Ahmet Çakar: ''Mete Kalkavan Fenerbahçe'nin penaltısını vermedi''

07.04.2019 - 22:33 | Son Güncellenme: 08.04.2019 - 01:33

Ahmet Çakar: ''Mete Kalkavan Fenerbahçe'nin penaltısını vermedi''

Ahmet Çakar, Ankaragücü Fenerbahçe ve Başakşehir Konyaspor maçlarından sonra konuştu. Galatasaray’a da değinen Çakar, bu maçların pozisyonlarını ve hakem kararlarını, Süper Lig’deki şampiyonluk yarışını 7 Nisan Pazar gecesi Beyaz Futbol programında değerlendirdi.


Eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar’ın açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde:

''Fenerbahçe'de puan kaybının en önemli sebebi...''

Fenerbahçe hala yoğun bakımdan çıkamadı. Fenerbahçe maalesef 13. sırada ve düşme hattıyla arasında 5 puan var. Bana göre Ankaragücü karşısında puan kaybının en önemli sebebi Mete Kalkavan. VAR olmasa atlandı diyeceğim. Bugün maçın başı, 0-0. Hakem faktörü, VAR varken bu hataları yaparsa kamu vicdanını yaralar. VAR sistemi penaltı için gelmiş.

Ben VAR’a da kızıyorum. Mustafa Öğretmenoğlu, ilk penaltı pozisyonunda VAR’a çağırmamana tek bir sebep söyle. Hakem olarak tribünden, televizyondan çok net görülen penaltıyı göremeyebilirsiniz ama VAR bunun için var. Mete Kalkavan Fenerbahçe'nin penaltısını vermedi. VAR'daki adama soruyorum maçı neden durdurmadın?

Marcao’nun pozisyonu sarı kart olabilir ama kırmızı değil. Bu kadar basit değil. Şiddetin vahim ve yaralayıcı derecede olması lazım. Soldado ve Dirar’ın pozisyonları tartışmasız sarı kart. Diran’ın pozisyonuna kırmızı kart verilse futbolu bilmiyorsun derdim.

''Tartışmasız sarı kart''

Bu hakemler akşam,  haftaya Fenerbahçe - Galatasaray maçı var, kimler sarı kart sınırında diye bakıyorlar. Dirar’ın, Soldado’nun, Marcao’nun yaptığı hareketler tartışmasız sarı kart. Mehmet Ekici niye atıldı? Bilerek isteyerek hafif bir omuz atarsın, bu sarı olur. Mehmet Ekici gibi bilerek sert bir omuz atarsın kırmızı olur.

Şiddet önemlidir. Bizlerin döneminde kasıt unsuru önemliydi. Şimdi birinci derecede önemli değil. Diyelim istemeden göğsüne vuruyorsun, karar sarı. Kafasına vursan karar kırmızı olur.  Dirar’ın pozisyonunda ben sahada hakem olsam, sarı kart verirdim.

Penaltı teknik ceza, kartlar disiplin cezasıdır. Hakemin Soldado ya da Dirar’a sarı kart vermeyişinin tek nedeni, penaltıyı vermeyişi. VAR teknolojisi, top çizgiyi geçti mi geçmedi mi, ofsayt var mı yok mu sorularını büyük oranda çözdü. VAR ile yanan canların nedeni, penaltıdır. Ya Başakşehir, Galatasaray ve Fenerbahçe şampiyonluğa gidiyor olsaydı, daha 15. dakikada hakem açık bir penaltıyı vermedi.

''Kendi oyuncularının kasıtlı olarak futbol aptallığı''

Fatih Terim’in basın toplantısındaki tarzı son derece prensipten yoksun bir konuşma tarzı. Luyindama’nın gördüğü kırmızı kart, dünyada her yerde kırmızı kart. Marcao’nun gördüğü sarı kart kararı da doğru. Kendi oyuncularının kasıtlı olarak futbol aptallığı.

Gelenek bozulacak, Ersun Yanal bozulacak. Bozulmazsa Galatasaray kesinlikle şampiyonluğu kaybedecek. Başakşehir Beşiktaş’a mağlup olsa bile şampiyon olacak.

Senin için hazırladığımız haberler