Akhisar Başkanı Özbey ve Ahmet Çakar'a suç duyurusu

Eren Tuncay
03.04.2021 - 17:29 | Son Güncellenme: 03.04.2021 - 18:53

Son dakika haberleri... Eski hakem ve futbol yorumcusu Ahmet Çakar ile Akhisarspor Başkanı Evren Özbey hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulurken, Çakar ve Özbey'in takıma oyuncu getirip onları oynatmak için para aldıkları ifade edildi. İşte detaylar...

Akhisar Başkanı Özbey ve Ahmet Çakar'a suç duyurusu

İsa KETHÜDA - AJANSSPOR

Akhisarspor'un iki kongre üyesi, eski hakem ve yorumcu Ahmet Çakar ile Akhisarspor Başkanı Evren Özbey'in de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen iki kongre üyenin, avukatları Sezer Baylan ve Nur Meryem Baylan aracılığıyla UYAP'tan verdikleri suç duyurusu dilekçesinde Çakar ile Özbey, Akhisarspor'a oyuncu getirdiği ve söz konusu oyuncuları kadroya almak ve maçlarda oynatmak için de yüksek miktarda para aldıkları öne sürüldü. İki üye, savcılıktan dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, özel evrakta sahtecilikten soruşturma açılmasını talep etti.

'Başkan menajerlik yapıyor'

Suç duyurusunda Akhisar Başkanı Evren Özbey'in kardeşleri Bışar Özbey ve Serhat Özbey'i de yönetim kuruluna aldığı hatırlatılarak, FIFA lisanslı resmi menajer Abdul Samet Süner ile birlikte menajerlik faaliyeti yapıldı savunuldu. Dilekçe de bunun da TFF talimatlarına aykırılık taşıdığı vurgulandı.

"Mevcut konumlarını kötüye kullandılar"

Özbey'in yönetime geldikten sonra kendileri ve Süner'in menajerliğini yaptığı toplam 14 oyuncunun Akhisarspor forması giymeye başladığı kaydedilen suç duyurusunda, "Şüphelilerin kulüp üzerinden kulüpteki konumlarını kötüye kullanarak, kendi şahsi menfaatlerini temin amacıyla, bir çok şüpheli eylemleri mevcuttur" iddiası ortaya atıldı.

"Ahmet Çakar üzerinden para verildi"

Suç duyurusunda, Beyaz TV'nin ünlü yorumcusu eski FIFA kokartlı hakem Ahmet Çakar'ın da bir oyuncuyu oynatmak için para aldığı öne sürüldü. Suç duyurusu dilekçesinde, geçen Ocak ayında Akhisarspor'a tranfer edilen Alim Aykut Esgi isimli futbolcu ve ailesinin, Çakar üzerinden oynama garantisi alınarak, para verdiği belirtildi. Oyuncunun da bu konuda ayrıca bir suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.

'Ses kaydı mevcuttur'

Söz konusu iddiaya göre Esgi Ailesi, 40 bin Euro ve 1 milyon TL civarında para verdiği kaydedilerek, "Söz konusu para alışverişi Avukat Bışar Özbey'in avukatlık ofisinde gerçekleşmiş olup, şüpheliler tarafından gerçekleştirilen tüm hukuksuz işlemlere dair ses kaydı da mevcuttur" denildi.

'MASAK hesapları incelesin'

Akhisarspor'a getirilen futbolculardan bu şekilde haksız ve hukuksuz vaatlerle; başkanlık yetkileri kötüye kullanılarak, yüzbinlerce Euro haksız kazanç elde edildiği öne sürülen suç duyurusunda daha sonra şöyle denildi: "Şüpheli şahıslar kendilerini bu şekilde zenginleştirirken Akhisarspor Kulübü'nü de bir o kadar fakirleştirmişlerdir. Bu nedenle hukuksuz para transferlerinin tespiti açısından şüpheli şahıslar ile devre arasında Akhisarspor Kulübü'ne getirilen 26 futbolcunun ve ailelerinin para transferlerinin tespitinin MASAK ve savcılığınızca incelemeye alınmasını talep etmekteyiz."

'Profesyonel yapmak için para istediler'

Akhisar Kulübü hesaplarının da Eylül 2020'den itibaren incelemesi istenilen suç duyurusunda, amatör ya da Akhisarspor altyapısından yetişen oyuncuların da profesyonel yapılması için futbolcu ve ailelerinden para istediği de iddia edildi.

'Amatör olmadan profesyonel yapıldı'

Akhisar Kulübü'nün iki kongre üyesi, yaptıkları suç duyusunda tüm sözleşmelerin mercek altına alınmasını talep ederek, "Sözleşmelerdeki cezai hükümler, tazminatlar, yıllık maaşlar, gelen oyuncularla yapılan mukaveleler şüphelilerin şahsi menfaatleri doğrultusunda muvazaalı ve danışıklı olarak yapıldığı şüpheleri mevcuttur. Örneğin; hiç amatör olmamış oyuncular para ile direkt profesyonel yapılmış, şüpheliler kendi menajerliklerini yaptıkları oyuncuların sözleşmelerindeki maddi külfetleri şişirmiş, kağıt üzerinde transfer edilmiş gibi gösterilen oyuncular kulübe dahi gelip antrenmanlara bile çıkmamış" ifadelerini kullandı.

'Çilek transfer sakat çıktı'

Savcılığa yapılan başvuruda, Akhisarspor kamuoyuna 'çilek transfer' olarak tanıtılan Sissokko için de önemli iddialar ortaya atıldı. Futbolcunun kronik sakat olduğu anlaşılmasın diye, sağlık kontrolünden geçirilmediği ileri sürülürken "Sakat olan bu oyuncuya, kulübümüz ile aynı ligde mücadele eden Altay Kulübü, yıllık 50 bin Euro dahi vermezken, şüpheliler tarafından Akhisarspor'a yıllık 200 bin Euro'ya imza attırılmıştır" denildi.

Alim Aykut Esgi'nin paylaşımı

Suç duyurusunda örnek gösterilen 22 yaşındaki futbolcu Alim Aykut Esgi,  Instagram hesabından dün yaptığı paylaşımda hem Akhisaspor yöneticisi Bışar Özbey, hem de eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar hakkında çarpıcı ifadeler kullandı. Esgi, "Ahmet Çakar bugün 'Var Odası'na (TV 100'deki program kast ediliyor) katılacakmış. Umarım bu yayına beni ve babamı da bağlarlar. Beni önce Karagümrük sonra Darıca Gençlerbirliği'ne sonra da Akhisarspor'a götürmek için babamdan ne kadar aldıklarını açıklayacağım" dedi.

'Hem TFF'ye hem de savcılığa başvuracağım'

İki ayrı kuruma şikâyette bulunacağını da kaydeden Esgi, "Ayrıca tekrar takıma girmem için ne kadar istediklerini de açıklayacağım. Şayet beni bağlamazlarsa başka bir kanala bağlanıp bütün gerçekleri açıklayacağım. Hem TFF'ye hem de savcılığa başvuracağım" ifadelerini kullandı.

Yeşil sahaya hiç basmadı

Ali Aykut Esgi, Akhisarspor'a katıldıktan sonra oynanan 10 maçta da forma giymedi. Bursaspor, Eskişehirspor, Boluspor ve Keçiörengücü maçlarında kadroda olan futbolcu, hiç süre alamadı. 22 yaşındaki oyuncu, Tuzlaspor, Bandırmaspor, Balıkesirspor, Samsunspor, Menemenspor ve İstanbulspor maçlarında ise kadroya giremedi.

Alim Esgi kimdir ve kaç yaşında?

Almanya'da altyapı eğitimi alan 22 yaşındaki Alim Esgi, Euskirchen, Bergisch Gladbach gibi takımlarda forma giydikten sonra Kayserispor U21 takımı ile anlaştı. Daha sonra Karagümrük, Darıca GB, Celik Zenica ve Bayrampaşa'da kulüplerine transfer olan sol kanat oyuncusu, bu sezonun devre arasında da Akhisarspor'a katıldı. TFF kayıtlarına göre Esgi, sadece bir profesyonel maça çıktı. Esgi, Fatih Karagümrük'ün Konya Anadolu Selçuk'un 26 Eylül 2018'de 2-0 yendiği Ziraat Türkiye Kupası 3. Tur maçının 89. dakikasında oyuna girdi.

'Ne resmi olarak ne fiilen menajerlik kalmadı'

Esgi'nin iddiasında ismi geçen Akhisarspor'un başkanı Evren Özbey'in kardeşi olan Bışar Özbey, 'Özbey Hukuk ve Danışmanlık' şirketinin sahibi, yönetime girmeden önce de Akhisar Belediyespor'un avukatlığını üstlenmişti. Özbey'ler, Akhisarspor'da yönetime geldikten sonra menajerlik faaliyetini bıraktıklarını söylemişti. Konuya ilişkin olarak Bışar Özbey, 26 Eylül 2020'de Ajansspor'a yaptığı açıklamalarda "Resmi olarak da fiili olarak da öyle bir şirket yok. Lağvedildi. Tamamen Akhisar yönetimindeyiz. FIFA lisanslı menajer Samet Süner artık kendi yolunda devam edecek. Bizim menajerliğimiz kalmadı. Serhat Özbey'in menajerlik şirketi de resmi olarak açılamadan kaldı zaten" dedi.

Devre arası 26 transfer yapıldı

TFF 1. Lig'de mücadele eden Akhisarspor, devre arası 26 transfer yaptı. Yeşil-siyahlıların futbolcuları tanıttığı törene başkan Evren Özbey, kulüp yöneticisi ve avukatı Bışar Özbey ve FIFA lisanslı menajer Abdul Samet Sümer de katıldı. TFF kayıtlarına göre Sümer'in halihazırda menajerliğini yaptığı toplam 9 futbolcu bulunuyor. Ve bu oyuncuların hepsi Akhisporspor'da oynuyor. Sümer söz konusu 9 oyuncunun ikisiyle 2 Şubat 2021'de, altısıyla 4 Şubat 2021'de ve biriyle de 25 Şubat 2021'de menajerlik sözleşmesi imzaladı. Yani 2 yıllık olan bu sözleşmelerin hepsi de ara transfer dönemine tekabül ediyor.

Kongre mahkemelik oldu

Akhisarspor'da 28 Mart Pazar günü 263 üyenin katılımıyla yapılan ve  Evren Özbey'in başkan seçildiği kongre de mahkemelik. Başkan adaylarından İsmail Hocaoğlu, Ajansspor'a hafta içinde yaptığı açıklamada kongrede usulsüzlükler yapıldığını iddia ederek yargıya başvurduklarını belirtti. Kongrenin iptal savunan vurgulayan Hocaoğlu, ‘'Bu kongre usulsüzdür, kesinlikle iptal olacak. Yaptıkları usulsüzlüklerle, menajerlik oyunlarıyla gelip bedavaya bir kulüp sahibi olma şansları yok'' dedi.

Kupaları alıp düştü!

2012-13 sezonunda Süper Lig'e yükselen Akhisarspor, ligdeki performansı ve yönetim modeliyle bir çok kulübe örnek gösteriliyordu. 2017-18 sezonunda finalde Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu olan kulüp, bir sezon sonraysa küme düştü. Bu sezon da kupada finale çıkan ve Galatasaray'a 3-1 yenilen Akhisar, buna mukabil TFF 1. Lig ekibi unvanıyla çıktığı finalde Süper Kupa'yı da kazanarak müzesine götürdü.

Senin için hazırladığımız haberler