Alex, Fenerbahçe'ye dönecek mi? Ali Koç açıkladı...

18.07.2020 - 12:16 | Son Güncellenme: 18.07.2020 - 12:34

Alex, Fenerbahçe'ye dönecek mi? Ali Koç açıkladı...

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Olağan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Altyapı vurgusu!

Türk futbolunun içinde bulunduğu finansal kriz, Fenerbahçe de dahil, er ya da geç bizim altyapıdan oyuncu yetiştirmemiz gerekiyor. Bu kolay bir laf. Sabır gerektiren bir süreç. Her kulüp dar bir havuzdan altyapı tercihlerini yapıyorlar. Yaş kategorisi ne olursa olsun. Geldiğimiz noktada Fenerbahçe altyapısındaki oyuncuların kalitesinin daha gelişmiş olması gerekiyor. Son 15 yılda bu konudaki karnemizin pek parlak olduğunu söyleyemem.

TFF yönetiminin yapısı!

Liyakat bazlı olmayan seçimler, kulüp bazlı seçimler, iş dünyasını temsil eden ama futboldan uzak isimlerin sırf ismi olduğu için yönetim kurullarına girmesinin sonuçları ortada. Finsansal açıdan sıkıntılara girmemiz, Avrupa'yla rekabet edemememiz... Örnekler uzatılabilir.

Liyakat kurallarıyla seçildiği zaman hakemler daha iyi seçilir, adalet daha iyi sağlanır. Her şeyden önemlisi taraftarların futbola güven artacaktır. Güvenin arttığı ortamda yayıncı kuruluş ihalesi olduğundan değer de aratacaktır ve Türk futbolu ilerleme sağlayacaktır. Bir sonraki seçimlerde de duruşumuz değişmeyecektir. Fenerbahçe olarak TFF'yle yaşadığımız sorunlar, disiplin kararları ve son dönemde bizimle kişiselleşmiş çekişmelerin fayda sağlamadığı ve Fenerbahçe'ye zarar verdiğini görüyoruz. Ama oyunun kuralları er ya da geç değişecektir.

"Yapılandırma yapmadan hayatımıza devam etmemiz mümkün değil"

Büyük kulüplerin derdi daha büyük. Halihazırda sıkıntılı olan bir sektör. Hep deniz bitti diyoruz. Bunla beraber pandeminin etkisi. Yeni sezonda neler olacak bilmiyoruz. Yayıncı kuruluşla sıkıntılar yaşıyoruz. Geçen sene bir indirim istemişlerdi, bir seferliğine mahsus bunu yaptık. Bu sezon hem pandemi indirimi istiyorlar, hem de sonraki sezonlar için indirim istiyorlar. Dolar ve TL indirimlerini yan yana koyduğunuz zaman 3.1 milyar TL’den 1.7 milyara iniyor. Tam ne oluyor bilemiyoruz. Onların da ne yapacağı belli değil.

Vergiler 15’lerden 40’lara çıktı. Stopaj belirsizliği... 6-7 günde iade ediliyordu. Amatörlere kullanıyorduk. Ocak ayı itibariyle kalktı, yerine ne gelecek belli değil. Pek çok açıdan baktığımızda bu son dönemde yapılan bazı değişikliklerle çok daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmak üzere.

Çözüm var mı? Var. Bunun olması için büyük kulüplerin bu reçeteyi beraber geliştirip devletin de desteğiyle bir plan yapmak mümkün. Bu planı yaparken devletin desteğinin olması gerekiyor. Yapılandırma ile bu başladı. Ancak 5 yıl yeterli değildi. Gelinen noktada yeni bir yapılandırma olmasının gerekliliği 1 sene dolmadan ortaya çıktı. Yapılandırma yapmadan hayatımıza devam etmemiz mümkün değil. Buraya kadar döndürmeye çalıştık. Bizim için de artık daha fazla gitmek mümkün değil. O yüzden inşallah önümüzdeki aylarda bu soruna bir çözüm buluruz.

Obradovic ve Fenerbahçe Beko konusu! 

Obradovic’e teşekkür ediyoruz. Bize birçok başarı ve mutluluk tattırdı. Efsane bir hoca. Gitmesini kimse istemiyordu. Kalması için uğraştık. Ama burası Fenerbahçe kulübü. Ailesiyle ilgili bazı konulardan dolayı 1 yıl ara vermek istediğini söyledi. Biz 30 milyon dolarlı bütçelerden 18-20 milyon dolarlara indirdik. Bugün basketbol şubesinin açığı futbolu şubesinin yarısı kadar. Yeni yapılanmamız konusunda bize yardımcı oldu Obradovic. Onun yerini doldurmak hiçbir kulüp için kolay değildir. Ayrıldığı kulüpler hep sıkıntı yaşanmıştır. 15 günlük süreç içerisinde müthiş iş çıkardı Semih Özsoy ve Gherardhini. Marka bir ismi kulübümüzün başına getirdik. Bir iki adım daha kaldı. Maliyet/performans analizi açısından yapabileceğimizin en iyisini yaptık.

Transferde Türkleştirme politikası!

20. haftada sezonun en büyük şampiyonluk adayı olarak gösterilirken sezondan koptuk. Bizim politikamız Türkleştirme politikası olacak. Yabancı kuralına baktığımız zaman daha fazla Türkleşmemiz gerekiyor. Sektör ve rakamlar büyüdü. Aksi örnekler olmakla birlikte yabancılarda Kontrat için mücadele etmek arma için mücadele etmenin daha fazla önüne geçiyor son yıllarda. Ekonomik şartlar her anlamda bizi kısıtlıyor. Artık yüksek transfer ücretleri vermek hiçbir kulüp için söz konusu değil. İyi bir portföyümüz var elimizde. Pandemi finansal açıdan sıkıntılar yaratıyor. Ama fırsatlar da yaratacak. Kiralık oyuncular özelinde fırsatlar gelecektir.

Transfer konusu!

Sattığımız kadar alabiliyoruz. Bu sene kimleri satabiliriz bilmiyorum. Bazı oyuncularımıza teklifler var. Bunun dışında kiralama ve bonservisi olmayan oyunculara odaklanıyoruz. Ama bu yanıltmasın, imza parası diye bir şey çıktı. Konuştuğumuz hocalar şunu soruyorlar. Benden ne istiyorsun? Şampiyonluk mu yoksa 2-3 sene sonra sürekli başarı mı? Bizim ana hedefimiz yaş ve maaş bütçesini indirmek, omurgayı oluşturmak, bonservissiz veya kiralık oyunculara odaklanmak.

Teknik direktörlerin sorusu...

Konuştuğumuz hocalar şunu soruyor, 'Benden ne istiyorsun, gelecek sezon şampiyonluk mu, 2-3 sezon içinde şampiyonluk mu?' Paralel düşünmeliyiz. 'Önümüzdeki sezon ise her bir kuruşumuzu önümüzdeki sezon için harcayalım' diyorlar.

Aziz Yıldırım yorumu!

Aziz Yıldırım'a benim bir kırgınlığım yoktu yakın zamana kadar. 1 forma almış bir taraftarı bile omzumda taşırım. Aziz Yıldırım'ın benim için neler ifade ettiği bilinir. Kendisi 20 yıl başkanlık yapmış bir insandır. Benim sadece sevgim saygım olur. Hiç şüphe olmasın. Başkanımızla bir yerde kucaklaşabiliriz umarım. Onun desteğine çok ihtiyacımız vardı. Federasyona gidip geldi, görüşmeleri oldu. Biz o görüşmelerden hiç geri bildirim alamadık. Destek aldık mı onu da bilmiyorum.

Alex, Fenerbahçe'ye geri dönecek mi?

Alex'in kulübümüzde görev alması için bir planlamamız yok. Alex'in bir kariyer planlaması var. Saha içerisinde de çok zeki bir futbolcuydu. Alelacele bir şey yapmıyor. Plan programı var. Bu plan programıyla ilerliyor. Alex'in Fenerbahçe'nin başına geçmesinde bir engel yoktur. Alex hem saha içinde hem saha dışında umarım çok başarılı olur. Dilerim, bir gün bu camianın başına geçer ve çok başarılı olur.

Yabancı kuralı yorumu!

İnşallah yeni yabancı oyuncu kısıtlaması kararından dönülür. Biz Tahkim'e başvurduk. İnşallah karar değişir. Bu yabancı kararı Fenerbahçe'yi çok etkilemez ama biz sadece kendimizi düşünmüyoruz. Başka kulüpler ciddi sıkıntı çekecek biz de onların yanındayız. 11 yabancı oynatmak yanlış diyorlar, bu kadar genç ülkede yanlıştır, katılıyorum. Böyle ‘Kardeşim, biz karar verdik uygulayın’ istişaresiz böyle olmaz. Tüm paydaşlar bir çalıştay yapar, sürdürülebilir gerçekçi model oluşturulur. Transfere 2-3 hafta kala böyle olmaz.

Max Kruse konusu!

Max Kruse konusu mahkemede. Fazla konuşmayacağım. Gönlü burada değildi. Alman'ın en değişiğini seçmişiz. Bunun hesabı sorulacak! Pandemi dönemi hariç hiçbir şekilde borcumuz yoktu. Kendi danışmanlarının telkinine rağmen kumar oynadı, ben pokerciyim dedi.

Sol bek transferi!

Sol bekte yanlış yaptık. Hasan Ali ile sezon geçer dedik. Devre arası sorunumuzu gidermek istedik, ona da müsaade etmediler. Devre arasında 1-2 transferle bu takım bambaşka bir noktaya gelebilirdi. Dersler aldık. Bazı şeyleri tecrübe ederek öğreniyorsunuz. Harcama limitini bizi kısıtlamak için kullanırlarsa işler farklı olur. İnşallah federasyonda aklıselim kazanır.

Senin için hazırladığımız haberler