Ali Koç, Fenerbahçe'ye 50 milyon dolar hibe ettiğini açıkladı!

24.07.2018 - 17:28 | Son Güncellenme: 24.07.2018 - 20:28

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, FB TV'de yayınlanan 'Camiaya Sesleniş' programına konuk olarak mali tablo hakkında merak edilenleri açıkladı. Fenerbahçeli taraftarlar ise Ali Koç'un açıklamalarını merak ediyor. Koç'un vereceği bilgiler Sarı-Lacivertli taraftarca merakla bekleniyor. Peki, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ne açıklama yaptı? FB TV'de yayınlanan Camiaya Sesleniş programı tam metni... İşte o açıklamalar!

Ali Koç, Fenerbahçe'ye 50 milyon dolar hibe ettiğini açıkladı!

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, FB TV'de yayınlanan Camiaya Sesleniş programına konuk olarak mali tablo hakkında merak edilenleri açıkladı. Ali Koç'un açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Önümüzdeki 2 saat biraz dertleşeceğiz, kafamızdakileri anlatacağız. Son yarım saatte taraftarlarımızın sorularını alacağız. Hatamız olursa affola. Dilimiz döndüğünce merak edilenleri cevaplayacağız. Kampanya süresince şeffaf olunmaması ile ilgili şikayetlerimi dile getirdim. Herkesin  bilgi alması gerektiğini düşünmüştüm. Şeffaf olunması gerektiğini savunmuştum, ilk adımı da bu oldu. Seçim öncesi tarihi bir seçim olacak demiştim. Katılım sayısı, stadyumda olması sebebiyle.

Bu seçim sürecini güzel bir şekilde geçirmemizi sağlayan kongre üyelerimize ve taraftarımıza teşekkür ediyorum. Seçim sonucu da tarihi oldu. Bu fark ne demekti? Bu fark camianın ihtiyacı olan değişikliğe felsefe değişikliğine ihtiyacı olduğunu gösteriyordu. Biz kampanya boyuncu bunu anlatmaya çalıştık. En büyük transferimiz felsefe değişikliği demiştik. Bu yayında bu değişikliğin göstergesi.

Geldiğimiz ilk günden itibaren farkına vardık ki hiçbir banka hesabımızda harcanacak 1 kuruş yok. Geldiğimizde gördüğümüz mali tablo, beklediğimizden olumsuz anlamda çok daha farklı çıktı. Gelir nakit akışı hiç yok. Hangi konuya el atsak ya ipotek edildiğini ya temlik olarak gösterildiğini gördük. Toz pembe bir şey beklemiyorduk fakat bunu da beklemiyorduk. Önce bizim fedakarlık yapmamız gerektiğini söyledik. Biz burada kimseyle hesaplaşmak için yayın yapmıyoruz.

Herkese teşekkür ediyorum. Beklediğimizin fazlası oldu. Camiamızın bize ses verdiğini daha şimdiden bizi desteklediklerini görüyorum. Bir seferberliğe çıkmazsak bu kötü durumdan çıkamayız. Bu seferberlik diğer kulüpleri de etkileyecektir. Türk futbolunun bu seferberliğe ihtiyacı var.

Fenerbahçe Kulübü'nün 1339 çalışanı var. Fenerbahçe Kulübü'nün iki tarafı var. Fenerbahçe A.Ş Fenerbahçe altyapısı, futbol takımı ve Fenerium var. Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği'nde ise amatör branşlar var. İştiraklar var.

Göreve gelir gelmez mali ve hukuki bir denetim başlattık. Hukuki denetim bitti. Mali denetim ise Eylül, Ekim gibi bitecek. 3 Temmuz 2011'den sonra zararın arttığını görüyoruz. Bunun tazmini konusunda da adımlar atıldı umarım sonuç alırız.

Bunları anlatmak kolay değil. Borca batık bir durumla karşı karşıyayız. 30 Nisan 2018'deki tablo resmin bütünü içermemektedir.

Fenerbahçe'nin toplam borcu ne kadar?

Borcumuzun 400 milyon euro olduğu söyleniyor. Bizim borçlarımız toplam 3.2 milyar TL.

Bu borçlarımızın vadesi çok önemli. 1 yıl içerisinde Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ödemesi gereken 2.2 milyar TL borç var. Denetim tamamlandıktan sonra umarım bundan olumsuz sonuç olmaz. Bizden önceki yönetim 400 milyon Euro'luk borç olduğundan bahsediyordu.

820 milyon TL'lik kısmı Haziran ile Eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. Hatta bu 820 milyonun 270 milyon TL'lik kısmı vadesi geçmiş veya Haziran'da ödenmesi gereken borçlardı.

"Gelirler temlikli"

UEFA'dan temyiz kağıdı alabilmek için 30 Haziran itibariyle futbolcularımıza olan 15.5 milyon TL olan borcu ödedik. Faktoring şirketleriyle görüşüyoruz. Sağ olsunlar bazıları anlayış gösteriyorlar. Destek vermeyip, üstümüze gelen firmalar da var. Biz de bunlarla sonuna kadar mücadele etmeye karar verdik. İsterlerse haciz işlemlerini hemen başlatsınlar. Geldiğimiz gün, 198 milyon TL'lik bir sportif borç vardı. Tüm spor dallarındaki toplam borcumuz. Bize futbolculara borcumuz olmadığı söyleniyordu ama futbol şubesine 141 milyon TL borç vardı. Ülker'den gelen isim sponsorluğu ücreti ilk yıldan harcanmış. Bizim kullandığımız nakit para değil. Bu ücretlerin hepsi geldiği yıl kullanılmış. Yaklaşık 73 milyon euro. Toplam temlik 1.36 milyar TL. Gayrimenkullerimizin neredeyse hepsi finans kuruluşlarına temlik edilmiş. Finans kurumlarına toplam 1.77 milyar TL borcumuz var. Yıllık finans borcumuz yaklaşık 450 milyon TL.

Tribün geliri 2021'e kadar temlikli: 180 Milyon TL
Loca, 2023'e kadar: 185 Milyon TL
TFF yayın 2023'e kadar: 815 Milyon TL
Fenerium 2023'e kadar: 79 Milyon TL

Toplam 1.36 Milyar TL gelir, 2023'e kadar finans kuruluşlarına aktarılacak.

Birikmiş toplam borç 3.2 milyar TL. 2018-2019 sezonu öngörülen faaliyet giderleri 0.9 milyar TL. Yani bizim taşıdığımız yükümlülük 4.1 milyar TL.  88 tane davamız var. Toplam maliyeti 64 milyon TL. Bunun ana sebebi geçmiş dönemdeki oyuncu arkadaşlarımıza kalan borçlar.

Fenerbahçe Futbol A.Ş'nin sahip olduğu hisse oranı %67,07 ancak bunun %30.83'lük kısmı bankalara rehin edilmiş. Futbol A.Ş'nin hissesi şu an %36,24. Bankalara temlik edilen borçları ödeyemezsek Fenerbahçe hakim hissedar olmayacak

Ali Koç Fenerbahçe'ye ne kadar hibe etti?

Gemiyi yüzdürebilmek için ilave kaynaklar da gerekiyor. Acil ihtiyaçlar için yönetim kurulu kefaleti ile $50M kredi ve kredileri yeniden yapılandırmak için Türkiye'den bir bankadan alınacak çok düşük faizli $50M kredi hazır. Bu 1 yıl ödenmeyecek bir borç. Beni ilgilendiren samimi insanların yaptığı tenkitler. Sponsorluk konusunda da girişimlerimiz var. 20 milyon dolarlık bir sponsorluğu garantiledik diyebiliriz. Fenerbahçe Spor Kulübü aldığı sponsorluk itibariyle ilk 25'te olduğunu gördük. Bu rakam fena değil. Bizim hedefimiz ilk 3 yılda ilk 15 içerisinde olmak. Şu anda biz de günü kurtarmaya çalışıyoruz. Bunu tenkit ediyorduk ama görünen tablo bu.

Bizim markamız Türkiye'nin en güçlü 3-4 markasından birisi. Fakat bu marka iyi yönetilmemiş bunu da iyi yöneteceğiz, o değeri bulduracağız. Reklam ajansı ile anlaşmamızı yaptık. Bir reklam şirketiyle anlaştık ve reklam kampanyalarımıza 19 Temmuz günü 'Yeniden' sloganıyla başlangıç yaptık. Arzuladığımız başarıyı sağlayabilirsek, Fenerbahçe markasıyla yürümek, diğer markalar için de çok faydalı olacak. Biz şu an Avrupa'nın en yaşlı ligiyiz, en yaşlı yabancıların oynadığı ligiz. En az özkaynağından oyuncu yetiştiren bir ligiz. Bu hiçbir şekilde sürdürülemez. Fenerbahçe bu sarmalın içinden çıkmalıdır.

"Transferde zarar ettik"

Transfer politikasında son 13 yılda 181 milyon euro zarar etmişiz. Kredilerle bu transferleri finanse etmenin maliyeti 105 milyon euro toplam transfer zararı 286 milyon euro'ya çıkıyor.

Stadımızda 48 bin 30 koltuk var, kontenjanları düştüğümüz zaman satılabilir bilet sayımız 40 bin 444. Biz 38 bin 716 kombine sattık. 1728 satılabilir bilet kaldı, 1489 tanesi öğrenci tribününde, öğrenci tribününü çok önemsiyoruz, hala biletlerimiz var burada.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç taraftarları uyardı

Fenerium'un telefon satışı yoktur.

TFF'den alınan cezalar...

43 maç oynamış, 28 maçta da ceza yemişiz. 4.7 milyon TL'lik ceza yemişiz. 24-25 bin forma demek. Formadan kara bakarsak da 52-53 bin forma demek.

Biz örnek takım olmak istiyoruz. En fazla seyircisi olan takımlar arasında en az ceza yiyen takım Fenerbahçe Spor Kulübü olmalıdır. Radikal önlemler alacağımızı da şimdiden söylemek istiyorum.

Tribünde bu yaşananlar bu şekilde sürdürülemez. Heyecanlı tribün istiyorsak da bunu aşmamız gerekiyor.

Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkasına yapmamız gerekiyor.

"FFP kulüpler için bir şans"

Aslında Türk kulüpleri için bir fırsattır. Doğru uygulandığında netice vermektedir.UEFA yetkilileri ile görüşmelerim oldu. Neredeyse 2-3 sene içerisinde kulüpler doğru yola gidiyor. FFP de daha da geliştiriliyor.

2017-2018 sezonunda -30 milyon yapmamız gerekirken aşağı yukarı -30 milyon yapmışız. 30 milyon açığımız şu an var.

2018-2019 daha yok. 2018-2019 sezonunda en az 30 milyon kar yapmalıyız ki bu anlaşmadan kurtulalım.

Mucize bir sezon geçirip bizim +30 ile kapatmamız lazım ama neresinden bakarsanız bakın; buna ulaşmak kolay değil. Türkiye'de sorunun 'dernek yapısı' olduğunu görüyorlar. Bu sadece Fenerbahçe için değil, tüm takımlar için geçerli. Seneye Avrupa'ya gitmemiz için bunu çözmemiz lazım. Şampiyon olsak da olmasak da bunu anlatmamız gerek.

İlk senesinde -30'u tutturamadığımız için bize yeni yaptırımlar getirmişler. Denk hesap olmadığı için yine sattığımız kadar alıyoruz.

Ali Koç'tan transfer müjdesi

Yakında çok yakında bazı sürprizlerimiz olabilir.

Bize burun kıvıranlar oldu. Ferdi, Berke ve Barış'ın gelecekle ilgili neler yapacaklarını anlıyorlar. Üçü de çok iyi yetiştirmeden geliyorlar. Bilhassa Altınordu'dan gelenler. Ferdi de çok önemli. Hocamız bilhassa istedi.

Birkaç tane de tecrübeli oyuncu almak gerektiğini biliyoruz. Taraftar bu camiayı yeniden ayağa kaldıracak, bence taraftarımızın çoğunluğu bizlerin mücadelesinin farkındalar.

Umutsuz bir topla var ama arzu etmek, hayal etmek; elde etmenin yarısıdır. Tünelin sonunda ışık göreceğiz. Hep beraber Fenerbahçe'yi hak ettiği yere getireceğiz. Belki de çok karamsar bir tablo çizdim ama şeffaf olacağımı söyledim.

Artık 'Ben' yok 'Biz' varız. Bu sorunları çözecek malzemeye sahibiz. Güzel günler yakında ama sandığımızdan biraz daha uzak yakında.

Fenerbahçe Üniversitesi...

Bu kadar sorunun içinde bir de Fenerbahçe Üniversitesi yapmak için yola çıkmışız. Ne büyük cesaret! Herkes eylülde açılmasını beklerken biz de YÖK'ten erteleme istedik.

Beş fakülteli üniversitesi için YÖK onay vermiş. Ataşaşehir'de bina kiralamış ve yıllık kira bedeli 16 milyon TL. Silivri Yerleşkesi de hibe.
9 milyon TL çalışanlara brüt maaş var.

Gelir gelmez hemen YÖK'e koştuk. YÖK Başkanı Yekta Saraç'a çok teşekkür ediyorum. Salı günü gittik, bir gün geç gitsek bunun geri dönüşü olmayacaktı. Bunu gerçekçi bulmadığımız için öteledik.

Koç Üniversitesi'ne 821 öğrenci ilk yıl aldık. Bu rakamları gerçekçi bulmadık. Bize sunulan projeksiyonları hiç gerçekçi bulmadık ve bu iş için YÖK'ten yardım istedik ve onlar da sağ olsunlar yardım ettiler. Yönetim üniversite kuracağından bahsediyor ama kimse ona katkıda bulunmamış.

Camiamızda bana kızanlar olabilir ama bizim bunu devam ettirmemiz mümkün değildi. Bundan sonra nasıl yürüyeceğimizi anlamaya çalışıyoruz. Sonuçta biz spor faaliyetlerindeyiz. Şu an arkadaşlarımız inceliyor. Belki ortak, belki de spor alanında faaliyet göstereceğiz.

Arzum ileride bu 'Camiaya Sesleniş'i daha fazla yapmak. Biz hata da yapabiliriz ama iyi insanlarız. Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.

Altyapı yatırımları...

Altyapıya önem verdiğimi biliyorsunuz. Dereağzı'nda iki saha yapıyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde farklı bir akademiyi hayata geçirmek istiyoruz. Devlet ve TFF'den alacağımız yardımlar ile bunu yapmak istiyoruz. U21'de beklediğimizden daha iyi bir tablo gördük. İki tanesi A Takım ile İzmir'e idmana gidecek.
Tesis, anlayış, eğitim, insanlık, kişisel gelişim ve velilerin çocuklarını vermek için yarışacakları bir ortam için sözüm var.
Scouting sistemi zaten var. "100 küsür futbolcu izlediniz, neden almıyorsunuz?" diyenler de yanıtını bugün görmüşlerdir.

Birkaç gün içerisinde transferleri de göreceksiniz ve az imkanlarla iyi işlerin de olduğunu göreceksiniz.
Fenerbahçe'ye para için değil; kariyer için gelen oyuncuların geldiği bir yer olmalıdır.

Ali Koç'tan 3 Temmuz açıklaması...

Dün tekrar duruşmalar başladı. Kulüp avukatları takip ediyorlar. İki avukatımız birebir takip halindeler. Bizi esas ilgilendiren Yargıtay'dan kararın bir an önce çıkması.

İşin bu tarafı sonuçlanmadan uğradığımız zararların tanzim süreci de başlamıyor. Belki biz bu süreci başlatırız ama devamını göremeyebiliriz. 5-6 yıl sürecek davalar bunlar.

Kabak tadı verdi, bunu hak etmiyoruz. Hakkımızın verilmesinin zamanı gelmiştir.

Bizi karalamaya çalışanlar, inşallah bu geceden sonra köşelerine çekilirler. Eski yönetimin anlatmak istedikleri varsa da FB TV'de anlatabilirler. Yanlış bir bilgi verdiğimi düşünmüyorum. Tamamen denetimden sonra belki değişebilir ama en şeffaf şekilde bilgileri verdik. Bu televizyona istediği zaman çıkabilirler.

Ülker Stadyumu satılacak mı?

Stat bizim değilken, nasıl satılacak? Fenerbahçe'nin elinden stat almak da kolay değildir.

Stadımızın taşınması, kapasite artımı ile ilgili çalışmamız yoktur.

Biz spor kulübüyüz, gayrimenkul şirketi değiliz. Gelirlerimizin yüzde 50'den fazlası faize gidiyor. İpotekli olan bazı yerleri satabiliriz. Bu kulübü bu durumdan çıkarmak için radikal ne gerekiyorsa yapacağız.

Bizim büyük bir gayrimenkul satma gibi bir durumumuz da yok.

Gebze'de "Siyah Çoraplılar Akademisi" kurulacak dendi ama arazi spor için uygun değil.

Sina Afra konusu

Beni çok çok üzen bir konu.

Güya Sina Bey Trabzonsporlu, Fenerbahçeli değilmiş. 3 Temmuz'da Trabzonspor'u desteklemiş. Sina Bey'in şirketinde çalışan bir kişinin yaydığı bir unsur.

Üzüldüğüm bir nokta. Ben 3 Temmuz konusunda çok hassasım. A'dan Z'ye konunun ne olduğunu biliyorum. Ben bunu tahlil edebilecek bir insanım. Her yer Trabzon gibi bir tweet atılmış. Fenerbahçe ve Trabzonspor arasında husumet bu noktaya gelmemişti.

Kendisi de şu an hata yaptığını düşünüyordur. Milli duygu ve iyi niyetli bir durum olduğunu düşünüyorum. İyi bir Fenerbahçeli olduğunu hala da düşünüyorum. "Almayacağım" dediğim yere almadım. Oradaki hassasiyeti gördüm ve o aşamada bunu anlatacak ortam da yoktu. Ben yalan söylemedim. Derneğe almadım.

Sina Afra, Fenerbahçe'ye değer katacak biridir. Fenerbahçeli olmasından da şüphem yoktur.

SİNA AFRA KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Benfica maçı hakkında...

En zor kurayı çektik. Yenebileceğimize inanıyorum ama sağlık olsun. Bu camianın şansı bir yerde dönecek. Oradan iyi bir sonuçla gelirsek; bu taraf onları buradan çıkarmaz. Diğer takımlar çok daha kolay. Benfica da eski Benfica değil.

Fenerbahçe, Benfica ile baş edecek bir takımdır. Tünelin sonu her zaman ışık olmuştur. Umutsuzluğa kapılmayın. Helvayı yapacak malzeme bizde fazlasıyla var. Kalpler beraber.

Senin için hazırladığımız haberler