor. "Çok kitabi davranayım" diyor ve maçı birden provake edebiliyor. Ama MHK'nin yapacağı fazla bir şey yok. Elindeki kaliteli, deneyimli hakem sayısı sınırlı.

Trabzon'da oynanacak maçta nasıl bir 90 dakika bekliyorsunuz? Sonuç lig yarışını nasıl etkiler?

Bu maç her iki takım için de kırılma noktası olabilir... Trabzonspor kazandığında hem moral bulacak hem de aldığı 3 puanla zirveye yaklaşacak. Tıpkı ilk yarıda Galatasaray'ı yenip çıkışa geçtikleri gibi bir yukarı hareket başlatabilirler. Fenerbahçe ise kaybettiğinde hem puan olarak geri kalacak hem de yine bir çok sorun, sarı-lacivertli takımda su yüzüne çıkıp tartışılmaya başlanacak. Kaldı ki, iki takım arasında 3 Temmuz sürecinden bu yana gelen büyük problem var. Bu durum da karşılaşmanın gerilimini yükseltecek.

G.Saray'da önce hoca ardından başkanın değişmesiyle yeni bir dönem başladı. Özbek'in gidişi ve yeni yönetimin takım üzerindeki etkisi nasıl olur?

Dursun Özbek'in seçimi kaybetmesi Türk futbol tarihinin başkanlık seçimlerindeki en büyük sürprizidir... Adeta bir kamera şakası gerçekleşti. Diğer bir deyimle Özbek, 'Cin olmadan adam çarpayım' dedi. Hazır Fatih Terim'i getirmişim, puan olarak da iyiyiz, baskın bir seçimle güçleneyim derken kendi ayağına sıktı ve başkanlığı kaybetti. Fakat problem şu: Galatasaray gibi Türk futbol tarihinin en önemli kulüplerinden birinin yeni başkanını camianın yüzde 99'u neredeyse ismen bile tanımıyor. Suratını bilmiyor. Adını hiç duymamış. Ne iş yaptığı ya da geçmişi konusunda en ufak bir bilgi yok. Bu durum da anormal. Şimdiye kadar başkanlık yarışlarında tüm adaylar, gerek camia gerekse futbol kamuoyu tarafından bilinirlerdi. Ama Mustafa Cengiz, hem bizim için hem spor kamuoyu için hem de Galatasaray camiası için koskoca bir soru işareti. Bundan sonra tüm ipler Terim'e geçti... Mustafa Cengiz ve ekibi deneyimsiz gerek teknik gerekse başka konularda Terim'e teslim olacaklar. Dolayısıyla Fatih Terim dilediğini yapacak zaten onun için de en istediği, en sevdiği ortam bu.

Özbek, G.Saray başkanlığının yanı sıra Kulüpler Birliği koltuğunu da kaybetti. Fikret Orman ve Mehmet Sepil'in yarışı nasıl sonuçlanır?

Kulüpler Birliği Başkanı olmak bence önemli değil. Çok büyük yaptırım gücü varmış gibi görünse de aslında Kulüpler Birliği'nin temel amacı futbolu kalkındırmak değil, kulüpleri kalkındırmak. Günümüz şartlarında kulüplerin menfaatleri Türk futbolunun menfaatleriyle çelişiyor. Orman kazansa ne olur, bir başkası olsa ne olur! Hiçbir şey değişmez...

Arda Turan takviyesi ile ikinci yarıya başlayan Başakşehir çıkışını sürdürüp liderliğini korudu. Başakşehir için 'Barcelona gibi' yorumları yapılıyor katılır mısınız?

Başakşehir şu anda çok az farkla da olsa şampiyonluğun bir numaralı favorisidir. Üstelik çok önemli artıları var. Abdullah Avcı ve ekibi oyuncularına istediği şablonu adeta ezberletmiş. Sanki oyuncuları gözü kapalı oynuyor gibiler. Herkes ne yapacağını, nasıl hücuma gidileceğini, top rakipteyken ne yapması gerektiğini kusursuz biliyor ve çok iyi uyguluyorlar. Başakşehirli oyuncular psikolojik olarak 300-500 kişiye oynamanın getirdiği negatifliği aşmış. Bu beraberinde baskıyı da ortadan kaldırıyor. Yenildiklerinde 'Hoca istifa' diye bağırılmıyor. Kupadan elendiklerinde homurdanmalar olmuyor. Kulüp basılmıyor. Bu da oyuncu ve teknik heyete rahatlık getiriyor. Arda'nın gelişi ise kesinlikle olumlu. Sisteme uyar, fizik gücünü yükseltirse oynar, aksi halde bekler. Camia baskısı olmadığından da kimse 'Arda oynasın' diye tacizde bulunmaz.

Senin için hazırladığımız haberler