TFF'nin kurulları bağımsız değil! AİHM'nin görüşü net...

23.06.2020 - 21:51 | Son Güncellenme: 23.06.2020 - 21:58

Bir dönem Trabzonspor forması giyen Ömer Kerim Ali Rıza ve eski yan hakem Serkan Akal'ın açtığı davada AİHM, 28 Ocak 2020'de TFF kurullarının bağımsız olmadığına hükmetmişti. Bu karar üzerine TFF de AİHM'e itirazda bulunmuştu. AİHM, TFF'nin itirazını da görüştü ve kararını verdi. İşte detaylar...

TFF'nin kurulları bağımsız değil! AİHM'nin görüşü net...

KENAN BAŞARAN-AJANSSPOR ÖZEL

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) kurullarının tarafsız olmadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından bir kez daha tescillendi.

Eski Trabzonsporlu futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza ve eski yan hakem Serkan Akal'ın açtığı davada AİHM, 28 Ocak 2020'de TFF kurullarının bağımsız olmadığına hükmetmişti. Bu karar üzerine TFF de AİHM'e itirazda bulunmuştu. İşte AİHM, TFF'nin itirazını da görüştü ve kararını verdi. Uluslararası mahkeme, TFF'nin başvurusunu değerlendirmeye almayarak reddetti. Böylece Ömer Rıza ve Serkan Akal, TFF'ye karşı büyük bir hukuk zaferi kazandı.

Bu kararla birlikte Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Hukuk Kurulu gibi TFF kurullarının bağımsız olmadığı da hukuken nihai olarak karar altına alındı. Söz konusu karar TFF'ye karşı AİHM'e başvuran diğer kişi ve kurumlar için de bir emsal olacak.

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Aynı zamanda İngiliz vatandaşı da olan futbolcu  Ömer Kerim Ali Rıza, 2006'da Trabzonspor'a transfer oldu. Oyuncu 2008'de sözleşmesi devam ederken Trabzonspor'dan ayrılıp İngiltere’ye dönünce taraflar arasında sorun çıktı. Dosya TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na (UÇK) taşınmış ve bu kurul da futbolcunun sözleşmesini haksız şekilde feshettiğine hükmetmişti. Bunun sonucunda da Ömer Rıza'nın Trabzonspor’a tazminat ödemesine hükmeden kurul, oyuncuya 4 ay  da men cezası verdi. Rıza’nın yaptığı başvuru sonrası Tahkim Kurulu, tazminat miktarını düşürürken, men cezasını kaldırdı.

İngiliz vatandaşı olunca bakmadılar

İşin peşini bırakmayan Ömer Rıza önce, FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi'ne başvurdu ancak  oyuncunun Türkiye’de Türk vatandaşı olarak oynadığı için ve uyuşmazlığın tarafları aynı vatandaşlığa sahip olduklarından konuyu ele almadı. Ömer Rıza'nın yeni Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi-CAS oldu. Ancak 11 Kasım 2009'daki bu başvuruya CAS da FIFA Uyuşmazlık Kurulu'nun cevabının benzerini vererek kendisini yetkisiz saydı.

İsviçre Federal Mahkemesi de CAS’a destek verince Rıza, bu kez İsviçre’ye karşı AİHM’e ayrıca başvurdu. AİHM ise hem bu başvuruyu hem de Rıza'nın kendisine yaptığı ayrıca başvuruyu tek dosyada birleştirip ele aldı.

AİHM, bu arada kararında Ömer Rıza'ya 12 bin 500 Euro manevi tazminatla birlikte, 6 bin 975 Euro'luk masrafının da karşılanmasına hükmetti.

Son durak AİHM oldu

Konuyu AİHM’e taşıyan Ömer Kerim Ali Rıza, Tahkim Kurulu üyelerini belirleyen TFF Yönetim Kurulu'nun ağırlıklı olarak profesyonel futbol kulüplerinin temsilcilerinden müteşekkil olduğunu ve bu nedenle Tahkim Kurulu’nun oyuncularla kulüpler arasındaki uyuşmazlıklarda önyargılı tasarrufta bulunduğundan şikâyetçi olmuş; bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından adil şekilde yargılanmadığını ileri sürmüştü.

Serkan Akal'a 12 bin 500 Euro

Klasman düşürüldüğü için hakkını AİHM'in yolunu tutan yardımcı hakem Serkan Akal da TFF'ye karşı kazanan bir diğer isim oldu.

1998'de yardımcı hakem olan Serkan Akal, 2015-16 sezonunda üst klasmandan düşürüldü. TFF Merkez Hakem Kurulu'na itiraz eden Akal'ın Tahkim Kurulu'ndan yaptığı duruşmalı yargılama talebi de reddedilmişti. Akal, kendisi hakkındaki dosyaya da ulaşamıştı.

İç spor hukuku kanallarından sonuç alamayan Akal da konuya AİHM'e kadar taşımıştı.
AİHM verdiği kararla TFF kurullarının görev sürelerinin ve görevden alınma kriterlerinin belli olmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.

Her ne kadar TFF, AİHM'in verdiği karara itiraz etmiş olsa da daha önce yaptığı açıklamada, gerekli düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başlanacağını açıklamıştı.

TFF mevzuatı değişmeli

Serkan Akal'ın Avukatı Zeki Edebali, "AİHM verdiği bu kararla TFF kurullarının adil yargılıma yapmadığını nihai olarak kararlaştırmış oldu.

TFF mevzuatında değişikliğe gidilmesi gerekecek. Kurulların üyesi yapısından görev süreleri ve görevden alınma kriterlerinin bağımsız bir yapıya bürünmesi lazım. AİHM, mevcut yapıya göre kurulların TFF yönetiminden bağımsız hareket edemeyeceğine hükmetti.

Benim müvekkilim Serkan Akal için 12 bin 500 Euro manevi tazmitana da hükmetti. Maddi kayıplarımız içinse TFF Tahkim Kurulu'na başvuracağız. Öncelikle karşılıklı anlaşama zemini arayacağız elbette" dedi.

ÖMER RIZA KİMDİR?

8 Kasım 1979 Londra doğumlu olan Türk asıllı Ömer Kerim Ali Rıza, aynı zamanda İngiliz vatandaşı. Rıza futbola Arsenal altyapısında başladı. 2003'te Denizlispor'a transfer olan futbolcu, 2006'da Trabzonspor'a imza attı. 2 yıl burada kalan oyuncu, 2008'de Shrewsbury Town'a gitti. Ömer Rıza, 2015'te Harlow formasıyla futbolu bıraktı. Rıza, bordo mavili formayla 39 maçta 6 gol attı.
 
Senin için hazırladığımız haberler