Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi'den Fenerbahçe-Galatasaray Sözleri

Orhan Gülek
25.03.2023 - 10:36 | Son Güncellenme: 25.03.2023 - 18:26

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Divan Kurulu toplantısında kulübün mali durumundan bahsederken, TFF'nin depremin ardından almış olduğu kararlar hakkında da konuştu.

Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi'den Fenerbahçe-Galatasaray Sözleri

AJANSSPOR - HABER

Beşiktaş’ın 2023 yılı 1. Olağan Divan Kurulu Toplantısı başladı. Kurulda Siyah-Beyazlı kulübün borcu da açıklandı. Toplantının sonunda söz alan Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, TFF'nin Gaziantep FK ve Hatayspor ile ilgili aldığı kararı eleştirirken hakemler konusunda da sert ifadeler kullandı.

İlk olarak söz alan Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk, Türkiye'yi vuran Kahramanmaraş depreminin inanılmaz olduğunu söyleyerek, "Televizyonda gördükleriniz, gazetelerde ve internet sayfalarında okuduklarınız, inanın olanın bitenin, tahminlerimizin çok ötesinde." dedi.

Şerefli Türk ordusu suçlandı

Yamantürk, 1999 Marmara depremindeki söylemleri hatırlatan Yamantürk, "1999 depreminde Gölcük'te olanı biteni, şerefli Türk ordusunu suçlayarak, 'Buralarda içki içiliyor'; çok özür dileyerek söylüyorum, 'Buralarda zina yapılıyor, Allah o yüzden sizi cezalandırdı" diyenler, şimdi ne diyecekler, merak ediyorum. Bizim kültürümüzde bir şey vardır: Yaralı kaşa vurulmaz. O yüzden ben bu konuda fazla konuşmak istemiyorum, susuyorum." diye konuştu.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'ın borcu yüzde 28 arttı
Habere Git

Beşiktaş'ta tüzük değişikliği yapılacak

Yamantürk, geçen hafta içinde yönetim kurulu, denetim kurulu, disiplin kurulu ve sicil kurulu ile buluştuklarını hatırlatarak, tüzük değişikliğini konuştuklarını söyledi. Yamantürk, denetleme raporunun teknik sebeplerden geç geldiğini de belirterek, "Ben bile dün akşam çalışabildim dersimi, bu konuyla ilgili." dedi.

Bankalara borç ödemesi başlıyor

Ağustos 2023'ten itibaren bankalara borç para geri ödemesinin başlayacağını hatırlatarak, "Rakam büyüyünce artık alacaklının meselesi oluyor, borçludan çok. İçinizde finansçılar vardır, benden daha iyi bilirler" dedi. Beşiktaş'ın Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Denizbank'tan oluşan konsorsiyumla yaptığı borç yapılandırma anlaşmasının ilk taksidi 31 Ağustos 2023'te ödenecek.

Gökhan Tiryaki: "Son 1 yılda yüzde 24'lük bir borç artışımız var"

Daha sonra kürsüye gelen Beşiktaş JK Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki ise şu ifadeleri kullandı:

"Beşiktaş'ın 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla net borcu 5 milyar 752 milyon TL'dir. Biz banka ve kasadaki paraları düşerek net borcu açıklıyoruz. Son 1 yılda yüzde 24'lük bir borç artışımız var. Bugün mali olarak mükemmel bir tablo var demiyoruz ancak kötüye gidiş yada finansal borcun artışı yavaşlamış durumda. Varlıklarımız, borçlarımızı daha karşılayabilir hale geldi."

İlgini Çekebilir
ÇBK, Beşiktaş'ı devirdi
Habere Git

"Beşiktaş'ın geleceğini karartabiliriz"

Tiryaki, Beşiktaş'ın üye sayısını da açıklarken, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Beşiktaş'ın 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla toplamda 22 bin 221 aktif üyesi bulunuyor. Bu süreçte 229 tane de yeni divan kurulu üyemiz oldu.

260 milyon TL'lik geçen seneki UEFA gelirleri bu sene yok. Beşiktaş, planlamasını sadece şampiyon olacakmış gibi yapmaması gerekiyor. 1 sene şampiyon oluruz ama Beşiktaş'ın geleceğini karartabiliriz. O yüzden Beşiktaş'ın geleceğine yönelik çalışmamız gerekiyor."

Seçil Aygül: "60 milyon euroya kadar zarar etme hakkımız var"

Beşiktaş JK Derneği ve Şirketler Grubu Genel Müdürü Seçil Aygül ise Divan Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada kulübün varlıklarının borçlardan düşülmesini gerektiğini düşünüyor.

Aygül, "2022-23 sezonunda Beşiktaş'ın 40 milyon euro zarar ederse UEFA'dan men edileceği söyleniyor. İşin doğrusu şu şekilde; UEFA ile yaptığımız anlaşma gereği bu sezon 60 milyon euroya kadar zarar etme hakkımız var ancak bu 60 milyon euronun üzerine 40 milyon euro daha zarar edersek, yani toplamda 100 milyon euro zarar edersek bir men riski ortaya çıkabilir. Ancak bizim ne 40 milyon euro ne de 60 milyon euro zarar etme gibi bir durumumuz olmayacak." dedi.

Demba Ba'nın durumu

Beşiktaş Kulübü'nün, eski futbolcusu Demba Ba'nın satın aldığı Amite FC ile ön protokol imzaladığı açıklandı..Anlaşmaya göre; ön plana çıkan oyuncularda öncelik Beşiktaş'ta olacak. Ayrıca Beşiktaş, tecrübe kazanmasını istediği genç oyuncuları Amite FC'ye yönlendirecek.

Hasan Arat: Buraya başı dik, alnı açık, huzur içinde olabilenler gelebilir"

Beşiktaş’ın başkan adaylarından " depremzedede hayatlarını kaybedenleri anarak başladı. “Divan başı dik alnı açık, yürekli insanların geleceği yerdir” diyerek önemli mesaj verdi ekledi “Denetim kuruluna inanacaksınız.

"CEO farklı bir yorum yapıyor"

Geçtiğimiz günlerde çok üzücü bir dava ile karşılaştık. Umarım bu davanın sonuçları Beşiktaş'ı üzmez. Denetim Kurulu bir borç açıklıyor, CEO farklı bir yorum yapıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Geçen 23 yılda Beşiktaş'ın itibarına zarar verebilecek gelişmelere engel olunamadı.

"Yol ne kadar uzun ve zorlu olursa olsun, ben buradayım"

Beşiktaş camiasının kültürünü ve geleneklerini iyi tanıyanların, Beşiktaş camiasına kimsenin talimat veremeyeceğini de gayet iyi biliyor olması gerekir. Bugün buradan camiama sesleniyorum; Önümüzde gidilmesi gereken bir yol var, geleceğe dair umutlarım, camiaya dair hayallerim, gençlerimizin heyecanını ve Beşiktaşımız'ın büyük hedeflerini yanıma alıyorum. Yol ne kadar uzun ve zorlu olursa olsun, ben buradayım."

Ahmet Nur Çebi: "Herkesten daha farklı olarak okul sözü verdik"

Toplantı sonunda Ahmet Nur Çebi söz aldı. Beşiktaş'ın mali durumundan bahseden Çebi, TFF'nin depremin ardından almış olduğu kararı eleştirirken hakemler hakında da açıklamalarda bulundu.

İlk olarak Maraş depremi nedeniyle hayatını kaybedenlere değinen Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, şu ifadeleri kullandı:

 "Depremzedelere herkesten daha farklı olarak okul sözü verdik. Bu okulların realize edilebilmesi için Beşiktaş camiasının desteğine ihtiyacımız olduğunu ve Bırakmam Seni Türkiye'm kampanyasına desteğin önemini hatırlatmak istiyorum.

"Borçlar neredeyse yarı yarıya aşağıda kalmış"

Kulübü mali yönden iyi yönettiklerini ifade eden Çebi, "Mali anlamda kulübü gerçekten çok iyi bir şekilde idare ediyoruz. Durumumuzun olabilecek en iyi durumda olduğunu açıkça beyan ediyorum. Söylemimin arkasındayım. Euro'ya döndüğünüzde borçlar yarı yarıya azalmış. Memleketteki enflasyon üzerinden değerlendirdiğimizde borçlar neredeyse yarı yarıya aşağıda kalmış. Kötünün iyisi olduğunu ve geldiğimiz zamanı hatırlatmak istiyorum. Geldiğim dönemde mali anlamda kulübün yönetilemeyecek durumda olduğunu biliyoruz. " dedi.

"Kasanızdaki çekleri kabul etmek zorundasınız"

Beşiktaş'ta gerçekleştirilen Divan Kurulu Toplantısı öncesinde yönetime ile Denetleme Kurulu arasında hareketli saatler yaşandı. Toplantı öncesinde Başkan Ahmet Nur Çebi ve yönetimi, Denetleme Kurulu'nun sunduğu rapora itiraz ederek onay vermedi.

Bu konuya da değinen Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Beşiktaş'ın hiçbir çalışanına ve dışarıdaki kuruma borcu yoktur. 2 milyar 750 milyon olan borcum üzerine 1 milyar 850 milyon civarında faiz söz konusuydu. Başımıza gelmeyen kalmadı. Pandemi, deprem, UEFA'nın ağır kuralları... Kaybımız pandemide 400 küsür milyon civarında yayıncı kuruluşun vazgeçtiği ödeme, 600 milyon kaybettiğimiz pandemi gelirleri... 2 milyar 230 milyon elimizde olmayan bir kayıp söz konusu oldu. 5 milyar 200 milyon borcumuz olduğunu iddia ediyorum. CEO'muz izah etti. 6 milyar 200 milyon kasanızdaki parayı koyup da 5 milyar 700 milyona düşebiliyorsanız kasanızdaki çekleri ve birçok alacaklarınızı da var kabul etmek zorundasınız."

"Sürekli bu rakam 6 milyar 200 milyon diye yansıtılıyor"

Siyah beyazlı kulübü en iyi şekilde yönettiklerini ifade eden Çebi, "Bu kulübü tasviye ettiğinizi düşünün kasadaki paraları da aldığınızda bu kulübün borcu 5 milyar 200 milyon liradır, 6 milyar 200 milyon lira değil. Sürekli bu rakam 6 milyar 200 milyon diye yansıtılıyor. Kulüp ekonomik anlamda olabilecek en iyi şekilde yönetilmiştir." dedi.

KPMG raporu açıklaması

Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi KPMG'nin raporununa da değinen Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"KPMG raporu var. SPK ve İç İşleri Bakanlığı'nın yasalardan kaynaklanan bunların açıklanmaması, kendilerinden gelen rapor bitene kadar açıklanmaması gerektiği aksi halde spekülasyonlara sebebiyet vereceği şeklindeki talimatlarını kabul etmek zorundayız. Benim bundan evvel bir KPMG raporu hazırlatılmadı. Bunu yapan bir başkan olarak neden eleştirildiğimi anlamıyorum. Bu raporla ilgili araştırma pandemi döneminde, kulüpte zor şartlar altında yerine getirilmiş bir araştırmadır. Bunun hukuki tarafını taşıyacak olanlar devlet kurumları, yasalardır. Açılmış davalar şu an 10'un üzerindedir. Muhtemelen 17-18 taneye kadar gideceğini bekliyoruz. Mayıs ayı kongresinde de umuyoruz ki İç İşleri Bakanlığı'nın artık tamam açıklayabilirsiniz dediği andan itibaren de veririz.

"Kamuoyu önünde olmaması gerekiyor"

Kaldı ki açıklandı, bu rapor 100 küsür milyon Euro diye, istisnai durum oluşmuş diye bir evvelki Genel Sekreter Mesut Urgancılar tarafından tane tane okundu. Bunun evraklarla ilgili kısmı yargılama sürecinde, kamuoyu önünde olmaması gerekiyor. Burada ne gibi bir abes vardır anlamakta güçlük çekiyorum. Bunun sadece muhalefet tarafından laf olsun diye kullanılmış olması bana değil Beşiktaş'a zarar verir."

"Bu yük Beşiktaş camiasının yüküdür"

Amatör takımların durumuna da değinen Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Amatörlerde geçmişe nazaran daha pozitif bir durum söz konusu. Gereksiz harcamalardan imtina ediyoruz. Çünkü çıkan spor yasası artık amatör şubelere futboldan beş kuruş para verilmesini yasaklıyor. Artık bu yük Beşiktaş camiasının yüküdür. Amatör sporcularımızı beraber omuzlayacağız. Bunun tamamının artık kulüp tarafından karşılanmayacağını kabul etmek zorundayız. Biz geldiğimizde zaten düşmüş olan voleybol takımı şu anda üst üste 13 galibiyet aldı. Kendi çocuklarımızla başarıya ulaşmanın yolunu bulmamız gerekiyordu. Hentbol takımı kupayı getirdi. Geçen sene de şampiyon oldular."

"Ahmet Nur Çebi yalnız değil"

Yönetim olarak herkesten memnun olduğunu ifade eden Çebi, "Yönetim kurulu üyelerimiz bazıları genç ve tanınmamışlar. Ben yöneticilerimden memnunum. Allah razı olsun. Ahmet Nur Çebi yalnız değil. Beşiktaş camiasında bilinenler yerine daha tanınmamış ama yardımcı olabileceğinden emin olduğum gençlerin yönetici olmasını sağlayarak sizlerin huzurunda onları tanımaya gayret ediyorum. Herkes bekliyor ki 10 sene evvelki yöneticiler burada olsun. Arkadaşlar bu koltukları bırakıp gitmeyi herkesin bilmesi lazım. Beşiktaş koca bir camia. Bu camianın 120. yılını kutluyoruz." dedi.

"Annemle ilgili bir rahatsızlıkta burayı erken terk etmişim"

Başkanlığı döneminde kongrelerden erken ayrılması yönünde gelen eleştirilere de cevap veren Çebi, şöyle konuştu:

"Artık divan kurullarında bizim de sizlere bir şeyleri anlatmamıza müsaade edin. Herkesin istediği şu, siz oturun susun, biz çıkalım konuşalım. Bizler de sizlerle 3-4 ayda bir bir araya geliyoruz. Müsaade edin de yaptıklarımızı anlatalım, yapamadıklarımızla ilgili şikayetlerinizi dinleyelim. Burada 11. yılıma girdim. 7 sene ikinci başkanlık yaptım. En zor dönemde başkan oldum. Bu süre içinde müzemize 4 tane kupa getirdik. Müsaade edin de annemle ilgili bir rahatsızlıkta burayı erken terk etmişim. Bunu 2-3 sene sonra getirip burada söylemek biraz nezaketten uzak oldu. Engelliler Günü'ne denk gelmiş bir divan toplantısında engellilerin olduğu toplantıya gitmek Beşiktaş Başkanı'nın görevi ve hakkıdır."

"Sizin saygınıza ihtiyacım yok"

Toplantıda başkan Ahmet Nur Çebi ile kendisini eleştiren kongre üyesiyle tartıştı. Çebi, "Sen mi hak ediyorsun? Oturun aşağı lütfen diyorum! Tabii işinize geldiği kısmı alın. Sizin tarzınız odur. Sizin saygınıza ihtiyacım yok, teşekkür ediyorum. Beşiktaş Başkanı'nın yükümlendiği bir sürü görevi icra ederken bazı yerlerden olamamasının hesabının sana verilmesini çok doğru bulmuyorum." dedi.

"Sebep olduğum bu tartışma için içtenlikle özür diliyorum"

Yaşanan tartışmadan dolayı herkesten özür dileyen Çebi, "Bir başkanın annesiyle geçmişteki bir konuşmayı burada gündeme getirmesi kadar saygısız bir durum olamaz. Hem de başka bir ortamda! Bu kadar insanların bir taraftan övüyormuş gibi yapıp, arka taraftan lafını sokup da işin içerisinden çıkmasını kabul edemedim. Sebep olduğum bu tartışma için içtenlikle özür diliyorum. Ama ben bunları başka bir yerde bulamıyorum! Bunlar burada konuşuyorlar, gidiyorlar! Sosyal medyada linç edenler bunlar! Ne söyledikleri belli olmayan insanlar bunlar!" dedi.

"Hiç kimseyle 5 yıl sözleşme yapmadık"

Futbol takımına yapılan transferlerle ilgili de konuşan Çebi, "Göreve geldiğimizde kenarda koşan, hiçbir işe yaramayan futbolculara 30 M€ ödeme yaptık. Bu çok büyük bir para. Yanlış yapılan transferler yüzünden bu paraları ödedik. Bizim dönemimizde hiç kimseyle 5 yıl sözleşme yapmadık. Sadece genç çocuklarla yapıyoruz. Yıllık 4-5 M€ kazanan futbolcuyla 3-4 sezonluk sözleşme yapmıyoruz. Bizden önce yapılan yanlış transferlerden dolayı artık kulübümüz yük çekmeyecek. Bu sezondan sonra eski transferlerin hepsinden kurtulmuş olacağız." dedi.

"Beşiktaş'ın zararına olduğunu biliyordum"

Son dönemde yaşanan hakem tartışmalarına da değinen Çebi, "Hakemlerle ilgili inanın ben Beşiktaş yönetimi olarak gereken her şeyi yapıyoruz. Ama maalesef kokuşmuş düzenle başa çıkmakta zorlanıyorum. Kokuşmuş düzenle başa çıkmak için camianın arkamda olması gerekir. Ama ben depremden 3 gün sonraydı galiba... TFF Başkanı Kulüpler Birliği'nde toplantı yaparak bir puan sistemini getireceklerini ifade ederek 2 tane öneride bulundu. Bunlardan bir tanesine daha sıcak baktığını hissettim. Ve dolayısıyla bunun Beşiktaş'ın zararına olduğunu biliyordum.

Ben gündeme getirmedim, bana sorulan bir soru üzerine bunu cevapladım. Ki o tarihte Beşiktaş Başkanı olarak da şahsım ve ailem olarak da depremzedelere en çok koşturanlardan bir tanesiydim. Bunu hak etmedim ben. O gün kalkıp da zamanı değildi bunun diye açıklama yapanlar, peki soruyorum ne zamandı? Neden TFF 30 gün sonraya ertelemiş olduğu maçların başlamasına 2 gün kala 28 gün sonra bu konuyu gündeme getirmesi gerekirken, 3. gün getirdiyse ben ne yapmalıydım?" dedi.

"TFF tarafından getirilmesi beni mecbur kılmıştır"

Orada yapılan bir yanlış yok. Orada o gün Fenerbahçeli ve Galatasaraylılar'ın harekete geçmesi ve Beşiktaş muhaliflerinin de troll hesaplarla saldırıya geçmesi TFF'nin elini rahatlattı. Biz hiçbir zaman 5 puan istemedik. Sadece adaletten bahsettik. Bugün Galatasaray veya Fenerbahçe aynı gün bizim savunduğumuz TFF tarafından kabul ediliyor olsaydı acaba susacaklar mıydı? Hayır arkadaşlar, hayat devam ediyor. Dolayısıyla sizin başkanınız olarak son derece duygusal bir insanım, ama bir taraftan da görevim icabı gündeme gelmemesi gerektiği zamanda TFF tarafından getirilmesi beni mecbur kılmıştır böyle bir açıklama yapmaya ve özellikle soru sorulduğu için.
 
TFF'nin elini güçlendiren, o günkü sosyal medya harekatının doğru olmadığını beyan etmek istiyorum."

"Basket takımıyla ilgili hepinize bir özür borcum var"

Beşiktaş Basketbol Takımı'nın durumuyla alakalı olarak ise Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Basket takımıyla ilgili hepinize bir özür borcum var. 2017-18 senesinde 9 milyon dolar harcanarak 4. olmuştur. 2020-21 senesinde ise 1 milyon dolar harcayarak 5. olmuşuzdur. Nerede yanıldığımı itiraf edeceğim. Aradaki 8 milyon dolar, 160 milyon TL yapıyor. 160 milyon TL'nin o günden beri faizi 5 senede 300 milyon TL yapar. Bir sezon 4. olmanın maliyeti... Bu hatayı yapmayım dedim. Çünkü 2020-21 senesinde muhteşem bir Banvit projesi ile ve bugün Alperen diye oyuncumuz Beşiktaş temsil ederek yurt dışına gitti.

Biz bu işi böyle devam ettirebilirsek hem çocuklarımızı yetiştiririz hem de kulübün az maliyetle iyi derece almasını sağlarız dedik. Ama sonradan bir şey gördük. Galiba futbol takımlarının olmadığı illerde Manisa, Denizli, Bursa gibi illerde basket takımları bir önceki senelerden çok daha fazla ağır bütçe ve para ayırarak yola çıktıklarını maalesef sonradan gördük ve geç kaldık. Ama size söz veriyorum sezon bittiğinde üzülmemiş olacaksınız. Çünkü telafisi şu anda yapılmış durumda. Umarım istediğimiz sonuçlara doğru da geleceğiz."

Senin için hazırladığımız haberler