Ahmet Çakar: ''Türk futboluna bu gece kara bir el dokundu''

17.03.2019 - 22:19 | Son Güncellenme: 18.03.2019 - 01:19

Ahmet Çakar: ''Türk futboluna bu gece kara bir el dokundu''

Başakşehir’in Kayserispor deplasmanında 2 puan bıraktığı  Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasında Galatasaray, 2-0 geriye düştüğü maçta Bursaspor’u Ndiaye, yeni transferi Diagne ve Feghouli’nin golleriye 2-3 mağlup etti. Bu mücadeleyi Ahmet Çakar, Beyaz Futbol’da değerlendirdi. Belhanda’nın pozisyonu penaltı mıydı? Başakşehir’in kazandığı son dakika penaltısı… İşte Çakar’ın açıklamaları...

 

''Türk futboluna bu gece kara bir el dokundu''

Türk futboluna bu gece kara bir el dokundu. Kayserispor - Başakşehir maçında dakika 90+7. Maç 1-8 olacakken, 1-0 devam ediyor. O anda Kayserispor da gol atabilirdi. Bir pozisyon oluyor, oyun duruyor.Yaşar Kemal Uğurlu bana göre mükemmel bir maç yönetti.

Hakem VAR’a çağırılıyor, penaltı veriliyor. Aradan bir saat geçince, dakika 35 gibi aynı yerden Bursaspor - Galatasaray maçında bir orta geliyor, Emre’nin elinden çarpıp sekiyor. 2 saat önce yine aynı pozisyonda hakem VAR’a çağrılmadı.

Kayseri’de Başakşehir lehine verilen penaltı kararı doğru. Galatasaray maçında Emre Taşdemir’in pozisyonu daha penaltı. Ben şimdi soruyorum, TFF’ye ve kara ele soruyorum, Kayseri’de hakem penaltı için çağrılıyor ve haklı olarak penaltı veriliyor. Galatasaray maçında Emre Taşdemir’in hareketi penaltı değilse ben eşeğim.

 

''Neden VAR’a çağırmadın?''

Cüneyt Çakır’a soruyorum, Bursaspor maçında Emre Taşdemir’in pozisyonu penaltı değil mi? Geçen sene sen Bayern Münih maçında böyle bir penaltıyı vermedin, hakem de hata yapabilir insandır dediler. Neden VAR’a çağırmadın? Maç 3-0 olsa Galatasaray kazanabilir miydi, soru işareti...

Başakşehir maçında penaltı veriliyor. 2 saat sonra, Bursaspor - Galatasaray maçında yine bir Türk hakemi aynı pozisyonda neden sahadaki hakemi VAR’a çağırmıyor? Geçenlerde Porto - Roma maçı oynandı Şampiyonlar Ligi’nde. Cüneyt Çakır, iki defa VAR’a gitti ve bir penaltıyı VAR’ın yardımıyla verdi.

Bir Şampiyonlar Ligi’nde, Hollandalı yardımcı Cüneyt Çakır’a VAR’a git diyor. Orada kafa kopuyor, Roma eleniyor. Cüneyt Çakır VAR’a baktıktan sonra haklı olarak penaltı veriyor. Cüneyt Çakır dünyanın en iyi 3 hakeminden biri. Eğer bu elin figürlerinden biri sensen, sana yazıklar olsun. O parmağı keser atarım. Bugün VAR’a nasıl çağırmadın? Kabak gibi penaltı!

''İlk görüntüde ofsayt yok ama sıkıntı şurada...''

Devre 2-1 bitiyor. Ndiaye’nin golü kırılma noktası. Galatasaray için verilen penaltı kararı doğru. Galatasaray’ın 3. golü, yani Feghouli’nin golünde ofsayt var mı diye bekliyor hakem. Mavi ve kırmızı çizgiler, Riva’da çizilen çizgiler. İlk görüntüde ofsayt yok ama sıkıntı şurada, ne zaman çizgileri çektiler?

Onyekuru en az 10-15 cm ofsayt. Bunun adı cinlik, fetbazlıktır. Bursaspor Galatasaray maçında sahadaki hakem başarılı ancak VAR hakemlerinin belki de fetbaz tutumları nedeniyle Bursaspor yem edilmiştir.

VAR’da insan faktörü, düğmeye basıldığı andır. O pozisyonda iş üstünde yakalanma var. Cüneyt Çakır’ı çok severim ama Bayern Münih maçında bir hata yaptın ama VAR yoktu. Tam ceza alanında Emre Taşdemir’in bulunduğu yerde Marcelo vardı. O pozisyonda görmedi, UEFA pozisyonun penaltı olduğunu belirtti ama Çakır’ın görmemesi insanidir dedi.

UEFA VAR’ı getirme sebeplerinden biri olarak Marcelo’nun penaltı pozisyonunu gösterdi. Cüneyt Çakır, Bursaspor - Galatasaray maçında yine aynı pozisyonda maçın hakemini VAR’a davet etmedi. Sonuç, kara el hokkabaz gibi oynattı Türk futbolunu. Bursaspor yem edildi.

Çok kritik bir önem taşıyan Kayserispor - Başakşehir maçını hakem Yaşar Kemal Uğurlu çok iyi yönetti. 10 üzerinden nasıl 11 puan alınır, bunu gösterdi. Uğurlu, VAR’ı  da çok güzel kullandı.

Fatih Hoca çok güzel konuşmuş. Ama 10 maç ceza aldığı Fenerbahçe maçında, Galatasaray doğranmadı. Galatasaray Konyaspor maçında ise doğranmadı, koparıldı.

Bir pozisyonun ofsayt olduğunu görürsün. Gol olursa geri dönebiliyorsun. FIFA bunun için bırak gol olsun, ofsaytsa zaten haklısın, gol ise de verilir diyor. Bugün eşek bile, kafası az çalışan ama sevimli güzel hayvan, iki saat arayla oynanan maçta Başakşehir ve Galatasaray maçlarında el pozisyonlarının çok benzer olacağını görecektir.

Gelin hakemliği bırakmış isimlerden VAR hakemlerini oluşturun. Deniz Çoban, Ali, Veli neyse... VAR hakemleri aktif akem olmasın. Hakemin cenaze namazı kılınmaz, hakemler şeytandır. Bu hakemler VAR’da karar verirken haftaya maç alabilir miyim diye düşünüyorlar. Aktif hakemleri, VAR hakemi olmaktan kurtarın.

Senin için hazırladığımız haberler