Ali Koç haklı çıktı! Trabzonspor'un cezasında görüntüye bakılmadı

Feride Kara
06.05.2022 - 00:58 | Son Güncellenme: 06.05.2022 - 08:22

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un şampiyon Trabzonspor'un Antalyaspor maçında yaşananlarla ilgili 'Kamera kayıtlarına bakılmayacak' iddiası PFDK'nin kararıyla gerçek oldu.

Ali Koç haklı çıktı! Trabzonspor'un cezasında görüntüye bakılmadı

AJANSSPOR HABER

Profesyonel Disiplin Kurulu, Trabzonspor'un şampiyonluğunu ilan ettiği Antalyaspor ile ilgili kararını açıkladı. Trabzonspor, olaylar için 368 bin TL, merdiven boşluklarının boş bırakılmamasından dolayı  50 bin TL , anons sisteminin ev sahibi takımı destekleyici şekilde kullanılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle 32 bin TL olmak üzere toplam 450 bin TL para cezası aldı. Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'na da 1. güvenlik bariyeri dahilinde yayıncı kuruluş haricinde röportaj vermesinden dolayı 150 bin TL fatura çıktı.

PFDK açıklamasında 'rapor' detayı

Antalyaspor'un iki futbolcusunun Trabzonsporlu taraftarlarca darp edidiğini iddia ettiği olaylar için PFDK açıklamasında ilginç bir detay yer aldı. PFDK, alışılmışın aksine Trabzonspor'un cezası için "Kurulumuza yapılan sevk ve sevke konu müsabaka görevlileri raporları doğrultusunda...." ifadesine yer verdi.

Ali Koç: Kameraların incelenip incelenmediğini göreceksiniz

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor- Antalyaspor karşılaşmasıyla ilgili olarak "Genelde bu gibi olaylarda maç sonu kameralar incelenir, kameraların incelenip incelenmediğini de göreceksiniz. Rapora müdahale edilip edilmediğine de siz karar vereceksiniz. Benzer olaylar bizim şampiyonluk maçında stadımızda olsaydı neler olabileceğini de düşünün ve cezalar çıktıktan sonra onunla karşılaştırın" demişti.

İlgini Çekebilir
PFDK, Trabzonspor'un cezasını açıkladı
Habere Git

TFF, Koç'a yanıt vermişti

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ise Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un sözlerine yazılı bir açıklamayla yanıt vermişti. TFF açıklamasında "Kamuoyunun açık bir şekilde bilmesini isteriz ki, daha önce müteaddit kereler belirtildiği üzere, disiplin sevkleri TFF Statüsü ve Talimatlarında belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, müsabakalarda görevli, temsilci ve hakem raporları esas alınarak TFF Hukuk Müşavirliği'nde görevli disiplin müfettişleri tarafından yapılmaktadır. Herhangi bir kulübün hukuka aykırı olarak korunması, kollanması söz konusu olmayıp, Federasyonumuz her kulübe eşit mesafededir" açıklamasını yapmıştı.

Kamera kayıtları delil kabul ediliyor

Futbol Disiplin Talimatı'nın (FDT) 75. Maddesi'nin delillerle ilgili bölümü şöyle: "Müsabaka görevlilerinin raporları tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller uzman görüşleri ve ses ya da video kayıtları kabul edilebilir delillerdir."

PFDK görsel kayıtlardan yararlanabilir

Yine FDT'nin 85. maddesinin 3 numaralı fıkrası şöyle: " Disiplin Kurulu karar verirken hakemlerin ve diğer müsabaka görevlilerinin resmi raporlarını esas alır. Bununla birlikte işitsel veya görsel kayıtlardan da yararlanabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir."

FIFA'nın kamera kayıtları için kararı

FIFA’nın 948 sayılı sirkülerine göre, işitsel kayıtların, disiplin ihlali teşkil eden eylem için geçerli ve muteber bir ispat aracı olarak kabul edilebilmeleri için söz konusu disiplin ihlalinin;

FIFA Disiplin Talimatı’nın 52. maddesinde belirtilen ciddi ihlaller (örneğin tükürme);

Fiziksel yaralanma ve sertlik (FIFA Disiplin Talimatı’nın 47. ve 48. maddeleri);

Adil oyunun ciddi bir şekilde ihlali;

Irkçı yorum veya davranışlar (Futbol Disiplin Talimatı’nın 55. maddesinde) düzenlenen ihlal tiplerinden biri olması gerekli. Buna ek olarak yalnızca lisanslı yayın yapan kuruluşların kayıtları delil olarak kabul görüyor.

Senin için hazırladığımız haberler